Krbové obestavby

Krbové obestavby

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Samotná krbová vložka je jedna věc. A obestavba krbu je věc druhá. Mimo funkce estetické má za úkol i akumulaci tepla, popř. další funkce. Obestavba krbu může být za 150 000,- Kč, nebo i za 150,- Kč.



krbová-obestavba.jpgPokud si necháte, na klíč postavit krb, včetně krbové obestavby, teplovodního výměníku a vzduchových rozvodů od krbařské firmy, dostáváte se nezřídka v domě 10 x 10, 2 patra na cenu kolem 350 000,- Kč. Dost potenciálních zákazníků je z těchto cenových nabídek poměrně rozčarováno. Taková cena již převyšuje cenu tepelného čerpadla.

 

Krb v dnešní době

 

Přitom užitkovost – využitelnost krbu a tepelného čerpadla je diametrálně odlišná. Dnes již není doba, kdy bychom se o půl třetí vrátili z fabriky a do večera svůj čas mohli věnovat topení. Právě naopak. Nejen podnikatelé, ale i zaměstnanci se vrací domů pozdě večer a nemají možnost  času proměnit se na topiče a sloužit kotli. Doma musí být teplo a teplé voda, a to nejlépe bezobslužně. Kotel – zdroj tepla nesmí klást požadavky na náš čas.

 

Investovat 350 000 Kč do záložního, nebo přechodného zdroje tepla nemusí být nejlepší nápad. Dále je potřeba zvážit zásobování dřevem, zvýšenou prašnost v domě, hluk a prach šířící se teplovzdušnými rozvody apod.

 

Krb považuji za výborný záložní zdroj tepla v době výpadků sítí – přírodních katastrof. I jídlo si v něm lze připravit. To již ale nesplňuje vodník – vodní krb. Ten potřebuje elektřinu. A ocelový vodník  ( vodní krb, nebo kamna)  bych  si do obýváku nedal. Dřevo je agresivní. Dříve, nebo později každý ocelový kotel, tedy i krb praskne. Pokud Vám praskne kotel ve sklepě, není to problém. Představte si ale  vytopený obývák.  Nepříjemná představa. Sklep – kotelna není obývák.

 

Obestavba krbu

 

Vraťme se tedy ke krbovým obestavbám. Pokud si ji koupíte někde  v obchodě, tam se prodávají zpravidla z umělého kamene v ceně 20 – 30 000,- Kč. Bez montáže. Na obrázku ale vidíte něco mnohem zajímavějšího. Originální, „živý“, opravdový a ne umělý přírodní kámen.

 

Stavitel tohoto krbu nebyl řemeslník. Důchodce, inženýr stavař, navíc bývalý úředník. Obestavbu dělal podle knížky. Tedy 1. realizace. Přijel do lomu, vybral si kamení, naložil na vozík za osobní auto, zaplatil 150,- Kč za kamení a jel. Podle knížky vybral, osekal a nařezal kamení. Zabetonoval a je hotovo. Hřeje nádherně. A je to kámen, žádná náhražka.

 

Autor: Ing. Sýkora KODEK

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Krbové obestavby - Autor: Ajatin 31. 3. 2008
 Krbové obestavby - Autor: Ajatin 31. 3. 2008
 Krbové obestavby - Autor: Ing. Sýkora 3. 4. 2008
 Chci sám postavit krb - Autor: Ted 24. 1. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl