Dřevo, peletky, nebo uhlí?

Dřevo, peletky, nebo uhlí?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Čím topit? Všichni prodejci tvrdí, že nejlepší řešení je to jejich.



Peletky

 

Pokud bych kupoval nový kotel, zaměřil bych se spíše na palivo, než samotný kotel. Uvažujete – li o peletkovém kotle, je otázka, zda roční spotřebu 4 – 7 tun koupíte v ceně 1,8 Kč / kg + DPH a doprava, nebo 7,- Kč /kg včetně DPH + doprava.

 

To jsou pak roční náklady v rozmezí 12 – 49 000,- Kč a to je velký rozdíl. Pokud nemáte přístup k levným peletkám, a musíte – li topit drahými peletkami, ve srovnání se zemním plynem k úsporám nedojde.  Ovšem pokud máte levný zdroj peletek, budeme mít radost nejen z ekologie, případné přidělené dotace, ale i velmi levného topení. Mnohdy  topení peletkami může být levnější, než topení kusovým dřevem!

 

O pohodlnosti vytápění peletkami ve srovnání s kusovým dřevem nemůže být ani řeč. To je nesporné. Peletky umožňují několikadenní bezobslužný automatický  provoz. Kotel lze programovat, má pohotový výkon, samozápal, kotel lze dokonce umístit do „obýváku“  jako interiérový kotel.  Peletkový kotel nepotřebuje akumulační nádobu.

 

Automatické ekologické kotle na pelety mají účinnost přes 90 %, snižují tedy  výrazně spotřebu paliva. 

Výhřevnost peletek není příliš stabilní.  Je různá, dle dodavatelů, surovin.

 

Máte – li novostavbu do 120 m2  až 160 m2, jsou pro vás vhodná peletková kamna, nebo – li interiérový peletkový kotel.  Ušetříte místo na kotelnu.

 

reseni-vytapeni.jpg 

 

Kusové dříví

 

Říká se, že topit kusovým dřevem je nejlevnější.  Nemusí být. Rozhodně nejde vždy mluvit o pohodlí a komfortu. Např. dům na obrázku. Za loňskou zimu, která vlastně nebyla, protopil 15 m3 tvrdého dřeva + 3 m3 měkkého dřeva.  Cenově cca 19 000,- Kč + množství práce. Kotel má dřevoplynový s vysokou účinností. Cca 80 %. Dřevoplynové kotle ovšem mají obrovský problém s regulovatelností. Při poklesu výkonu na 30 % jde spíše o výrobník dehtu, než kotel. Navíc se takovým provozem kotel ničí. Proto je nutno kotle doplňovat velkými akumulačními nádobami. Což zvyšuje investici a požadavky na velikost kotelny.  Výrobci dřevoplynových kotlů říkají, že použitím velkých akumulačních nádob lze snížit spotřebu paliva až o 30 %. Je tedy evidentní, že v běžném provozu kolísá nejen výkon, ale i účinnost. Dřevoplynové kotle jsou známé svou nízkou životností.

 

Skladování dřeva  - je obrovský problém.

 

Dřevo by mělo být minimálně dva, nejlépe tři roky vyschlé. Pokud topíte mokrým dřevem, likvidujete kotel a snižujete výhřevnost dřeva. Perfektně suché dřevo má výhřevnost dle tabulek 15,5 MJ / kg. Znamená to tedy mít kolem rodinného domu cca 60 kubíků dřeva.  Jde o hranici šířka 1,2 x, výška 2 m, délka 50 m.

 

Dřevoplynový krb ( krb se sekundárním hořením) – je velmi zajímavý krb. Neotvírá se.  Naplníte jej a vydrží hořet až 12 hodin nepřetržitého provozu.  Svou účinností snižuje o 30 % spotřebu paliva ve srovnání s běžným krbem.  Šetří peníze a čas. Taky přírodu díky vysoce účinnému spalování. Pokud jej doplníte vodním výměníkem, 60 % výkonu z něj můžete získat jako teplou vodu do radiátorů, podlahového vytápění, na ohřev bojlerů,…

 

Výhřevnost dřeva  kolísá nepřímo úměrně s vlhkostí.

 

 

Uhlí

 

Uhlí, to jsou kvalitní  třetihorní peletky přesličkové. Mají stabilní vysokou výhřevnost.  Nejsou náchylné na vlhkost.  Automatické ekologické kotle, které se dnes používají, mají účinnost i přes  90 %. Díky vysoké účinnosti nepoškozují přírodu. Dříve na ně byla i dotace jako na ekologické vytápění. Tzv. čisté uhelné technologie.

 

Navíc automaty  jsou 3. třídy, není tedy legislativní  problém je používat např. v centru měst. Cena paliv do automatů je cca 160 – 260 Kč/q. Převedeno na „peletkovou řeč“ 1,60 – 2,60 Kč / kg včetně DPH a dopravy.  Tedy komfortní, automatické, pohodlné  vytápění rodinného domku do 12.000 – 16.000,- Kč.

 

O kvalitní vysoce jakostní palivo z přesličky je velký zájem. Perfektně se spaluje, výborně reguluje. Elektrárenské giganty se nechtějí příliš dělit s rodinnými domky o toto palivo. Raději jim jej dodají ve formě elektřiny.

 

Pokud máte starý kotel na uhlí, tyto kotle mají nižší účinnost a používají dražší uhlí.

 

Čím tedy topit? 

 

Ideální je  univerzální kotel s účinností přes 90 %. Spaluje dřevní peletky, uhlí i kusové dřevo.  Nejste pak závislí na 1 druhu paliva. Máte – li menší dům, nebo novostavbu, zvažte peletková kamna, nebo „dřevoplynový krb“. Tím pádem nepotřebujete kotelnu.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Doplnění - Autor: Jaroslav Novák 20. 3. 2012
 Dřevo, ale se štípačkou! - Autor: Lubos Havir 23. 9. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl