Práce na zahradě v prosinci

Práce na zahradě v prosinci

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

České pořekadlo říká: „Bude zima, bude mráz. Kam se ptáčku, kam schováš?“ Prosinec je označován za začátek zimy. Přesto, že je zima, ani v prosinci není na zahradě klid. Dobrý zahradník ani v zimě nespí. Co tedy v prosinci zahrada potřebuje?

 



Zahrada v Prosinci

Pokud jste nestáhli koruny okrasných dřevin je v prosinci nejvyšší čas tak učinit. Větší množství sněhu by mohlo stromky deformovat anebo rozlámat. Nadbytečný sníh je potřeba setřásat. V případě vylkého mrazu je vhodné citlivější rostliny přikrýt chvojím anebo zakrýt jiným vhodným materiálem. Také je možné tyto rostliny mírně zastínit. V každém případě bychom se takto měli postarat  o Kalmiu, Abies Grandis, pivoňky, hortenzie, tulipány a lilie, ale i trvalky, které jsme sázeli na podzim.

U růží přihrneme všechna očka, na které výhony zjara sestřihneme. Ke kořenům parkových růží přihrneme listí. Za mírnější zimy můžeme začít s průklestem okrasných dřevin. 

Kopeme jámy pro jarní výsadby. Za příznivého počasí rozhazujeme po záhonech a trávnících kompost. Pokud není sníh prohlédneme a opravíme ploty, aby drobná zvěř nemohla do zahrady. 

Zahrada prosinec

Ovocné stromy v prosinci

U ovocných stromů bychom měli v prosinci oškrábat starou a odlupující se kůru, mechy a lišejníky  a také odstranit ze stromů plesnivé a seschlé plody. Tyto zbytky spálíme, protože by mohly být na jaře zdrojem nebezpečných plísní. Z ovocných stromů můžeme nařezat rouby jádrovin, peckovin i drobného ovoce pro jarní roubování. 

I v prosinci můžeme získat čerstvé vitamíny

I v zimě na záhoně najdeme zeleninu jako je například petržel kadeřavá, kapusta růžičková, cibule sibiřská, kadeřávek, špenát, řeřicha zahradní, špenát nebo zimní salát . 

Zdroj vitaminu C získáme také vysazováním řeřichy zahradní v misce za oknem. Postačí k tomu miska s vrstvičkou zvlhčené buničité vaty. Osivo klíčí dva dny a nať vyroste za týden asi pět centimetrů. Vhodná je jako zdroj čerstvých vitamínů v zimním období do salátů, polévek anebo pomazánek.

zahradní práce v prosinci

Květiny v bytě

Květinám v bytě dopřejeme buď vegetační klid anebo je naopak udržujeme ve vegetaci. Zálivku v tuto roční dobu přizpůsobíme druhu rostlin. Spíše se osvědčilo zalévat méně než přelévat. Čím je místnost chladnější a rostlina má méně světla, tím potřebuje méně vody. Pravidelně také kontrolujeme uložené ovoce a zeleninu. Zhodnotíme stav uložených hlíz jiřinek a mečíků.

Prosinec je vhodné využít na opravu nářadí a zahradního nábytku. Nezapomínejme také na užitečné ptactvo, které je třeba celou zimu přikrmovat. Zajistíme tak, aby tito ptáci zůstali našimi hosty i v době, kdy sbírají škůdce. 

zahradní nábytek v zimě

Barborky

Ze stromů a keřů můžeme vybrat v prosinci několik větví na tzv. barborky. V teple nám ve váze rozkvetou. Na barborky jsou vhodné větvičky z třešní ( rozkvetou asi za tři týdny) nebo zlatého deště (rozkvetou asi za dva týdny).  

Vánoce

V dnešní době lze zahradu pro vánoční pohodu vyzdobit ledkovým osvětlením a dotvořit si tak sváteční atmosféru. 

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl