Elegance, čistá energie a maximální využití – TONDACH SOLAR

Elegance, čistá energie a maximální využití – TONDACH SOLAR

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Sluneční energie se dostává stále víc do popředí. Představuje nejen čistý zdroj, ale její získání je dostupné široké veřejnosti. Při neustále se zvyšující ceně energie navíc nabízí možnost významně uspořit. S návratností investice potřebné na pořízení a instalaci slunečních kolektorů lze totiž počítat již za deset let. Životnost kolektorové soustavy je však nejméně třikrát delší. Naprostou novinku v této oblasti nabízí firma TONDACH uvedením TONDACH SOLAR sestav, jejichž základním prvkem je sluneční kolektor TS 300.



Tondach solar 3.jpgSolární systémy u nás nejsou novinkou. Zcela nový je však způsob, jak jejich možnosti využít. Oproti dřívějšku, kdy byly nabízeny samostatně, se nyní v případě individuální výstavby staly součástí systémového řešení střechy. Plusem pro stavebníky je skutečnost, že již nemusí řešit nejdříve střechu a poté její dodatečné osazení panely, díky čemuž mohou získat úsporu času i nákladů.

 

Jak funguje sluneční kolektor

 

Sluneční kolektor TS 300, který je základním prvkem sestavy TONDACH SOLAR, je určen na přeměnu sluneční energie na tepelnou energii přímo využitelnou člověkem. V praxi svoje využití najde především pro přípravu teplé vody. Díky svému modernímu designu však nabízí i zajímavé architektonické ztvárnění staveb.

 

TS 300 patří do skupiny kolektorů, které jsou schopny celoročně využívat sluneční energii. Tento plochý kolektor s přírubovými vývody je určen na vertikální montáž v solárních systémech s oběhovým čerpadlem.

 

Povrch kolektoru tvoří bezpečnostní 4 mm silné sklo. Sluneční energie, která jím prochází, je zachycena  vysoce účinnou selektivní  konverzní vrstvou vytvořenou na hliníkové podložce. Z této absorpční plochy teplo přechází na měděnou trubičku o tvaru meandru a odtud dále do teplonosné kapaliny. Ohřátá kapalina pak cirkuluje mezi kolektorem a zásobníkem teplé vody, kde svoje teplo předává vodě.

 

Slunce neposílá faktury Tondach solar 2.jpg

 

Sluneční kolektory se v našich podmínkách používají především jako doplněk hlavního zdroje tepla a na přípravu teplé užitkové vody. V ročním průměru tak je možné ušetřit až 60 – 70 % energie potřebné na ohřev vody pro mytí a vaření. V letním období se přitom prakticky jedná o 100 %, na jaře a podzim o 30 – 50 % a v zimě až o 20 % uspořené energie. Průměrná návratnost počáteční investice do kolektoru při dnešních cenách energií činí zhruba 10 až 15 let. Životnost soustavy je však nejméně 30 let, takže po zbylé roky lze získávat teplou vodu téměř zdarma.

 

Celý systém je navíc zcela ekologický. Všechny materiály použité na jeho výrobu jsou recyklovatelné či v přírodě odbouratelné. 

 

Záruka na 12 let

 

TONDACH SOLAR sestavy jsou zájemcům k dispozici ve čtyřech provedeních. Při jejich výběru je nutné hledět nejen na pořizovací cenu, ale důležitá je zejména skutečnost, pro kolik lidí mají vodu ohřívat. Dle toho se liší i počtem instalovaných kolektorů a dalšími parametry. Počet kolektorů je přitom vždy uváděn v názvu sestavy za lomítkem.

 

Sestavy TS 300/2 , TS 300/3, TS 300/4 a TS 300/5 jsou dle počtu kolektorů určeny pro domácnosti od dvou až po 8 lidí. Spolu se zvyšujícím se počtem kolektoru se navyšují také další parametry jako je objem solárního bojleru (od 200 až po 500 litrů), expanzní nádoby (od 12 do 40 litrů) objem teplonosné kapaliny (od 20 do 40 l).

 

Orientační cena TONDACH SOLAR sestavy, která v sobě kromě solárního panelu zahrnuje také solární bojler, čerpadlovou jednotku a další prvky včetně nosné konstrukce nad krytinu na šikmou střechu začíná na 67 000 Kč bez montáže a DPH. Na všechny typy TONDACH SOLAR sestav je při splnění podmínek daných výrobcem poskytována nadstandardní 12letá záruka.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Tyto komplety bývají strašně d - Autor: Ing. Sýkora 24. 8. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl