Dřevěná podlaha a podlahové topení

Dřevěná podlaha a podlahové topení

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Dřevěná podlaha – masív. Lze mít podlahové topení pod dřevěnou podlahou? Pod dřevěnými prkny?



Mnoho lidí nechce podlahové topení a často ani tepelné čerpadlo, protože preferuje dřevěnou podlahu. Jsou to opravdu protichůdné požadavky – dřevo na podlahu + podlahové topení?

Dřevo je izolant. Mnoho lidí ale dřevěnou podlahu miluje. Dřevo je dřevo. Dřevěné parkety na podlahovém topení má mnoho lidí. Ale ani pokud chcete dřevěnou, masivní podlahu, nemusíte se rozloučit s myšlenkou podlahového vytápění.

Podlahové vytápění je příjemné, komfortní, snižuje cirkulaci vzduchu. Taky je úsporné. Pokud máte podlahové utopení, uspoříte min. 30 % tepla, ať topíte čímkoliv. Naopak, pod máte nízkoteplotní zdroje tepla, jako kondenzační plynový kotel, tepelné čerpadlo, nebo solární systém, mohou být úspory energií na vytápění i více, než 50 %. A navíc získáte mnohem vyšší tepelnou pohodu.

Dřevěná podlaha

„A co zdraví?“

Ptal jsem se jednoho primáře, kterému jsme instalovali tepelné čerpadlo voda vzduch, po 7 letech provozu. (opravdu, teplo bereme ze studny a v domě je vzduchový otopný systém. Nikoliv podlahové topení, nikoliv radiátory). On volil vzduchový otopný systém, ačkoliv jsem mu nabízel podlahové teplovodní vytápění. A pan primář odpověděl: „Nohy v teple, nemoc v pekle. Měl jsem si dát podlahové topení všude, jak jste mi doporučoval“.

Nu, něco na tom asi bude.

Na obrázcích je dřevěná masivní podlaha s podlahovým topením v Luhačovicích, po 4 letech provozu. Zdroj tepla, jak jinak v tomto lázeňském městě, kde se nesmí vrtat, je tepelné čerpadlo vzduch voda. Žádné problémy, žádné vysušování, ani praskání. Dřevěná podlaha vypadá velmi dobře a je zde velmi příjemně.Osobně považuji, čin nedát podlahové topení do novostavby, za konstrukční vadu. Těžko tam ty trubky (podlahové topení) někdy v budoucnu přidáte. A cena kvalitního podlahového topení nemusí být vysoká.

Není to o ceně, je to o informacích. Tento článek, tedy spíše zkušenosti zde uvedené, ruší zavedené mýty o dřevěných podlahách a podlahovém topení.

Dřevěná podlaha

Nejvhodnější podlahová krytina

Jaká je tedy nejvhodnější podlahová krytina? Nebál bych se dřevěných parket, dřevěné podlahy z desek, i ve velmi drahých domech se dnes kvůli užitným hodnotám často volí lino, nebo marmoleum.

Nemusíte se tedy připravovat o tepelné úspory, zavrhovat tepelná čerpadla, ani zhoršovat tepelnou pohodu ve své novostavbě, pokud chcete tradiční, nádhernou, příjemnou dřevěnou podlahu.

Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor
Zdroj:www.kodek.cz

Související články
Podlahové krytiny na podlahové topení
Inteligentní dům
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 a jaká je tloušťka těch dřevěných prken ?  - Autor: stavbyvedoucí 28. 11. 2011
 Majitel domu, tedy investor tvrdí, že 20 mm.  - Autor: Ing. Sýkora 28. 11. 2011
 dřevo jeden z nejlepších koefi. sálavosti tepla - Autor: jo, je to tak 2. 12. 2011
 svět není na pokraji krize, ale nové transformace - Autor: prof. Zelený 3. 12. 2011
 Kachlová kamna, krby ale i stolování - Autor: Vytápění hradů  20. 12. 2011
 Nejprve začíná ekonomická ofenzíva,  - Autor: ekonomické ovládnutí 20. 12. 2011
 Pěkný dárek - Autor: zde 26. 12. 2011
 zákazníci říkají, že dřevěná podlaha topí lépe,  - Autor: Ing. Sýkora 2. 1. 2013
 Spiš dřevo - Autor: Roman Blaho 28. 6. 2015
 TOOM - Autor: Tomáš 31. 8. 2016
 TOOM - Autor: Dalibor 31. 8. 2016
 TOOM interier - podlahy - Autor: Marek 12. 9. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl