Jak nakupovat tepelná čerpadla

Jak nakupovat tepelná čerpadla

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Mezi tepelnými čerpadly jsou obrovské rozdíly. Někdo má tepelné čerpadlo, protopí 36 000,- Kč a je spokojen. Jiný protopí na obdobném objektu 12 – 15 000,- Kč a je taky spokojen. Přičemž, to které je úspornější, bývá kupodivu mnohdy dokonce levnější.



stavíme TČ.jpgNěkdo má starého Moskviče, se spotřebou 12 – 15 l benzínu a jezdí s ním dosud. Je spokojen. Jiný má Mondeo 1,8 TD se spotřebou 5,5 l nafty a je taky spokojen. Další zase Jeepa s 20 l benzínu, a taky by neměnil. 

 

Pravý cíl investice

Nejprve je nutno stanovit si, proč chci tepelné čerpadlo. Chci ohromit souseda, tchýni, nebo švagra? Pak doporučuji drahé značkové tepelné čerpadlo. Nejlépe vzduch – voda. Je namontován hned.  Nebo hlubinné plastové vrty. Tam bude cena ještě vyšší. Chci mít levné vytápění ? Pak doporučuji systém voda – voda, nebo měděné hlubinné vrty. Nebo měděný zemní kolektor. Značka vůbec pak není tolik  důležitá. 

 

Chcete úspory?

Pak je vhodné se obrátit na zkušenou firmu. Zkušená neznamená nejdražší, nebo s největší reklamou. To nejdražší a nejcennější, co firmy mají, jsou zkušenosti. Ty Vám žádná firma nedá zdarma.

 

Tepelné čerpadlo není výrobek, je to systém.

V praxi dochází velmi často k tomu, že stejným tepelným čerpadlem začínající firma nevytopí větší rodinný dům, zatímco zkušená firma, úplně stejnou mašinou dokáže vytápět  fabriku.  A určitě pochopíte, proč Vám neřeknu, v čem je zakopán pes. Ani já jsem své zkušenosti nezískal zdarma. Mé  dlouholeté zkušenosti a mé znalosti  jsou má konkurenční výhoda.  Ing. Kovacs, můj známý, majitel fabriky na výrobu podlahového vytápění říká : „ Technická informace není zadarmo. Technická informace je drahá“.

 

Výbava tepelného čerpadla. Pozor na garážové výrobky

Pozor na garážové výrobky, čínské výrobky a podobné napodobeniny. Je jich v ČR hodně, někteří již existenci firmy ukončili, přesto že zákazníkům běží záruky. Čínské výrobky  můžou být dokonce životu nebezpečné. V ČR je taky další zajímavý výrobce. Montuje výrobky z čínských dílů. Skládačka.  Kvalita není moc vysoká. Ne všechno, co někteří dealeři nazývají tepelnými čerpadly, je skutečně tepelné čerpadlo. Dnes to dokonce píšou pomalu na každou klimatizaci. Kšeft je kšeft.

 

„V malém množství se Vám dnes nic neoplatí, říkají i důchodci.“ Kdo má vysokou produktivitu, dokáže snížit cenu a může použít špičkové,  spolehlivé, pro kutila a pologarážového výrobce   samozřejmě  drahé a nedostupné technologie. Pokud nakupujete jeden kompresor, nikdy se nedostanete na cenu výrobce, který jich kupuje  třeba 5000 ročně.

 

Již jste viděli někoho, aby si skládal  Škodu Octavii nebo Audi na koleně? I když by to určitě technicky  šlo. 

 

„Upgradování“ tepelných čerpadel

Letos jsme vyvinuli speciální adaptabilní regulaci pro tepelná čerpadla. řady Geotermik.  Nastavuje se sama do optimálních parametrů. „Sama se učí“. Výsledek předčil naše očekávání. Tepelné čerpadlo GSW v Trenčíně, které tam topí již asi 7 let ( viz. Nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení – ročně protopí cca 12 000,- korun ), dosáhlo úspory dalších 23 %! 

  

Jak nakupovat tepelné čerpadlo

Drahé Značkové tepelné čerpadlo ještě nemusí být kvalitní. Mnozí nadnárodní výrobci špičkových plynových  kotlů nakupují tepelná čerpadla pro doplnění sortimentu.  Bohužel, často se jedná, z hlediska chlaďařského o 20 let starou technologii. A můžete si vybrat, stejný výrobek pod 4 – 5 různými značkami.

 

Garážový výrobci  taky nepředstavují kvalitu.

Na internetu je plno naříkajících lidí, kteří mají nějaký vzduch – voda a topí raději levněji uhlím.

 

Systémy tepelných čerpadel, účinnost

Ve Švédsku mají prioritu hlubinné vrty.  Je tam žula monolit. Ve střední Evropě je v zemi všechno možné. Jen ne žula monolit. Proto se velmi často stává, hlavně v okolí Ostravska, že hlubinné vrty netopí. Vzhledem ke stálému zdražování elektrické energie u systému vzduch – voda někdy nedojde k úsporám. Např. topíte – li zemním plynem, koupíte-li si vzduch voda, k úsporám nedojde. Topíte – li elektřinou, k úsporám dojde. V Rakousku, které má podobné podloží, jako ČR, je 75 % systému tepelných čerpadel měděný „ostrý“ výparník.

 

Na zahradě zakopete měděnou trubku, ta odebírá teplo ze země. Měděný zemní  kolektor má dle výrobce, cca 1000 x vyšší účinnost ( lepší tepelnou vodivost), než dříve používaná plastová trubka.

Absolutní dokonalost dnes představuje měděný hlubinný vrt. Ten je ještě účinnější, než měděný ( vodorovný) kolektor. Měděné zemní sběrače  snižují náklady na zemní práce a zvyšují tepelnou vodivost. Dost často se v topenářství používá nerez.  Nerez je výborný materiál. Ale měď má ještě 4 x vyšší tepelnou vodivost, než nerez. Takže nejúspornější systémy jsou voda – voda, měděný zemní kolektor a měděný hlubinný vrt. Ovšem 80 % firem Vám bude vnucovat vzduch voda. Je to pro ně dobrý obchod. Rychle namontovat, nebojovat příliš s přírodou, rychle inkasovat. Nebo hlubinné vrty s plastovou trubkou. Jsou na to zavedeni, proč by vám měli nabízet něco jiného, i když pro Vás účinnějšího?

 

Kvalifikace firmy

Pokud někdo nemá ani živnostenské oprávnění na montáž tepelných čerpadel, a tvrdí, že chlaďaře si nakupuje, vysokou kvalitu od něj nemůžete čekat, přesto, že inzeruje „Tepelná čerpadla od profesionálů.“ To je, jako by Vás operoval řezník.

 

Vysoce účinný systém tepelného  čerpadla  umožní investorovi prožít pěkný důchod. Podstatně sníží náklady na provoz domu však již dnes.    

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Nízkoenergetický dům bez zateplení


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 TČ je systém - Autor: Petr 28. 7. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl