Jak topit štěpkou za 16000 za rok

Jak topit štěpkou za 16000 za rok

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Štěpka, tedy drcený dřevní odpad, například větve a podobně, může být zajímavé palivo. Jen má svá specifika.



Dříve se používala hlavně do tepláren a větších kotelen. Nad 100 kW. Tam byly většinou šnekové podavače, a to může být problém. Pokud se v drcené štěpce objeví větší kus, například 15 cm dlouhá větev, může šnek zaseknout.

Vlhkost štěpky

Pro velké výkony se konstruovala různá vysoušecí sila. Velké kotle nejsou tolik závislé na suchosti štěpky. Velký kotel je velká rozjetá masa s vysokými teplotami. Minimálně ale dochází k poklesu výkonu, k poklesu výhřevnosti. U malých kotlů do 100 kW je vlhkost důležitá. Kromě snížení výhřevnosti může vlivem vysoké vlhkosti poškodit i kotel. Do těchto kotlů by měla mít vlhkost do 20 %. Při těžbě v lese vzniká mnoho dřevního odpadu a díky štěpkování to může být levné palivo. Štěpkovače jsou šnekové a kotoučové. Kotoučové, díky setrvačníku, tedy kinetické energii, snadno posekají i různé silnější větve a kmínky.

Štěpka

Kotle

Dříve byla snaha instalovat různé automaty. Se šnekovými nebo pásovými podavači, nebo kotle Hager. Štěpka ale může mít příměsi, větší kusy a podobně, a to byl problém. Navíc klenbuje a dělá podobné potíže.

Velmi jednoduché je topit štěpkou v běžných dřevoplynových kotlech. které se daly na kotlíkovou dotaci 127 500 Kč běžně pořídit.

Další kotlíkové dotace

Již byly ohlášeny další kotlíkové dotace. Vláda chce podpořit ekologické vytápění částkou 9 miliard Kč. Na co můžete kotlíkovou dotaci čerpat? V 1. vlně bylo možno čerpat i na ekologické spalování uhlí. 127 500 Kč. To bylo velmi velmi výhodné pro občana. Získal velmi, velmi levné, ekologické vytápění.

V pozdějších vlnách již jen na:
a) biomasu, peletkové kotle i dřevoplynové kotle
b) plynové kotle
c) tepelná čerpadla

Lze čekat, že v této další kotlíkové dotaci to bude podobné. Kotlíkové dotace se zárukou vám může zajistit masterenergy.cz

Kotel na štěpku

Nyní případ z praxe:

domu štěpkou. Ve Vizovicích je kamenný dům, z minulého nebo předminulého století. Nezateplený, nová okna, asi 200 m2. Radiátory. Topí štěpkou - výosívkou, ve dřevoplynovém kotle 18 kW. Kotelna má akumulační nádobu 1000 litrů a bojler na teplou vodu 200 l. Dávka paliva do zásobníku kotle je 2 x 30 litrů. Ta vydrží hořet 2 hodiny. Tu tam dá majitel ráno, odpoledne, až se vrátí z práce, tam má pořád stáložár. Tedy žhavé ložisko v popelu, které snadno rozfouká ventilátor kotle po přiložení. Naloží tam další zásobu, dalších 2 x 30 litrů a má vystaráno. Štěpka má hmotnost asi 200 kg na kubík, v ceně 400 Kč / kubík, celoroční spotřeba je 40 m3, tedy 16 000,- Kč.

Tento kotel byl pořízen do kotlíkových dotací, tedy celkem levně. Kotli je jedno, zde tam máte nějaké delší kousky dřeva 15 a více centimetrů. Naopak, pokud přijdou tuhé mrazy, nebo chce topič mít delší čas hoření, pokud začne topit kusovým dřevem, zásobník na kotli vydrží hořet asi 6 hodin. Automatizace vytápění v tomto případě neproběhla metodou mít velký zásobník a šnekový podavač na několik dnů bezobslužného vytápění, ale mít naskladněnou teplou vodu v akumulační nádobě. A to je mnohem jednodušší, spolehlivější a levnější, zvláště při topení štěpkou v rodinných domech.

Využití odpadu

Velkou výhodou topení štěpkou je, že můžete využít odpad. Náletové dřeviny, při čištění rybníků, lesů přehrad a podobně. Odpad tak proměníte na cenné palivo. Nejste však závislí jen na štěpce, můžete topit i kusovým dřevem, dřevobriketami, peletkami, pozor to je velmi drahé topení peletky. Máte tedy možnost si vybírat.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Video k článku je zde  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 12. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl