Jak zařídit malou koupelnu, aby vypadala k světu?

Jak zařídit malou koupelnu, aby vypadala k světu?

Kategorie: KOUPELNY

S nepříliš prostornými koupelnami si musí poradit zejména lidé žijící v menších bytech. I na stísněnou plochu však lze umístit vše nezbytné. Poradíme vám pár triků, jak zařídit malou koupelnu, abyste v ní měli alespoň nějaký volný prostor.



Je jasné, že budete muset dělat kompromisy a promyslet, co v koupelně chcete mít a co budete muset oželet. Do koupelny o třech metrech čtverečních si logicky nedáte vanu s vířivkou ani dvojumyvadlo.

Světlé obložení opticky zvětšuje

Pokud děláte rekonstrukci a koupelnu navrhujete od nuly, poradíme vám jeden trik, jak prostor opticky zvětšit. Zvolte světlé barvy obkladů a dlažeb, například bílou, béžovou nebo krémovou.

Tyto tóny místnost hezky provzdušní a budou vypadat dobře v kombinaci s podlahou v provedení imitace dřeva či betonu. Pozor na příliš tmavé odstíny, které by jen zdůraznily ztísněnost koupelny.

Velké kachle i zrcadlo

Ještě jedna věc k obkladům - nebojte se velkých formátů. Když máte malou koupelnu, tak nějak vás to bude logicky táhnout i menším kachličkám, ale ty koupelnu naopak rozkouskují. Naopak velké formáty obkladů a dlažeb vytvoří dojem jednoho souvislého celku a opticky opět přidají pár centimetrů. A to se počítá!

Dalším trikem, jak koupelnu na oko zvětšit, je zrcadlo větších rozměrů. Pokud máte na stěně nad umyvadlem dostatek místa, určitě ho využijte co to jen půjde. V kombinaci například s bílým lesklým obkladem udělá velké zrcadlo divy. Neméně důležité je také dobré osvětlení.

Vanu nebo sprchový kout?

Pokud máte prostoru v koupelně opravdu málo, nabízí se samozřejmě dát přednost spíše sprchovému koutu, než vaně. Zejména starší lidé by měli zvolit bezbariérovou sprchu, do které se mnohem snáze dostává a lze ji vybavit např. sedátkem a madly.

Na trhu je spousta tvarů sprchových koutů, od těch s hranatou vaničkou přes čtvrtkruhové až po asymetrické, takže si můžete vybrat přesně podle toho, co do vašeho rozvržení sedne. Co se dveří týče, zvolte ty posuvné na úkor otevíracích, které příliš zasahují do prostoru.

Rádi se po dlouhém dni naložíte do horké koupele? Pak pro vás máme dobrou zprávu - existuje několik řešení, jak vanu do stísněných prostorů “nacpat”. Na výběr totiž máte z velkého množství asymetrických tvarů, např. se zúžením u nohou.

V případě, že mermomocí chcete mít jak sprchu, tak vanu, nezoufejte. Řešením bude menší vana se zástěnou nebo sprchový kout s hlubší vaničkou.

Jaký vybrat koupelnový nábytek

Je zřejmé, že do menší koupelny nemůžete vměstnat příliš mnoho kusů koupelnového nábytku. Nějaký úložný prostor na ručníky a hygienické potřeby ale přece jen přijde vhod. Dobrým řešením mohou být koupelnové skříňky pod umyvadlo, které nezaberou příliš mnoho místa, obzvlášť pak ty závěsné, jež usnadní vytírání podlahy.

Dalšími variantami mohou být úzké vysoké koupelnové skříňky, které můžete umístit do rohu koupelny, nebo zrcadlové skříňky, které plní jak funkci zrcadla, tak úložného prostoru například na kartáčky na zuby a holící strojky.

Spousta místa se dá ušetřit přesunutím pračky do nějaké jiné místnosti, např. do komory, šatny nebo kuchyně. Pokud místo nikde jinde než v koupelně nemáte, můžete si vybrat některý ze slim či vrchem plněných modelů praček.

Záchod v koupelně?

Pokud máte skutečně malý půdorys bytu, můžete ušetřit místo spojením koupelny a záchodu. Toto řešení je vhodné zvlášť v případě, že na toaletu nemůžete umístit alespoň malé umyvadlo. Na druhou stranu ztratíte jednu stěnu, na které by mohly být výše zmíněné úložné prostory.

Jestliže jste v bytě sami nebo s jedním dalším člověkem, pak je spojení záchodu a koupelny přijatelné. Aspoň špetku soukromí lze vytvořit přidáním příčky, stěny z OSB desek či matného skla.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl