Krb hypokaust

Krb hypokaust

Kategorie: TEPLO DOMOVA

abortion clinic in near jackson ms

abortion clinic in near jackson ms acornmulti-sports.com

Nekonečně rostoucí ceny energií nás nutí hledat stále účinnější a lepší řešení. Hypokaust je uzavřený teplovzdušný otopný systém. Ideální pro alergiky.



Spojuje výhody jednoduchosti, spolehlivosti, zdraví, čistoty bezprašnosti, možnosti regulace a účinnosti. Sálavé teplo krbových kamen tak vytváří příjemné a zdravé klima bez víření prachu, bakterií a virů. Hypokausten systém byl užíván již v antických dobách, snad od začátku prvního století před naším letopočtem.

krb hypokaust

Systém hypokaust

Na uvedeném obrázku je v 1.NP rodinného domu umístěn krb. Jde o krb s CB spalováním. Tedy neotvírá se, nepráší. Na zdi vidíte regulátor. Ten díky ovládání klapky vstupního vzduchu reguluje hoření. Po uhasnutí ohně dojde k uzavření klapky, tedy nedochází k vychládání krbu do komínu. Klapka nenachází na přívodu venkovního vzduchu do krbové vložky. Přední část krbu tvoří oblá akumulační deska, která vyzařuje teplo do místnosti.

Krbová vložka ovšem vyhřívá horký vzduch, který samočinně stoupá do 2. NP. Zde je jakoby pec. Velká těžká akumulační. Ta se nahřívá horkým vzduchem a velmi příjemně teplo vyzařuje do okolí. Je velmi příjemné na ní sedět, nebo si o ni nahřívat záda. Jde o sálavé teplo. To je jiné teplo, než produkují radiátory.

Běžně ovšem nemusí být topeniště krbová vložka, ale může být i ze šamotu, nejlépe však z mastku. Plášť bývá nejčastěji z kachlů, nejlepší je opět mastek.

krb hypokaust

Nedochází tedy k přepalování vzduchu (prachových částic) a následnému výdechu do místnosti. Hypokausten systém umožňuje z jednoho topeniště vytopit i několik místností vedle sebe, ale i nad sebou. Hypokaust systém tak byl vlastně dříve v každé dřevěnici.

Pokud hypokaust systém doplníte o uzavíratelné výduchy, máte trojkombinaci. Hypokaust, akumulační pec a vzduchotechnická (teplovzdušná) kamna.

Hypokaust umožňuje sálání tepla celého povrchu:

krb hypokaust

O hypokaust systém začíná být opět zájem, mimo jiné snižuje spotřebu paliva. Principem tohoto vytápění je předávání tepla ze vzduchu na akumulační hmotu. Kachle, šamot, mastek. Teplovzdušný systém je uzavřen a dosahuje vysokých teplot. Ty jsou zobrazovány na regulátoru na zdi. Regulátor řídí otvírání vstupního vzduchu do krbu. ( spalovacího prostoru).
Účelem obestavby je akumulovat teplo a dlouhodobě jej vyzařovat do okolí i po vyhasnutí paliva v ohništi.

Palivo

Pánové připravte se, pokud to někde uvidí vaše manželka, bude to chtít. Je to nádhera. Má systém nějaké nevýhody? Ano, zásadní. Surovinový. Palivo. Palivová základna. Ne každý má snadný přístup k levnému dřevu. Dřevo musí být několik let vyschlé. Pokud jej budete kupovat, nemusí být topení dřevem levnou záležitostí. V Krkonoších ani Krušných Horách dnes dřevo nekoupíte. Jedině štípané, a to není levné. Topení dřevem se tak stává luxusem. Dnes jsem viděl někde v marketu, 10 kg dřeva za 49 Kč. Tedy, dáte – li jej do dřevoplynového kotle, nebo do krbu s CB spalováním, máte 1,42 Kč / kWh. Tedy dražší než zemní plyn v kondenzačním kotli. A několikanásobně dražší než teplo z automatického ekologického kotle na ořech2. Pokud ovšem toto dřevo použijete v běžném litinovém kotli, je teplo v ceně 1,90 Kč / kWh, tedy se již blíží přímotopu. A ještě s tím máte práci, starosti…

To je asi důvod, proč lidé, i když mají doma hypokaust, touží po tepelném čerpadle. Účinné tepelné čerpadlo znamená velmi levné teplo, ovšem úplně bez starostí. Není ale špatné mít doma obojí. Hypokaust – to je krása, i tepelné čerpadlo, to je spolehlivost, pohotovost, účelnost a hlavně levné teplo.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Obrázek: Marta Sýkorová
Zdroj:www.kodek.cz

Související články:
Sálavé teplo
Klasická kachlová pec
Energeticky úsporný dům na Zlínsku
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům

Krb hypokaust spojuje výhody jednoduchosti, spolehlivosti, zdraví, čistoty bezprašnosti, možnosti regulace a účinnosti.
krb hypokaust
Krb hypokaust spojuje výhody jednoduchosti, spolehlivosti, zdraví, čistoty bezprašnosti, možnosti regulace a účinnosti.
Krb hypokaust


Vaše názory

 Zajímavé - Autor: jirka 24. 10. 2010
 velmi zajímavé. A co je tedy lepší,  - Autor: Miraq 24. 10. 2010
 Hypokaust, mastek, nebo obojí ?  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 10. 2010
 a to jsem nyní citoval Ing. Vítka Rudolfa, známého - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 10. 2010
 Nezávislost. To je ono - Autor: jo jo 26. 10. 2010
 Dřevo znamená dřinu. Po 15 letech topení krbem,  - Autor: Brňák 27. 10. 2010
 Krotitelé dluhů.Jak ušetřit?Neplatit ČT. - Autor: Oběsit Škromacha  27. 10. 2010
 Surovin má lidstvo dost - Autor: surý 1. 11. 2010
 K výročí VLSR: velké listopadové sametové - Autor: pád komunismu 17. 11. 2010
 Volná energie. QFE generátory - Autor: kvífák 14. 12. 2010
 podstata fungování QFE generátoru - Autor: kvífák 14. 12. 2010
 Využívání biomasy likviduje planetu - Autor: topič 16. 12. 2010
 hypokaust - Autor: Hana Hajerova 17. 12. 2010
 asi nedochází k proudění topného vzduchu.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 17. 12. 2010
 kontrola nafy - Autor: čti 23. 12. 2010
 Hypokaust - Autor: Peter Lišhák 14. 2. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl