Automatický ekologický litinový kotel

Automatický ekologický litinový kotel

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Co to je? Nesmysl seskládaný ze starých součástek, doplněný o elektroniku a šnekový podavač, nebo konstruktérsky dobrý kotel? Co od něj můžeme očekávat?



Ano, dle mého názoru se konstruktérům tohoto kotle podařil zajímavý tah. Využili "starou osvědčenou litinovou vložku kotle", se všemi výhodami litinového kotle. Doplnili jej podavačem s elektronikou, ale navíc vhodně tvarovali dráhu plamene. 

Plamen, neuteče hned do komína, aniž by odevzdal teplo, jak je u starých litinových kotlů obvyklé, ale má tam spoustu překážek, tak, aby odevzdával teplo. Přesto ale je možné, v případě nouze, topit v kotle kusovým dřevem, bez elektřiny.

litinový kotel

 

Viděl jsem to v praxi.

Elektronika kotle umožňuje velmi snadné ovládání. Připadá mi adaptabilní. Elektronika sama rozhoduje. Odpadá vám tak složité bojování s regulátorem. Přátelské ovládání. Tedy snadné ovládání kotle.

Zapalování je snadné. Nastavíte režim zapalování. Našnekujete si uhlí, ručním spínačem, do hořáku. Naskládáte třísky, nebo Pepo, a zapálíte. Přidáte 30 % vzduchu na ventilátoru, po rozhoření 100 % ventilátoru. Jakmile chytne uhlí, zadáte režim automat. Ten již sám nastavuje uhlí a vzduch, po dosažení teploty spalin 55 °C naskočí již plně automatický provoz.
Litina se mi jeví, jako velmi vhodný materiál, pro nízkou teplotu spalin, vysoce účinných kotlů 5. třídy.

Dle mého názoru jde o konstruktérsky velmi zdařilý, spolehlivý, jednoduchý a vysoce odolný kotel.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jedině litina.  - Autor: tak šak 17. 10. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl