Jaký kotel je pro vaši domácnost ten pravý?

Jaký kotel je pro vaši domácnost ten pravý?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Bez kotle se v domácnosti těžko obejdete. Stará se o teplou vodu v kohoutku i příjemně prohřáté místnosti. To, jaký kotel si vyberete, má zásadní vliv na celkové výdaje vaší domácnosti. Jak kotel správně vybrat?



Nejprve si zvolte palivo

V zásadě máte tři možnosti a jejich kombinace – tuhé palivo, elektřina a plyn.

  • Tuhá paliva jako dřevo či uhlí lákají nízkou cenou, ale je s nimi spousta práce. Upřímně si řekněte, zda budete mít vždy sílu a čas s přípravou dřeva. Je třeba také připomenout, že je třeba neustále udržovat oheň, aby vám dům nevychladl, až třeba odjedete na zimní lyžovačku. A to s tuhými palivy zajistíte leda tak, že vám někdo přijede domů zatopit, než se vrátíte.
  • Nejpohodlnější je vytápění elektřinou, ale je to také vytápění finančně nejnákladnější.
  • Vytápění plynem je takovou zlatou střední cestou, která není tak finančně nákladná a nabízí dostatečný komfort.

Tip: Pokud hledáte kombinaci těchto možností, zkuste popřemýšlet o kombinaci krbových kamen a plynového či elektrickéhokotle. Pokud potřebujete s vytápěním domácnosti poradit, obraťte se na topenilevne.cz.

Kotel

Jaké provedení kotle zvolit?

Až budete vybírat kotel pro vytápění domácnosti, nezapomeňte řešit také ohřev vody. Ne každý kotel umí ohřívat vodu v kohoutku i v topení. A když už budete shánět nový kotel, pořiďte si rovnou takový, který vám zajistí i teplou vodu.

Tip: Vsaďte na prověřené značky, které vám zaručí kvalitu a životnost vašeho nového kotle. Klasikou jsou například kotle Protherm a kotle Dakon.

  • U elektrického kotle nemusíte řešit odtah spalin, ale před jeho instalací si musíte ověřit, zda váš dodavatel energie tento odběr schválí, protože se bude měnit velikost jističe.
  • Atmosférický plynový kotel potřebuje vyvložkovaný odtah spalin do komína, ale tyto kotle se již nevyrábí – modely, které v nabídce najdete, se pouze doprodávají.
  • TURBO plynový kotel nevyžaduje komín – odtah spalin zajišťuje ventilátor. Spaliny můžete odvádět přes obvodovou zeď, ale i do komína. I tyto kotle se již doprodávají.
  • Kondenzační plynový kotel plní nejpřísnější ekologické předpisy, jsou vybaveny kvalitní elektronikou i čerpadly. Jsou velmi účinné a spaliny lze odvádět přes stěnu, ale i do komína. Při instalaci kondenzačního kotle je třeba mít možnost připojení na vodovodní odpad – vznikající kondenzát musí mít volný odtok. Oblíbené jsou například plynové kotle Mora-top.

Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl