Pasivní domy. Mýty, zbožná přání a realita.

Pasivní domy. Mýty, zbožná přání a realita.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Topí se v pasivních domech? Když se řekne pasivní domy: Co jsou mýty a co realita?



Pokud si koupíte od nás pasivní dům, nebudete platit za energie téměř nic.  Je to vysoce úsporné. V pasivních domech se netopí. Není zde ani otopný systém. V zimě, která trvá extrémě jen 21 dnů, si oblečete svetr.  Tyto informace poskytují nejen dealeři, ale i někteří čeští akademičtí architekti. Jaká je realita ? 

Informace o pasivních domech dnes poskytuje kde kdo. Nejvíce a nejsebejistěji ti, kteří o tom vědí asi  nejméně. Každý by rád prodal. Je velký rozdíl odkud a jaké informace čerpáte. „ Před 2 lety jsem navštívila jeden EKIS. ( energetické konzultační a informační středisko, placené státem a EU.)  Když jsem řekla, že budujeme sídliště pasivních domů,   řekli mi, že to je pěkná blbost, zda se nechci raději zabývat něčím jiným“, říká moje známá  paní Frkalová ze Zeleného bydlení. Dnes sídliště již několik let stojí. Lze odtud čerpat  informace a zkušenosti.  Na vysoké odborné úrovni jsou přednášky Ing. Klobušníka z Energy centre České Budějovice. Na přednášky zve více expertů z oblasti pasivního bydlení. Informace jsou velmi cenné a navíc pravdivé! Nejsou to jen obehraná reklamní tvrzení dodavatelů. Energetika je dnes vysoce prestižní obor. Každý by do něj rád fušoval. Dokonce i někteří architekti. Ale je to taky velmi náročný obor. Stále se mění technologie, vyvíjejí se, a neustále rostou i ceny energií. Bylo by proto vhodné obracet se na energické auditory, kteří se danou problematikou zabývají. Těžko vám bude odpovědně a aktuálně  radit energetický auditor z teplárny, nebo jaderné elektrárny. 

Seminář pro odborníky i laickou veřejnost v Českých Budějovicích měl vysokou úroveň. Je velmi zajímavé, že názory odborníků se lišily! 

Jaké je tedy pravda o pasivních domech?

„Pasivní dům má vyšší náklady na energie, než můj byt 3 + 1 v Centru Českých Budějovic.“ Říká Ing. Klobušník. Proč srovnává byt 3 + 1 s domem? Nízkoenergetický RD o velikosti 162 m2 se považuje za poměrně   velký ! Byt 3 + 1 je cca 100 m2. Tedy velikosti jsou srovnatelné. Dnes se stále více začíná dbát na hospodaření s vodou. I u běžných RD jsou náklady na vodu 2. nejvyšší. Tedy hned za energiemi. Není proto dobrý nápad, jen tak lehkovážně se připojit na centrální kanalizaci. Daleko výhodnější je modernější způsob decentralizovaného čištění vod. Mít vlastní čističku a vyčištěnou vodu opět použít na vlastním pozemku. Tedy voda se čistí  v místě znečištění a zde se opět používá! Viz www.akvatik.cz  Čistá voda zdarma. U pasivních domů náklady na vodu mohou být vyšší, než náklady na energie. A mít městskou vodu, ještě neznamená, že je to kvalitní voda. Viz www.studnyvrty.cz  Vodní anděl. 

Nízkoenergetické domy.

„Na trhu v ČR se prodává a nabízí spousta nízkoenergetických  domků. Jenže jen málo z nich je skutečně nízkoenergetických,“ říká Ing. Klobušník z Enetrgy Centra české Budějovice. Firmy dnes vidí vývoj trhu a chtějí prodat. Nabízejí tedy něco, co je „IN“. Buď  nevědí, že nízkoenergetický RD má mít spotřebu energií na vytápění  do 50 kWh/ m2 a rok, nebo si myslí, že slovo nízkoenergetický je adekvátní úsporný. Velmi často vidím kolem cest stavíme nízkoenergetické rodinné domky. Když zastavíte a zeptáte se, co do toho dávají, tak Vám řeknou. 18 cm skelné vaty + 4 – 5 cm polystyrenu. Zákazník platí „nízkoenergetický RD,“ ale má běžný standard. Ne nízkoenergetický RD. Nízkoenergetický rodinný dům by měl mít šířku zdi ( polystyren, vata) 40 cm, pasivní dům PD 60 cm. 

Jaké jsou zkušenosti z Rakouska?

O nich přednášel    Ing. Karl Furstenberger ze společnosti O.O. Energiesparverband. V Rakousku jsou s pasivními domy mnohem dále, než v ČR. Jsou jich tam tisíce. Jsou tam i demonstrační domy, kde si můžete objednat  pobyt a vyzkoušet si, jak se v pasivních domech bydlí.  Jsou dlouhodobě vyprodané. V Rakousku je podstatně tepleji, než v ČR. ( Horní Rakousko).  Je zde i o 20 slunečných dnů více, než v Jižních Čechách. A v Jižních Čechách je zase  podstatně tepleji, než v Praze, nebo Krkonoších.  Určitě jste si všimli, že i v Prosinci je ve Vídni zelená tráva. Pasivní domy jsou právě zaměřeny na využití sluneční energie a všech vnitřních energií domu. V Rakousku se do pasivních domů montují otopné systémy. Radiátory, stěnové vytápění, nebo podlahové otopné systémy. I pasivní domy, které původně otopné systémy neměly, téměř všechny si otopné systémy dodatečně ( tudíž složitěji a dráž) dodělávaly. Topí se buď peletkami, dřevem, tepelným čerpadlem,  popř. topným olejem. Přímotopy jsou v Rakousku zakázány! Domy musí mít standardní otopné systémy.   

V Rakousku se hodně domů i renovuje na pasivní domy. Např. školky. Radiátory ( původní otopné systémy) v nich zůstávají. Zatímco čeští architekti ( teoretici)  tvrdí, že krátkodobá tepelná nepohoda v zimě nevadí  ( dáte si svetr),   v mnohem teplejším Rakousku se v Pasivních domech topí. ( Ono, pokud Vás chytnou záda z prochladnutí, a vy s tím pak půl roku marodíte, to by jste některé chytré české architekty nejraději…)  V Rakousku v pasivních domech bydlí i rakouští architekti! Sami tomu věří.   Od roku 2015 se budou v Rakousku stavět již jen Pasivní domy. Žádné jiné. Tedy běžný standard. Vzduchové otopné systémy neposkytují dostatečnou tepelnou pohodu při teplotě + 20 oC. Naopak teplá podlaha vytváří pocit přetopení již při + 21 oC vzduchu. Sálá teplo.  Většina Rakušanů nechce mít nikdy vnitřní teplotu  pod + 20 oC. Velká většina pasivních domů v Rakousku překračuje i několikanásobně spotřeby energií, než by měl pasivní dům spotřebovávat.  Přesto, že ale požadavky na tepelné izolace pasivních domů  jsou v Rakousku vyšší, než v ČR. A je tam navíc tepleji.  

Na základě zkušeností je nutno v Rakousku pasivní domy dotápět. Přesto, že je tam rekuperace. Často bývají mlhy. To je převratná informace pro českou veřejnost, po přednášce se lidi ještě jednou ptali přednášejícího, zda pasivní domy je opravdu nutné dotápět. 

Někteří čeští architekti mlhy ani počasí, kdy je zataženo,  neuznávají. Prostě Vám vnutí, že solární kolektory vám dodají 75 % ohřevu teplé vody a hotovo. Bez diskuze. Je vysoce pravděpodobné, že solární kolektory sami doma nemají. 

Dotace  V Rakousku je dotace nároková. Není to dotace, ale půjčka na 30 let. Jestliže splníte podmínky, půjčku dostanete. 

Nízkoenergetický dům 50 kWh/m2 a rok         47 000 EUR

Nízkoenergetický dům 30 kWh/m2 a rok         54 000 EUR

Pasivní dům                 10 kWh/m2 a rok        57 000 EUR

Každé dítě                                                +  10 000 EUR

Řadový dům                                              +  18 000 EUR

Sluneční clony                                          +    3 000 EUR 

 

Zajímavá byla i přednáška p. Mgr. Palečka ze společnosti Radion. Zabývá se diagnostikou kvality provedení pasivních domů. P. Mgr. říká „ Pasivní dům není o kalkulaci. Ale o pocitu nezávislosti. Úspora 4000 Kč na energiích nikoho nezvedne. Ale Investor pasivního domu se bude odlišovat od ostatních. Bude novátorem. Nebude dělat chyby svých předků, stavitelů.“ To je důvod stavby pasivního domu.  Pasivní dům musí být perfektně vzduchotěsný. Jinak zničíte tepelnou izolaci ( vatu) i kdyby jí tam bylo metr. 

Zajímavá byla i přednáška Ekonomika pasivního domu Ing. Jana Bárty, z Centra pasivního domu. V podstatě potvrzovala výše uvedené závěry a zkušenosti. 

Pro srovnání ještě uvádím 2 fotografie z jednoho dne : 6.11. 2007 České Budějovice cca + 10 °C, příjemně teplo, slunečno, Lidečko ( Vsetín) zima, sníh a mráz. Albeřice ( u Trutnova) 9. 11.  0,5 m sněhu.  Jiné nároky na vytápění budou např.  v Břeclavi, jiné v Ostravě,jiné v Rakousku, jiné v ČR.  

české-budějovice.jpg 

 

 

 

 

6.11. 2007 České Budějovice cca + 10 °C

   lidečko.jpg

 

 

 

 

 

6.11. 2007 Lidečko ( Vsetín) zima, sníh a mráz

I v ČR existují kvalitní projektanti a architekti pasivních domů. Jsou však přetíženi. Měl jsem možnost vyslechnout několik přednášek architektů o pasivních domech. Mohu srovnávat. Velmi kvalitní je např. Ing. Arch.  Josef Smola. Pasivním domům se věnuje asi 10 let. Spousta bohatých zkušeností, realizací a patentových řešení tepelných mostů. Mohu jedině doporučit.  

Myslím, že tak jako přednáška, tak i tento článek přináší převratné informace pro českou veřejnost. Ale i pro odborníky. Je nutno odlišovat reklamní sdělení od faktů. Třídit a ověřovat informace. Nejen hltat. 

Jaké jsou tedy závěry?

Pasivní dům určitě ano. Je to výborná věc. Nečekat ale od něj nemožné. Otopný systém rozhodně do něj realizovat. Dle mého názoru ideální je podlahové vytápění. Zajišťuje akumulaci tepla  v zimě i chladu v létě. . Zajišťuje tedy tepelnou pohodu. 

Je vhodné dimenzovat jej pro tepelné čerpadlo. Pak Vám postačuje teplota topné vody kolem + 28 °C. Což zajišťuje vysoký výkon a vysoký topný faktor. Stejně tak lze využít solární kolektory, které v zimě dávají „s bídou + 30 °C , neboť slunce má špatný úhel a zapadá o půl 3.“  Tak malé tepelné čerpadlo lze napájet i Fotovoltaikou. Pak máte teplo zdarma. Viz článek Pasivní domy – příprava teplé vody. V Rakousku, kromě tepelných čerpadel se používají malé peletkové kotle. V ČR pece. Výborně akumulují teplo, lze na nich i vařit.     

Tepelné čerpadlo je jistota. Nyní se vyrábí tepelné čerpadlo pro přípravu teplé vody. 3 kW. Měděné vrty a výkopy. Vysoká účinnost. Ohřívá teplou vodu na + 65°C. Topí z výkopu, nebo vrtu 15 m. Od jara 2008 se bude vyrábět i 4,5,6 kW pro pasivní domy. Cena – včetně měděného kolektoru, již napuštěného Chladivem jen 55 000,- Kč. Více www.studnyavrty.cz 

Tepelná čerpadla vzduch voda nejsou příliš vhodná pro vytápění pasivních domů. Pasivní domy se vytápí v extremních mrazech. Tehdy právě systémy vzduch voda mají velmi nízkou účinnost. 

Autor: Ing. Sýkora Pavel, Energetický auditor


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: frenk 14. 11. 2007
 Velká písmena, "skrytá" reklam - Autor: Honza 15. 11. 2007
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Ing. Sýkora 16. 11. 2007
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Ing. Sýkora 16. 11. 2007
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Roman 11. 3. 2008
 Pasivní domy - chlazení - Autor: Mungo 30. 5. 2008
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Bartošová 22. 9. 2008
 Pasivní domy.... plné gramatic - Autor: Dajaana 7. 10. 2008
 Text ani článek není přejatý.  - Autor: Ing. Sýkora 29. 10. 2008
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Mirek 10. 12. 2008
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: dejff 9. 2. 2009
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: Martin Kučera 4. 3. 2009
 Pane čtenáří z Brna, pořad jse - Autor: Ing. Sýkora 16. 3. 2009
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: m.h. 25. 3. 2009
 Pasivní domy. Mýty, zbožná přá - Autor: David Fiala 15. 4. 2009
 Vážený pane m.h. V článku jsem - Autor: Ing. Sykora 23. 4. 2009
 Pane Fiala, v technice i v top - Autor: Ing. Sykora 23. 4. 2009
 Pasivní domy přednáší? - Autor: zkušenost 4. 2. 2010
 Fajn, co říkáte na praktické zkušenosti  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 11. 2. 2010
 To Zkušenost. Pane, děkuji Vám za Váš názor,  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 14. 2. 2010
 ??? - Autor: OVA 7. 7. 2013
 585 000,- Kč dotace na novostavby  - Autor: jsou super 21. 7. 2014
 Domy s téměř nulovou spotřebou energií - Autor: brzy nahradí již nedostatečné pasivní domy 21. 7. 2014
 Vývoj doby : Pasivní dům do 2 kW tepelná ztráta - Autor: Doba 25. 10. 2015
 I po 11 letech Mýty a pověry o pasivních  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 5. 8. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl