Zateplení - odpovědi II. díl

Zateplení - odpovědi II. díl

Kategorie: ZATEPLENÍ

Zde najdete odpovědi na otázky našich čtenářů na téma „ zateplení “, tak jak na ně odpovídal energetický auditor.

Dotaz:

 

Prosím  o informaci : 

chtěl bych zateplit fasádu pěnovým polystyrenem. Rozhoduji se o tloušťce desek a nevím jak je vzrůstající tloušťka desky v závislosti na ceně efektivní. 

Stěny z vnějšku dovnitř   60 cm kombinace kámen cihla+ 10 cm vzduchová vrstva + sádrokarton

 

Díky 

Zuna

 

Odpověď:

 

Přesnou informaci by Vám dal výpočet tepelných ztrát , jako součást energetického auditu. Kombinace kámen cihla je ta nejhorší kombinace z hlediska vlhkosti a tepelných ztrát. Ekonomické zateplení je 5 - 7 cm polystyrenu. Z hlediska tepelných ztrát není nutno tloušťku zvyšovat. Ovšem zvýšíte - li tloušťku na 10 cm, investici zvýšíte jen málo. Ale spolehlivě a jistě dostanete rosný bod mimo zeď. Doporučuji minimálně 10 cm polystyrenu.

 

Ing. Sýkora  energetický auditor

 

 

 

 

Dotaz:

 

Pane inženýre,

 

na můj dotaz na info@jakbydlet.cz ze dne 29.5. jsem od Vás ihned druhý den dostal odpověď, za kterou moc děkuji. Doporučujete energetický audit a s takovým postupem já plně souhlasím, ale musím o tom také přesvědčit  vesměs staré lidi v domě. Proto Vás prosím o odpověď, v čem spočívá tento audit a kolik přibližně stojí. Musím to těm lidem vysvětlit a to přímo sdělením od odborníka.

  V předcházejících odpovědích uvádíte tepelný odpor u staršího paneláku(R=0,6-0,7) u stěn z porothermu tl. 38 cm(R=2) a kolik je to u zdi z cihel, v našem případě tl.45 cm?

   Může se stát, že u stěny z cihel(45 cm), obložené polystyrenem 5 cm bude kondensační bod ve spoji nebo dokonce ve zdivu ?  Také uvádíte, že tepelný odpor stěny, požadovaný v ČR je nedostatečný a že v minulém  roce byla doporučená tloušťka izolace 10 cm a letos již 12=14 cm. Platí toto pouze pro panelové domy  ?  Tato doporučená tloušťka izolace se zřejmě, s ohledem na stále rostoucí ceny energií, bude dále upravovat  směrem nahoru.

   Je možné, s ohledem na finance, zateplovat dům postupně po stěnách a jaké problémy mohou nastat,  kromě toho, že se práce o něco prodraží, na př. pro opakovanou stavbu lešení.

 

Odpověď:

 

Dobrý den,

ekonomicky bohatě postačuje polystyren tloušťce 5 - 7 cm. Je zde ale nebezpečí, že kondenzační bod bude ve zdivu. Pokud použijete 10 cm polystyren, investice se zvýší již jen málo. Kondenzační bod bude spolehlivě v polystyrenu. Dnes je tendence používat 10 - 12 cm tloušťku polystyrenu. Zvlášť pečliví by jste měli být u výpočtu zateplení střechy. Zde je nutno spočítat roční bilanci kondenzované vlhkosti. Firma Botík Zlín toto provádí. Navíc má své dloholeté Know - how. Izolaci rovných střevh kolem dešťových svodů dělá záměrně slabší, aby nedocházelo v zimě k jejich zamrznutí. Zateplování po částech nevadí. Energetický audit by Vám zkontroloval hospodaření s energiemi v celém domě. Zemní plyn, elektřina, otop, větrání, voda. Navrhnul by optimální řešení včetně posouzení obnovitelných zdrojů. Cena Cca 500,-Kč/byt.

 

Ing. Sýkora

 

 

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den,

 

     bydlím v bytovém domě v Ústí n.L. na kopci, zcela mimo zátopovou oblast. Dům je dvoupatrový s 12-ti byty stejné velikosti. Obvodové zdivo je z cihel, tl. 45 cm. Půdorys domu je 30x15 m, výška stěn cca 9 m, sedlová střecha. Delší strana s obývací místností a ložnicí je orientovaná na JZ, na opačné straně je kuchyň, koupelna+WC a spižírna. U krajních bytů je okno z kuchyně na kratších stranách domu. Převládají západní větry odkud není dům chráněn. Před slunečním záření není stíněn žádnou stavbou.

     Vlastníci se rozhodli dům zateplit,ale chtějí to udělat  způsobem: necháme to izolovat 5 cm silným polystyrénem, to bude stačit . Přečetl jsem si odpovědi, týkající se zateplení na www.jakbydlet.cz a je mi jasné, že to tak jednoduché není. Chtěl bych doporučení, jak postupovat v našem případě, aby zateplení bylo účinné a byla zaručena návratnost investice, případně na koho se obrátit s realizací. Pokud jsou výše uvedené informace dostačující, prosím o odpověď.

 

Děkuji

R. P.

 

Odpověď:

 

Investice do energetických úspor by se měly dělat na základě energetického auditu. Zvýšením tloušťky polystyrenu z 5 cm na 10 cm se cena zvýší jen málo. Ale kondenzační bod se spolehlivě přesune do polystyrenu. Pokud by kondenzační bod byl na hranici polystyrenu, nebo ve zdi, docházelo by k vlhnutí zdi. Několik takovýchto zateplení se cca po 3 letech ztrhalo - demontovalo. Neboť kondenzační bod byl ve zdivu, zeď vlhla, plesnivěla, děti byly nemocné, dospělí unavení. Pokud budete tepelně izolovat i střechu, je nutno dbát na roční  kladnou bilanci  vodních par. Aby střecha taky nenavlhla. Budete - li měnit okna, je nutno dodržet hygienickou normu na výměnu vzduchu. Nejprve by bylo vhodné vypracovat energetický audit.

 

Ing. Sýkora

 

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den,

Začínáme stavět rodinný dům a jako nosné obvodové zdivo jsme zvolili Porotherm 44 P+D. Bylo nám doporučeno, že při použití tohoto zdiva v kombinaci s omítkou stejného výrobce není třeba již zateplovat. Přesto uvažujeme o zateplení, abychom ještě více zabránili tepelným ztrátám. Chci se zeptat, zda zateplení doporučujete a popřípadě jakým materiálem.

Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem,

 

 

 

Jana Surmanová

 

Odpověď:

 

Cena energií půjde jedině nahoru. Teplo je výhodná komodita pro stát. Má z ní DPH.

Domy, které se stavěly před 15 lety, měly tepelnou izolaci 5 cm. Loni byl standart 10 cm, letos už 12 - 14 cm. Zvýšení izolace neznamená příliš zvýšení investice. Zedník si vezme buď 600,- Kč/m fasády, s tepelnou izolací 800 - 1000,- Kč/m.

Výměnu vzduchu v místnosti tepelnou izolací neovlivníte. Tu musíte řešit mikroventilací oken, nebo rekuperací. Doporučil bych Vám minimálně 7 cm.

Jinak, podlažní domy se dnes stavějí z Porothermu 30 cm + 10 cm polystyrenu, bungalovy 25 cm Porotherm + 10 cm polystyrenu.

Tepelný odpor stěny 2 , který je požadován v ČR, je ve světě již nedostatečný. I na Slovensku je nutno mít min.  R = 3.

Údajně jej v ČR  prosadila cihlářská Lobby. Protože jinak by byly cihly nedostatečné. Údaje výrobců cihel je taktéž nutno brát s rezervou. Snad broušené cihly na lepidlo by mohly vyhovovat. Jinak právě spára malty je tepelný most.

Mně osobně se více líbí cihla, než Tvárnice ( Ytong). Cihla akumuluje. Zajišťuje tepelnou pohodu.

Ing. Sýkora

 

 

Dotaz:

 

Dobrý den, na Vašich stránkách jsem hledala způsob zateplení zdiva za radiátory, ale bohužel jej nenašla. Jedná se o to, že máme radiátory zapuštěné v nice pod oknem 15 cm hluboko, takže zbývá pouze 30 cm venkovní zdi. Radiátory tedy topí částečně do zdi a nyní bychom chtěli tomuto úniku tepla zabránit. Prosím poraďte mi, jaký materiál /druh - polystyrén tvrzený nebo jiný,/ jeho  tloušťku a, případně jeho připevnění na zeď.

Děkuji za odpověď

Vlasta Forsterová

 

Odpověď:

 

Pokud má být zateplení odpovídající venkovní zdi, tedy 45 cm cihla, tedy 3 cm polystyrenu by měly postačovat. Jenže dnes už nepostačuje klasická zeď 45 cm cihla. Doporučil bych raději 5 cm styrodur, nebo jiný Polyuretan. Radiátory postavit na nožičky. Polyuretan má 2 x lepší tepelně-izolační vlastnosti, než polystyren. Polystyren má obdobné tepelně - izolační vlastnosti, jako skelná vata. Nejlevnější, bez nutnosti předělávat radiátory, je koupit tepelně izolační folii za radiátory. Ta má tloušťku 1 - 3 mm. Včetně odrážecí hliníkové folie. Instalací této folie zvýšíte teplotu v bytě cca o 3 stupně celsia. Toto je velmi vhodné, levné, a vysoce efektivní opatření pro každý byt i rodinný domek.

 

Ing. Pavel Sýkora

www.kodek.cz

 

Související články: Zateplení I. díl

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl