Bezpotrubní rekuperace

Bezpotrubní rekuperace

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Je něco takového vůbec možné? Každý technik přece ví, že právě rekuperace potřebuje spoustu vzduchotechnických potrubí. Při rekonstrukcích to znamená rozsekat dům, při novostavbách zase zabere spoustu místa.



Každý by chtěl dnes rekuperaci. To je dnes takový triumvirát. Tepelné čerpadlo, solární systém a rekuperaci.  Ti „zelenější“ ještě fotovoltaiku.

 

No ale taková rekuperace znamená cca 180.000 – 250.000 Kč na klíč, včetně potrubí. Jak to udělat, aby to bylo levnější a nebylo potřeba potrubí? Ideální je proto bezpotrubní rekuperace.

 

Jaký je princip činnosti?

 

Teplo i chlad se akumulují v keramické vložce. V Německu se bezpotrubní rekuperace rozšřila hlavně kvůli hygieně. Není nutno čistit žádné potrubí, ani nehrozí, že by ve vzduchotechnickém  potrubí žily nějaké bakterie, protože bezpotrubní rekuperace je bezpotrubní.

 

V Německu je tato rekuperace velmi žádaná i z jiného důvodu. Nájemníci se snaží v bytech vypěstovat plíseň. Pokud se jim to podaří,  nemusí platit nájemci nájem. Nájemce zase dělá vše pro to, aby plíseň nevypěstovali.  Z toho důvodu se tam často prodává regulace k rekuperaci, která neumožňuje trvalé vypnutí. Minimální průtok vzduchu je vždy.

 

invertni-rekuperace-009a.jpg

 

Další novinky:

Pokud například památkáři nechtějí povolit zásah do fasády, používá se špaletová varianta. Výústky vzduchotechniky jsou ve špaletě oken. Zařízení je jednoduché, vysoce účinné, velmi  žádané v rámci programu zelená úsporám. 

 

Autor:Ing. Sýkora Pavel

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Invertorová rekuperace

Zelená úsporám


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl