Jaká má být koupelna pro seniory

Jaká má být koupelna pro seniory

Kategorie: KOUPELNY

sertraline alcohol nhs

sertraline alcohol death
Maximální pohodlí, funkčnost a bezpečí, takové jsou nejčastější požadavky na koupelnu s přibývajícím věkem. Prožitek z příjemné koupele nebo povzbuzení a revitalizace při sprchování je samozřejmou součástí našeho života v každé jeho etapě. Podle průzkumů však k zařizování koupelny lidé nejsvědomitěji přistupují při odchodu do důchodu nebo po vystěhování dětí.

Nejmodernější ergonomické vybavení koupelny s bezpečnostními prvky naštěstí již myslí na maximální komfort pro uživatele i ve vyšším věku. Chytře vymyšlený nábytek s úložným prostorem, madla nebo skryté či integrované úchopy, protismykové materiály usnadní pohyb v koupelně a sanita s voděodpudivou povrchovou úpravou zase její úklid.

 

Více času na relaxaci

 

Odchod do důchodu bývá nový začátek, lidé získají volnost a čas věnovat se sami sobě, zálibám a činnostem, které jim dělají radost, a to i v koupelně, což vítají zejména koupací tipy. Vedle funkčnosti se po padesátce mnohem více soustředíme na zdraví, vlastní požitek a hýčkání a proto si často zákazníci v tomto věku pořizují prostorné vany s masážními systémy. Více než silnou sportovní masáž pak oceňují tzv. perličkovou koupel, která stimuluje organizmus a prokrví a okysličí pokožku. Abyste si ve vířivce opravdu odpočinuli, dbejte při výběru systému na údaje o hlučnosti. Nejtišší systémy na trhu Whisper systém od značky Villeroy&Boch nebo Sparkling od Gustavsbergu dosáhli úrovně hluku menší než 16 decibelů a jsou tišší než zvuk puštěné vody nebo šeptání. Jemné šumění vody je jako relaxační hudba a zesilují uklidňující efekt bublinkové koupele.

 

koupelna-pro-seniory-009.jpg

Gustavsberg - Sparkling Combi - jako v šampaňském.

 

8 trysek pro bublinky jako v šampaňském na dně vany, 6 vodních masážních trysek na boku, 4 masážní trysky na záda a 2 na nohy, to vše s halogenovým osvětlením, které je v ceně vany včetně instalace. Díky motoru nové generace Sparkling se jedná o nejtišší systém na trhu v této cenové kategorii. O 30 % tišší než ostatní. Cena Sparkling systému se pohybuje mezi 24 900 a 54 900 Kč.

 

Pohyb s jistotou

 

Přestože jste si teď jisti sami sebou i svým krokem, jednou přijde doba, kdy se budete otáčet poněkud pomaleji a i pouhý vstup do vany bude problém. Myslete proto na váš komfort a bezpečnost již nyní. Stačí se inspirovat na toaletách pro vozíčkáře. Ne nadarmo je místnost vždy plná madel. Nesmí chybět u vany ani sprchového koutu.

 

Vana Lifetime: ergonomická a pohodlná

Nakloněná ergonomická opěrka zad se postará o skutečný komfort při ležení, zatímco pro ty, kteří dávají přednost sprchování, je ve vaně umístěna speciální sprchovací plocha. Chromované rukojeti usnadňují nastupování i vylézání.

 

Vana FAMILY CHARITKA na první pohled zaujme rafinovaně modelovanými úchopy pro snadnější pohyb plynule přecházejícími v pohodlné opěrky rukou.

Family Charitka (GUSTAVSBERG)170 x 75 cm / hloubka 42 cm / 22 kg / 210 l ve vaně

 

Pohodlný sprchový kout lepší než vana

 

Pokud nejste na koupeli doslova závislí, zkuste se vaně zcela vyhnout. Přestože je pohodlná a senior si v ní dobře poleží, těžko se mu poleze jak do ní, tak potom z vany ven. Navíc horká lázeň může být pro vaše zdraví víc nebezpečná než prospěšná, pokud trpíte problémy s tlakem či srdcem. Mnohem praktičtější jsou v tomto případě sprchové kouty s vaničkou a pokud možno i se sedátkem. Pokud to vaše koupelna dovolí, nenechte se omezovat prostorem a pořiďte si sprchu XXL např.180x90 cm s masážními tryskami a dešťovou sprchovou hlavicí a na vanu si ani nevzpomenete. Samozřejmostí je protiskluzový povrch nebo dlaždice s protismykovou úpravou. Snažte se vyhýbat jednotlivým koberečkům a rohožkám, které mají na mokré podlaze tendenci klouzat a vedou tak k nebezpečným pádům. V takovém případě ani madlo nepomůže.

 koupelna-pro-seniory-009a.jpg

Foto:

Super ploché vaničky Gustavsberg Mineralic z litého mramoru. Nový materiál spojuje výhody keramických vaniček s akrylátovými vaničkami – je pevný ale nestudí jako keramika, na dotek je hladký a příjemný. Vzhledem k výšce  pouhé 3 cm - je vanička téměř v rovině s podlahou koupelny, a to ocení nejen starší lidé či děti. 

 

Squaro Walk-In – praktické řešení pro nejnáročnější požadavky

 

Díky otáčecím dveřím sprchovacího koutu Squaro Walk-In od Villeroy & Boch, který je možno otevřít až do 180°, si uživatel sám může definovat hranice sprchovací plochy. Dveře se dají celkem pohodlně čistit zvenku bez toho, aby se muselo vstoupit na vlhkou plochu. Zástěny Futurion Walk-In jsou vyráběny také ve 4 nových královských velikostech, a to 140 x 70 -120 cm, 160 x 70-120 cm, 170 x 70-120 cm a 180 x 70-120 cm. V kombinaci s extra mělkou vaničkou Squaro je samotná vana i integrovaný sifon vyrobena ze stejného protiskluzného materiálu - Quarylu, díky kterému mohla být výška sprchovací vany snížena až o 20% na pouhých  10 cm !!! Tato nová metoda umožňuje jednoduchou instalaci v rovině s podlahou a garantuje tak  naprosto komfortní přístup do sprchy pro zdravé i handicapované.

 

Jednotabulové bezpečnostní sklo sprchových koutů Walk-In řad Squaro a Futurion má standardní povrch v úpravě VilboClear.

 

Když pěkně visí

 

Při výběru nábytku volte vždy závěsnou variantu, u sanity se navíc ptejte na povrch se snadnou údržbou, ušetříte si tak spoustu námahy i času při úklidu a víkendy budete moci trávit užitečněji než s mopem a gumovými rukavicemi. Většina značek opatřuje výrobky dodatečným nátěrem nebo nástřikem, který odpuzuje vodu a tedy i nečistoty. Případně prodávají nejrůznější přípravky na sklo, akryl, keramiku i dřevo, kterým si můžete koupelnu vlastnoručně ošetřit. Špičkový výrobci sanity však nabízí extrémně hladký typ sanitární keramiky s označením Ceramicplus, Cplus nebo Eplus (např. Gustavsberg, Villeroy&Boch) velmi jednoduše udržovatelný – jednoduše otřením houbičkou. Takový úprava je jediná trvalá, poškodit ji můžete pouze sami, a to používáním brusných čistících prostředků (písků) nebo agresivními chemikáliemi.

 

Nábytek s nožičkami je přežitkem. Výrobci přecházejí na závěsné modely. Vybírejte podle svého vkusu v moderním nebo klasickém stylu. Trendem jsou jak lesklé barevné povrchy, tak přírodní materiály. Pro excentrické tipy zákazníků je černo-bílá varianta koupelny, která slaví svůj návrat.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Vany pro seniory s dviřky - Autor: Mirek 15. 2. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl