Akumulační vytápění - díl.2

Akumulační vytápění - díl.2

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Je výhodné akumulační vytápění? Hodilo by se mi? Co to obnáší? Co takhle teplo zdarma?



Cena investice

 

akumulacni-vytapeni-008.jpgJe různá. Před lety kotelna 3 kubíky stála podobně jako tepelné čerpadlo. Kolem 150 000,- Kč. Dnes již je obojí dražší. Avšak pozor. I když dostanete nádobu zdarma, z nějaké rekonstrukce, zpojízdnění systému včetně litinového  kotle může stát stejně tolik, co kotelna s automatickým ekologickým kotlem, který si příkládá sám. Záleží, jak je idea – projekt připraven. Pokud je nádoba nevhodně umístěna, správnou funkci musí zajišťovat několik čerpadel řízených programátorem… Naproti tomu výhodou ekologického kotle však je velmi, velmi nízká cena  tepla. Spaluje totiž vysoce účinně ( 80 – 85 %)  velmi levné palivo. Zapaluje se 1 x za rok. Topení je tedy „ na knoflík“, „z křesla“ . Běžný dům klidně vytopíte za 9.000 – 12.000,- Kč, což je super. Navíc lze na kotel získat státní dotaci až 50.000,- Kč. Samozřejmě topení kotlem na peletky je několikanásobně dražší. Neplést.

 

Cena teplaakumulacni-vytapeni-008a.jpg

 

Je taktéž různá. Záleží čím topíte. Pokud topíte odpadem, který si nosíte od zaměstnavatele zadarmo, máte topení zadarmo. Tak to dělá můj spolužák z průmyslovky. Spokojenost.

 

Pokud topí do kotle běžný kotel na tuhá paliva, a běžné palivo, cena tepla je již vyšší. Použijete – li dřevoplynový kotel, snížíte množství paliva o 20 % , avšak kotel musíte často měnit. Mnoho lidí proto volí litinový kotel, i když má nižší účinnost a dražší palivo. Pokud by jste chtěli topit elektřinou, nedělejte to.  Ředitel jednoho finančního úřadu na Moravě před 2 lety platil 90.000,- Kč za vytápění běžného, nezatepleného domu.

 

Navíc akumulační sazba elektřiny již není 0,89 Kč/kWh, ale nyní 1,54 Kč/kWh a dále roste. Tedy i bez paušálů je elektrické akumulační vytápění dražší, než zemní plyn.

 

Kdy ano a kdy ne akumulační nádobu

 

Majitelé peletkových kotlů jsou z 80 % zklamáni cenou tepla. Viz diskuze na odborných portálech. Bylo jim naslibováno levné teplo, v praxi bývá obvykle cena tepla obdobná, jako zemní plyn. Rozhoduje cena peletek a  cena jejich dopravy. Mnohdy se snaží k peletkovému kotli přidat aku nádobu, v domnění, že ušetří. Opak je pravdou. Musí přičíst tepelnou ztrátu akumulační nádoby. Peletkové kotle jsou automatické, akumulaci nepotřebují.

 

Solární vytápění

 

Ideální varianta. Chce to jen mít na střeše dost solárních kolektorů.  V Jižních Čechách je dům, novostavba. 10 x 10, dvě patra, podlahové vytápění. Stratifikační aku nádoba 6,4 kubíku. Na střeše 10 solárních kolektorů vakuových deskových. Dům nebyl v zimě obýván. Netopil jiný zdroj tepla, než soláry.  Teplota v domě nikdy neklesla pod + 16 stupňů celsia. Úplně stejné výsledky dosahují pasivní domy ve Zlíně, kryté zeminou. Pokud v něm zkoušeli netopit. Pokud topili, kdo by chtěl mít doma 16 stupňů, že, dosahovali spotřebu energie na vytápění do 15 kWh/m čtvereční a rok. Soused, ve stejném pasivním domě, již asi 31 kWh/m čtvereční a rok. (Nerespektuje zásady života v pasivních domech).  Proto si dovoluji tvrdit, že solární vytápění je energeticky výhodnější, než pasivní dům.

 

Toto je nejzajímavější řešení. Ovšem taktéž nejdražší. Deskové vakuové kolektory  mají při stejné ceně mnohem větší absorpční plochu než kvalitní trubicové. A nekvalitní vakuové trubicové kolektory, které nyní zaplnily trh, dají v praxi mnohem méně tepla, než obyčejné nevakuové kolektory.

 

Slunce Vám nikdy nepošle účet.  Teplo zdarma.  Není nutno trpět zimou, pokud včas máte správné informace.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Lunární systém místo solárního

Zdroj energie na zahradě

Tepelné čerpadlo jednoduše a vysoce účinně

Pasivní domy mýty

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Akumulační vytápění - díl.2 - Autor: jaro 17. 9. 2009
 Akumulační vytápění - díl.2 - Autor: Ing. Pavel Sýkora 17. 9. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl