Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - I.

Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - I.

Kategorie: RŮZNÉ

Koupit si plynový nebo elektrický sporák ? Mohou solární kolektory topit i v zimě ? Vyplácí se plynofikace? Víte odpovědi na tyto další otázky z tepla v našich domovech.. Pokud ne, pak jsme je za vás položili na ing. Sýkorovi, energetickému auditorovi.

 

Dobrý den pane inženýre, je pravda, že tepelná čerpadla mají návratnost delší než životnost ?

  

Dříve se používaly pístoví kompresory s kratší  životností. Navíc bylo teplo ( např. zemní plyn) poměrně levné. Při současných cenách tepla ( dálkového, zemního plynu, elektřiny) jsou návratnosti tepelných čerpadel vzduch – voda do 4 let, voda – voda ( topení ze studny) 4 – 8 let, hlubinné vrty a výkopy 6 – 12 let. Při využití dotací se návratnosti zkracují. Životnost  kompresorů Scroll by měla být  30 – 40 let.  Při následné opravě tepelného čerpadla se mění pouze kompresor 25 – 28 000,- Kč. Zbytek systému nepodléhá opotřebení.

 

 

 Dá se říct jestli se dnes ještě vyplácí se plynofikace? A nebo máte jiné řešení?

 

 Plynofikace malé  obce znamená investici cca 6 – 10 milionů. Občané musí vynaložit dalších 50 – 70 000,- Kč. To je dalších 18 milionů korun. Občané musí ročně platit 30 – 35 000,- Kč.

Plynofikace je tedy výhodná jedině pro firmy, které tak získají  zakázky. Pro občany by bylo výhodnější za tyto investice nakoupit tepelná čerpadla a protopili by mnohem méně.

Pro nezájem občanů ( kvůli drahému zemnímu plynu)  byl v letošním roce program plošných plynofikací zastaven.

  

 

Co by jste doporučil?  Koupit si plynový nebo elektrický sporák ? 

 

Pořízením plynového sporáku obecně stoupnou náklady na větrání. Vždyť 1 kubík zemního plynu obsahuje 2 – 4 l vody, která se musí odpařit. Pokud máte elektrický kotel ( přímotopnou sazbu el. energie) , je výhodnější elektrický sporák.

 

 

Slyšel jsem, že solární kolektory mohou topit v zimě ? Je to pravda?

 

Ano, na 1 čtvereční metr plochy ve stratosféře dopadne cca 750 kWh tepla ročně. Pro zimní provoz je nutno použít buď vakuové kolektory, nebo mnohem levnější kolektory se speciální

povrchovou vrstvičkou Tixon. Tyto kolektory mají podobnou účinnost. I  v listopadu, při zatažené obloze, dávají teplotu 40- 50 o C. Využívají difůzního záření, které jde přes mraky. 

 

 

Dají se použít i větší tepelná čerpadla pro vytápění horských chat ve vyšších nadmořských výškách ?  A jaké jsou pak náklady?.

 

V nadmořské výšce 1223 m v Krkonoších, je horská chata Moravská Bouda. V této nadmořské výšce se topí i v srpnu. Dříve protopili 360 000 Kč v elektřině. Dnes má 43 kW tepelné čerpadlo, poměrně vysoký topný faktor. Začátkem listopadu horské chatě stačilo topit 2 hodiny ráno a 2 večer. Denní náklady pouhých  cca 60 Kč. 

Primární okruh tepelného čerpadla stál jenom kolem 200 000,- Kč. Návratnost investice je tedy velmi dobrá.

 

 

Slyšel jsem, že existují tepelná čerpadla s topným faktorem 7,3 ? Je to možné ?

 

Ano, jedná se o špičkovou technologii  Helio se vstřikováním chladiva. Roční náklady na vytápění domu dosahují pak jen 4 – 6000,- Kč.

 

 

Dnes jsme ptali jsme se za vás ing. Sýkory.

 

Ing. Pavel Sýkora je energetickým auditorem a již několik let se zaobírá problematikou vytápění. Je to tedy člověk, který rozumí teplu v našich domácnostech a navíc má všechny teorie a poznatky podložené dlouholetou praxi v oboru.

 

http://www.kodek.cz

 

Související odkazy:

 

Vynakládáte efektivně peníze za teplo ve vaší domácnosti? - II.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl