Pece, kamna

Pece, kamna

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pece a kamna - dříve standard, dnes spíše luxus. Co se dá čekat od takového zařízení? Má smysl instalovat je do novostavby?



pec-008.jpgPec je svým způsobem geniální výtvor, ve své době. Zatímco hradní pánové měli k dispozici neomezené zásoby dřeva, a pracovní síly ( sloužících),  mohli si dovolit jím plýtvat a používat otevřené krby s účinností 8 – 12 %. Později však prach a kouř vytlačil ze zámků otevřené krby a tyto byly nahrazeny kachlovými kamny, vytápěnými z chodby. Tyto již měly mnohem čistší provoz, navíc kachle akumulovaly. Nebylo nutno mít v topném období nepřetržitou obsluhu – topiče. Na některých zámcích dále teplovzdušné rozvody, popř. teplovzdušné podlahové vytápění. 

V podhradí to bylo jinak. Dřevem bylo nutno šetřit. ( Nepřipomíná Vám to dnešní dobu?) Za Marie Terezie bylo dokonce dřevo tak nedostatkové, že byl zákaz pohřbívat v dřevěných truhlách. Již v 18. století se prokázalo, že biomasa je pro chod společnosti nedostatečný zdroj energie. Pec byla vysoce účinná. Připravovalo se na ní jídlo, peklo se, ohřívala teplá voda. Současně pec akumulovala. Byla zpravidla obsažena ve dvou místnostech. Tehdejší domy ( dřevěnice), měly zpravidla 2 místnosti.akumulacni-kamna-008.jpg

 

Kuchyň – kde se vařilo, byla velká, obytná, zde se odehrával celý život rodiny. A parádní místnost ( obývák) , kde se mnohdy mohlo pouze v neděli! Zde byla kachlová část pece. Tedy čistý, ( bezprašný) prostor. Tedy pec postačovala pro vytápění celého domu. Celou zimu se sedělo „doma za pecí“ a topilo se. 

Ta doba je již nenávratně pryč. Dříve, v minulém kapitalismu, zedníci dřeli celé léto na stavbách, od tmy do tmy. V zimě regenerovali. Topili celý den, pokuřovali, koukali z okna,…Dnes makají celý den, v zimě v létě. Teplo musí být levné, spolehlivé, nezávislé na obsluze. 

Domy taky již nejsou 2 místnostní. Běžný dům má i 5 – 7 místností. Ideální z tohoto důvodu jsou buď radiátory, nebo ještě lépe komfortní a  ve srovnání s radiátormoderni-akumulacni-kamna.jpgy úsporné podlahové vytápění.  

Podlahové vytápění není vhodné, dle Ing. Vítka, energetického experta, kombinovat s pecí nebo kamny. Obojí je pomalý zdroj tepla. Bude Vám tedy neustále zima, nebo vedro. 

Pece dnes plní spíše estetický ráz. Některé domy, i novostavby mají jednu místnost se starým nábytkem a pecí. Pec není levná – cca 90 000,- Kč. Viz obr. 

Akumulační kamna jsou ještě dražší. Téměř 200 000,- Kč. Akumulují výborně, jsou to téměř 2 tuny šamotu. Za to máte dnes tepelné čerpadlo.

 

Obojí je ale nádherné, že?

Foto: Ing. Haško Branislav 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Pece, kamna - Autor: trek 13. 4. 2008

     



bydleti.cz


Životní styl