Dejte vaší koupelně novou podobu!

Dejte vaší koupelně novou podobu!

Kategorie: KOUPELNY

Co obnáší rekonstrukce koupelny? Co vše na to budete potřebovat? Kde na to vzít peníze?

rekonstrukce-koupelny-008.jpgJiž staří Egypťané znali blahodárný vliv uvolňujících koupelí na zdraví člověka a Římané tuto kratochvíli ještě rozvinuli. Lázeň byla považována za společenskou událost a stavbou lázní mohli být pověřeni jen ti nejlepší architekti. A protože společné koupele jsou dnes minulostí, hraje v našem životě stále významnější roli naše domácí lázeň - koupelna. Zkuste si ji tedy zvelebit podle vašich potřeb.

 

Začínáme rozvahou …

 

Než se pustíte do zvelebování koupelny, rozmyslete si, zda chcete udělat jen malé úpravy nebo zda ji chcete přestavět od základu. Od tohoto rozhodnutí se pak budou odvíjet další kroky.

 

Pokud chcete změnit celkový vzhled koupelny či prostor místnosti zvětšit, nezbude vám, než se pustit do rekonstrukce kompletní. Zbavit se tak můžete nadměrného hluků od sousedů, rezavě zabarvené vody či dokonce bytového jádra. Nezapomeňte, že takový zásah bude časově náročný a koupelnu nebude možné po dobu rekonstrukce používat.

Jiná situace nastává, pokud chcete jen upravit barevné uspořádání koupelny a vyměnit například obklady. V tomto případě stačí zajít do specializované prodejny, vybrat si barevné odstíny a pustit se do díla.

 

Poraďte se s odborníkem

 

Pokud si nejste jisti, jak svou koupelnu upravit, opticky zvětšit či barevně uspořádat, poraďte se s odborníkem. Bytový architekt vám poradí s designem, v koupelnových studiích zdarma zpracují na základě dodaných rozměrů plánek koupelny včetně odhadu nákladů.

 

Nezapomeňte, že na větší stavební úpravy, při kterých se chystáte vyzdít bytové jádro, potřebujete stavební povolení. Vždy také žádejte revizní zprávy na všechny provedené instalace, budete je potřebovat ke kolaudaci.

 rekonstrukce-koupelny-008b.jpg

Svépomoc nebo řemeslník

 

Poté, co si ujasníte, jak by vaše nová koupelna měla vypadat, je třeba zvážit, kdo vám rekonstrukci zajistí. Pokud si na ni troufnete svépomocí, hledejte užitečné rady třeba na internetu. Dozvíte se řadu zajímavých zkušeností.

 

Pokud se ale chystáte bourat a přestavovat, využijte spíše služeb specializované firmy. Na trhu je jich dnes celá řada. Zdarma vám sestaví rozpočet a nabídnout kompletní služby zahrnující nejen odborné práce (zedník, instalatér, elektrikář, obkladač), ale i vyřízení potřebných povolení. Navíc vám poskytnou dvouletou záruční lhůtu.

 

Nedostatek peněz není překážkou…

 

Cena přestavby koupelny se bude odvíjet od rozsahu stavebních prací, použitých materiálů a vybraného zařízení. Novou koupelnu včetně vybourání jádra, výměny odpadů, elektroinstalace, nového nábytku a obložení pořídíte zhruba za 100 tisíc korun. Skutečně luxusní koupelnu si opatříte v ceně třeba dvojnásobné. Nechcete-li ale vyzdívat celé jádro, vystačíte si s 50 tisíci korun.

 

Pokud chcete rekonstruovat a nemáte momentálně k dispozici dostatek prostředků, nezoufejte. „Peníze na rekonstrukci koupelny poskytujeme formou překlenovacího úvěru i těm klientů, kteří nemají naspořeny žádné finanční prostředky“, říká Eva Gruberová z HYPO stavební spořitelny


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl