Pasivní domy a jejich vytápění

Pasivní domy a jejich vytápění

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jaké vytápění pro energeticky pasivní dům? Co tak využití odpadního tepla. Říkají vám něco pojmy rekuperace, regenerace?



Z důvodu stálého zdražování elektřiny dochází ke stálému zkvalitňování tepelné izolace rodinných domů. Jak ale potom tyto domy vytápět?  Jak to zařídit, aby dům „neplesnivěl“ ?

 

Mnoho projektantů i energetických auditorů je na rozpacích, mají – li navrhnout vhodné vytápění pro energeticky pasivní dům. Pokud jim investor řekne tepelnou ztrátu kolem 1,8 kW, nevědí co s tím. Bohužel, ani stavební firmy dodávající tyto domy příliš zkušeností a informací nemají. Co s tím ? Jak takový dům vytápět ? 

 

A zákazníci sami nevědí, co volit. Rekuperaci ? Tepelné čerpadlo? Jak ohřívat teplou vodu ? Instalovat krb ? Jak zajistit, aby všechny technologie spolu komunikovaly, když každou dodává jiná firma ?

 

Pozor, již jsem viděl pouze samostatnou rekuperaci, od značkové firmy, které měla hlučnost 53 dB ( v tom domě bych nechtěl bydlet ) a pracovala pouze do teploty venkovního vzduchu + 2oC ! Tedy v zimě, kdy nejvíce potřebujete rekuperaci, byla nepoužitelná! A rozhodně nebyla levná.

 

Nenávratně pryč je doba, kdy jsme přišli z práce o půl třetí odpoledne domů. A mohli jsme věnovat svůj čas topení v kotli na uhlí. Dům byl zpravidla vychladlý, než jsme jej roztopili, šlo se spát. A tak pořád dokola, den co den. Dnes nikdo nemá čas, v práci je celý den. Dům se „musí starat sám o sebe“.

 

Pravidelné větrání ? Automaticky, bez nutnosti obsluhy. Větrání je u pasivních domů velmi důležité. Tento dům, z důvodu tepelných ztrát, bývá hermeticky izolován. Pokud nesplňujete hygienickou normu větrání, děti bývají nemocné, dospělí unavení, v domě se vyskytuje plíseň. I v běžném domě.  Proto v energeticky pasivních domech nastupuje řízené větrání.

 

pasivní_domy.jpg 

Kompaktní topná centrála pro pasivní rodinné domy zajišťuje řízenou výměnu vzduchu, tepelné čerpadlo, ohřev teplé vody včetně využití solární energie a chlazení objektu.

 

Zatím co nízkoenergetické domy vykazují potřebu tepla 70 kWh (m2/rok), je tato hodnota u pasivních domů redukována na 15 kWh (m2/rok). Neboť pasivní domy jsou tepelně izolovány a vzduchotěsné a proto musí být použit systém řízeného větrání. Tak staví pasivní domy jiné požadavky na tepelnou techniku než nízkoenergetické domy.

 

Výhody na první pohled:

 

- Kompaktní topná věž pro větrání, topení a ohřev teplé vody s podporou solárního systému kompletně smontovaná s veškerými přípoji. Tedy žádná skládačka typu každý komponent jiný dodavatel.

- Větrání se zpětným získáním tepla a vysokým stupněm využití přípravy tepla přes 80%.

- Připraveno pro připojení solárního zařízení. Hydraulické přípoje, Solar-Divicon a regulace jsou již integrovány.

- Integrovaný elektrický ventilátor s třístupňovým provozem pro dohřev teplé vody a přiváděného vzduchu (2, 4, 6 kW).

- Reversní provoz tepelného čerpadla na podporu chlazení (1 kW).

- Integrované připojení pro hydraulický topný systém.

- Filtr pro přiváděný vzduch F7 nasání a filtr pro odpadní vzduch G4 v přístroji.

- Nekompromisně a perfektně vzájemně sladěné využití energie až do detailu:

- Vysoce tepelně izolovaný systém kompaktní věže.

- Dvojí využití tepla z odpadního vzduchu přes výměník tepla a tepelné čerpadlo.

- Efektivní zpracování solárního tepla.

- Nízká spotřeba energie díky stejnosměrnému  ventilátoru.

- Jednotnou regulaci vedenou  v  menu  s plně grafickým displejem.

- Hladina hluku < 35 dB (A). To je méně než lednička.

 pasivní_domy 2.jpg

Tato topná centrála představuje optimální řešení. Zajišťuje všechny energetické  procesy nutné pro provoz energeticky pasivního domu. Vše dodává jeden výrobce. Vše spolu perfektně komunikuje a ladí. Jednotný regulátor – s grafickým displayem – zajišťuje součinnost všech systémů. Obrovskou výhodou je úspora místa. Cena je velmi příznivá.  Přesto, že jde o výrobek vyrobený ve Švýcarsku, cena je zhruba poloviční, než kdyby vám dodávaly firmy zvlášť rekuperaci, regeneraci, tepelné čerpadlo, klimatizaci, kotelnu pro solární systém a bojler pro přípravu teplé vody.

 

Zařízení má nejen rekuperaci – využití tepla z odpadního vzduchu výměníkem, ale i regeneraci - vyšší stupeň využití odpadního tepla  tepelným čerpadlem.

 

Tak, a za teplo budete platit minimum.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dobrý den pane Ing. Sýkoro,  - Autor: jiná doba 15. 3. 2013
 Dobrý den, článek je tak 5 let stár,možná 7,  - Autor: Ing. Sýkora Pavel 15. 3. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl