Kamna a krby potřebují údržbu i péči

Kamna a krby potřebují údržbu i péči

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Léto je již definitivně za námi, a proto je čas připravit svá kamna a krby na zimní provoz.



Většina kutilů se na začátek topné sezony chystala po celé léto a s celou rodinou štípala dříví, aby se zásobila na zimu. Mnozí z nás to však nechali až na poslední chvíli. Jak dát kamna včas do provozu a zajistit vhodné palivo poradí Hornbach. V létě se na kamna ve většině případů snáší pouze prach a vnímáme je spíše jako ozdobu interiéru. S prvním chladnějším dnem však téměř každá chalupa či dům pocítí nutnost dát kamna opět do pořádku, aby hřála po celu zimu. Co dělat, když kamna nepracují správně, poradí Hornbach.

Každá kamna a krby potřebují pravidelnou údržbu, základem by měla být pravidelná kontrola komínu odborným pracovníkem, ale také časté čištění a vymetání vyhořelého popela. I přes to se však může stát, že kamna netopí tak, jak mají.

Co dělat, když kamna špatně hoří?

Pokud kamna nehoří tak, jak by měla, je možné, že komín či kouřovod špatně těsní a tím pádem přisává tzv. falešný vzduch:
- Nechte prověřit komín (např. utěsnit komínová dvířka). Řádně sesadit kouřové trubky a poškozené vyměnit.
- Pokud je špatný tah v komíně, je potřeba s kominíkem či kamnářem objasnit konkrétní příčinu a poté např. vyčistit komín, odstranit redukce kouřovodu, zvýšit komín, přivést dostatek vzduchu do místnosti.
- Zkontrolujte všechna dvířka topenišť napojených na komín a případně je zavřete. To samé se může stát, pokud jsou otevřeny čisticí otvory do komína.
- Důvodem špatného tahu může být i nesprávné palivo. Zkuste tedy použít jiný druh. Jaký bude vašim kamnům vyhovovat, vám poradí například v hobbymarketech Hornbach.

Kamna

Co dělat, když prostor není dostatečně vytápěn?

- Kamna mohou mít malý výkon, a proto nedokážou roztopit celou místnost. Zkuste se tedy poradit s topenářem či kamnářem a snižte tepelné ztráty prostoru. Místnost můžete například zateplit.
- Důvodem špatného vytápění může být znečištění kouřovodů a kamen. Řádně je tedy vyčistěte. Pokud saze ucpaly kouřovody natolik, že ani pročištění nepomůže, dokupte náhradní díly.

Co dělat, když kamna topí až moc?

- Dvířka popelníku nejsou zcela uzavřena.
- Těsnění dvířek či popelníku je poškozené. V tomto případě ho vyměňte.

Co dělat, když kamna čadí a zapáchají?

- Pokud se jedná o nová kamna, může být příčinnou vypalování ochranného laku, kamna také mohou být ušpiněna či zaprášena. V tomto případě je dobrá kamna vyčistit
- Tah komína je příliš malý. Zkontrolujte, zda není ucpaný sazemi. Pokud ano, zkuste ho vyčistit.

Jak vybrat ideální palivo?

„Vedle dřeva je na českém trhu k dostání mnoho druhů paliv. V současné době jsou velice populární ekobrikety či pelety. Tato paliva jsou vhodná především pro dlouhodobé topení, dokážou prohřát okolní místnost na příjemnou teplotu a vydrží sama hořet delší dobu, než je tomu u klasického dřeva,“ říká Helena Ševčíková ze společnosti Hornbach a dodává: „Vhodnější je vybrat si oválné plné brikety, které díky většímu slisování vydrží hořet déle než hranaté brikety.“ Novinkou jsou takzvané noční ekobrikety, které vydrží hřát a udržovat pokojovou teplotu po dobu osmi až deseti hodin.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 laciným kamnům ani údržba moc nepomůže,  - Autor: antonín topič 23. 9. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl