Akumulování tepla nebo chladu v rodinném domě.

Akumulování tepla nebo chladu v rodinném domě.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Topení a chlazení zdarma v rodinných domcích. Víte, jak uskladňovat teplo, chlad a vodu v rodinném domku?



Topení v rodinných domcích může být drahé levné, příjemní a nepříjemné. Vysoce pracné, nebo bez práce a bez starostí. V současných vedrech je stále větší zájem i o chlazení. A chlazení zase může být neúčinné – například když klimatizace kvůli vedrům nemá výkon, ani účinnost, nebo vysoce účinné, případně zadarmo. Ano, chlazení může být i zdarma. Ale teplo může být taky zdarma.

Jak uskladňovat teplo a chlad v rodinném domku?

V létě je teplo, v zimě zima, v našem podnebí. Mnoho lidí proto uvažuje, jak uskladnit teplo z léta na zimu a opačně. Na novostavbách je investice vždy nižší a výsledky jsou vždy mnohem lepší, než u rekonstrukcí rodinných domků. můžete totiž technologie optimalizovat, tak aby se projevila synergie. Aby se technologie podporovaly, aby nešly proti sobě. Není to vždy samozřejmostí. Pokud chcete technologie optimalizovat, musíte mít znalosti a zkušenosti.

akumulace-tepla

Příklady z praxe

Znám například nízkoenergetickou úspornou dřevostavbu, asi 240 m2, která stála 6 milionů Kč, drahé značkové technologie stály 600.000 Kč, a dům platí za elektřinu 70.000 Kč ročně a v zimě v něm navíc klesá trvale teplota. Nejde vytopit. V Západních Čechách. Má tam drahou značkovou rekuperaci, 1000 l aku nádobu se 3 velkými elektrospirálami a tepelné čerpadlo země voda.

Naopak znám v Beskydech Dům bez starostí. 120 m2, topení bez starostí, dům stál 3,6 milionu, z toho technologie 435.000 Kč, 435.000 Kč byla dotace, tedy technologie byly vlastně zadarmo. A kolik platí? Topení a teplá voda od 12.9. 2017 do poloviny dubna 2018 jen 1500 kWh elektřiny, tedy 3.300 Kč. Dům je přetápěn, na 23,5 °C, a topení je bez starostí. Za vodu neplatí nic, je navržen tak, aby chladit vůbec nemusel. Nepřehřívá se.

A nyní kontrolní otázka. Který z těchto domů snadno utáhnete z důchodu, nebo podpory v nezaměstnanosti? Není to o značkách, je to o sladění technologií.

U novostaveb, které mají tepelnou stabilitu (nepřehřívají se) je zbytečné chladit. Chladit ale můžete. Reverzním chodem tepelného čerpadla, nebo téměř zdarma pasivním chlazením. Natur cooling.

Program dešťovka

Politici dnes prosazují program dešťovka. No ono je to krásné, co ale dělat, když celé léto neprší? Mnohem efektivnější je mít vlastní domovní čistírnu odpadních vod a vyčištěnou vodu opět využívat na pozemku, nebo zasakovat do země. A vyčištěnou vodu využívat v programu dešťovka.

ČOV

Akumulovat a zasakovat vodu z domácí ČOV je mnohem efektivnější než dešťovka. V rámci deště vám spadne na 100 m2 střechu cca 65 m3 vody za rok. Kolik jí ale naskladníte na léto, v jímce 6 nebo 10 m3?

Naopak, čistička vám denně vyčistí až 800 litrů vody. Každý den, i v parném létě. Máte trvalou, pravidelnou dodávku vody, kterou můžete využít na zahradě, v domě, nebo zasakovat do země. To je nějakých 292 m3 vody za rok s možností 100 % využitelnosti.

Už víte, o kolik vody vaši krajinu, Vaši peněženku, Vaše údolí, připraví politiky a miliardami podporovaná centrální kanalizace?

Bylo by podivné, kdyby nebylo sucho a nedocházelo k poklesu hladiny spodních vod při tak obrovském odvodňování. Voda, kterou odvedou centrální kanalizace se do krajiny již nevrátí. Decentrální čištění a akumulace je proto mnohem výhodnější a asi 10 x levnější na pořízení než centrální kanalizace.

Tato voda navíc může být akumulátor tepla a chladu v dnešních novostavbách. U dnešních novostaveb takový akumulátor tepla může být zdroj tepla pro vytápění a teplou vodu v zimě, pro celý dům, v létě jako velmi účinný zdroj chladu. Tento zdroj chladu může být klidně zdarma. Dle koncepce domu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Zajímavé. Akumulace tepla chladu a peněz  - Autor: je akumulace  10. 8. 2018
 Generaci 50 tníků, kteří mohli naučit - Autor: Pohlriech  30. 8. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl