5 věcí, kterými vás překvapí kotel na dřevo

5 věcí, kterými vás překvapí kotel na dřevo

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Jak si zařídit teplo? Asi každého napadne jako první rozdělat oheň a přikládat dřevo. Tento klasický způsob, jak se ohřát, má i v moderní době stále své pevné místo. Jen se hodně změnily možnosti a vytápění dřevem je výrazně jednodušší než dřív.



Pokud chcete dřevem vytápět rodinný dům nebo větší chalupu, je nejlepší volbou kotel připojený na centrální topnou soustavu. V jednotlivých místnostech pak zajišťují teplo běžné radiátory nebo teplovodní podlahové vytápění.

Na pomyslném technologickém vrcholu najdete zplynovací kotel na dřevo, který dosahuje nejvyšší efektivity spalování. Co to znamená? Kotel je vybavený odtahovým ventilátorem, který svými otáčkami moduluje průběh spalování paliva a aktuální výkon. To výrazně usnadňuje rozhoření ohně a zefektivňuje následné vytápění. Navíc vše probíhá automaticky pod taktovkou chytré řídicí jednotky.

Prověřené moderní kotle umí zjednodušit topení mnohem víc. Sepsali jsme 5 věcí, které byste u kotle na dřevo dříve nečekali.

1. Chytré ovládání

Pokud chod kotle ovládá elektronická řídicí jednotka, máte ve spoustě věcí vystaráno. Jednotka umí ovládat nejen kotel, ale i všechny prvky topného systému. Nemusíte tak připlácet za další systémy – například na ohřev teplé vody. Obsluhu usnadní také displej, na kterém vidíte důležité hodnoty týkající se vytápění. Na dotykové obrazovce jednoduše nastavíte teplotu vytápění nebo užitkové vody.

teplo

2. Signalizace dohoření dřeva

Přestože si kotel spoustu věcí řídí automaticky, nevyhnete se ručnímu doplňování paliva. Aby oheň nevyhasl, je potřeba pravidelně přikládat. Jak nezmeškat vhodný čas? Pomůže vám signalizace. „Naše zplynovací kotle na dřevo umí dát svému majitel vědět, že dochází palivo,“ vysvětluje Ing. Roman Boczek z české firmy OPOP, která má s výrobou dlouholeté zkušenosti. „Upozornění se zobrazí na displeji kotle nebo klidně pípne na mobil,“ dodává.

3. Připojení na internet

Chcete mít přehled o vytápění v telefonu? Ani to není problém. Kotle vyráběné v OPOP je možné připojit k Wi-Fi. Prostřednictvím aplikace pak vidíte všechny parametry. Ať už jste kdekoliv, můžete snadno zkontrolovat nastavenou teplotu nebo chod kotle.

4. Připojení na čidlo venkovní teploty

Chcete mít možnost regulovat vytápění, i když nejste doma, nebo při změně počasí? Kotel můžete snadno propojit s čidlem venkovní teploty. Když se náhle oteplí, kotel automaticky omezí vytápění a vy tak ušetříte za palivo.

teplo

5. Delší doba bez práce

Moderní zplynovací kotle na dřevo nabízí také několik možností, jak prodloužit dobu bez přikládání. Na co se zaměřit? Vybírejte takový kotel, který má velké dveře i šachtu a vleze se do něj hodně kusů dřeva. Díky tomu nemusíte polena řezat na menší kusy, větší polena navíc vydrží dlouho hořet.

Dále doporučujeme pohlídat si účinnost kotle. „Čím vyšší účinnost, tím lépe. Kotel pak dokáže beze zbytku využít energii paliva. Spálíte méně, ale tepelná pohoda v místnostech bude stále stejná,“ upřesňuje Ing. Roman Boczek. Nejlepší kotle dosahují vysoké účinnosti přes 90 procent.

Pro správný chod je potřeba nainstalovat ke kotli akumulační nádobu, která umí přebytečné teplo uchovat pro pozdější využití. Podle objemu nádrže se jedná klidně o celý jeden den bez přikládání.

Pro překlenutí kratší doby můžete využívat takzvaný stáložár. V kotli si jednoduše vytvoříte žhavou vrstvu, která bez nové dávky paliva zvládne vytápět dům například přes noc. Ráno stačí jen přidat dřevo a teplo máte zajištěné.

Zdroj fotek: Shutterstock, OPOP


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl