Práce na zahradě v květnu.

Práce na zahradě v květnu.

Kategorie: ZAHRADNÍ KALENDÁŘ

Květen je krásným obdobím v naší zahradě. Je čas sázení, čas kvetení i čas práce. Blíží se i čas sklizně.

 



zahrada v květnu

Zahrada v květnu

V květnu poprvé přistřiháme letorosty živých plotů.  Na dobře odkvetlých broskvoních jsou plůdky velikosti hrachu, což je nejvhodnější čas ke zkrácení letorostů. Ponecháte dva až tři pupeny. V případě neplodnosti (např.: po zmrznutí květů) uděláme průklest meruněk i ostatních peckovin již nyní.  

Jahodník mělce okopejte, zbavte plevelů, podle potřeby zalijte a přihnojte minerálními hnojivy nebo dobrým kompostem. Také prokypřete půdu okolo keřů do hloubky 5 až 10 cm a posekejte trávu v meziřadí.

 zahrada květen 006.jpg

Zmlazování v květnu

Je vhodné období zmladit některé keře kvetoucí až v létě, případně keře ozdobné listy, například svídy. Chceme-li například u svídy bílé dosáhnout červené barvy výhonů, kterými ozdobí zahradu zejména v zimě, na sněhu, seřízneme keř až těsně nad zemí. Použijeme tzv. hlubokým zpětný řez. Za několik dní keřík obrazí a za měsíc už je kompatní.

Ochrana rostlin  v květnu

Ochrana rostlin je důležitá v polovině května, kdy je třeba udělat druhý postřik proti houbovým rostlinám. Provádíme postřik jahodníku proti plísni šedé. Angrešty a rybízy prohlížíme a podle potřeby je ošetříme. Čekají nás také první postřiky pro plísni révové neboli peronospóře. Kontrolujte rostliny neboť hrozí i napadení škůdci. V květnu si dejme pozor hlavně na mšice. Objeví-li se škůdce postříkáme rostlinu příslušným přípravkem. Důležité je postřik opakovat tak, aby se zlikvidovali škůdci, kteří se vyvinuly nově z vajíček.

Likvidujeme plevele

Likvidujeme plevele a sklízejí úrodu! Přihrnujeme zeminu k bramborám. A uvolňujeme záhony po ředkvičkách, raném salátu, pekingském a čínském zelí, rané hlávkové kapustě, černém kořenu a karotkách. A vyséváme salátovou čekanku, fazol keříčkový i tyčkový a hrách. Opakovaně vyséváme letní odrůdy květáku. Po „ledových mužích“ rychlené přesadíme na velké záhony tyčková i keříčková rajčata, okurky salátové i nakládačky, lilky, papriky a patisony nebo cukety.

Zahrada v květnu - růže, šeřík, vřesovce

barvínekSeřezané růže postřikujeme proti nepravému padlí, a jakmile se objeví mšice, ničíme je postřiky. Růže rovněž přihnojujeme. Abychom viděli co nejdříve první rozkvetlá růžová poupata tak je vhodné přihnojení již v květnu. Můžeme použít speciální hnojiva, ale úplně postačí použít univerzální Cererit, bohatý nejen na dusík. 

Sledujeme rozkvétání jednotlivých druhů trvalek a skalniček. Příliš bujné udržujeme řezem, na prázdná místa můžeme vysadit vhodné letničky.

Nezapomeňme na šeřík. Pokud se chceme dočkat pěkných a bohatých květů šeříku i příští rok, odstřihneme po odkvětu suchá květenství. Nejsou příliš hezká a navíc se v nich vytvářejí semena, která rostlinu oslabují.  Po odkvětu také provádíme, pokud je to vhodné, prosvětlovací a udržovací řez.

vřesovec

Vřesovce můžeme taky zmladit řezem. Jarní řez je vhodný abychom i v příštím roce docílili kompaktního, hustého vzrůstu vřesovců. Vřesovce stříháme po odkvětu asi z poloviny jejich výšky. 

Cibuloviny v květnu

Označujeme si příliš husté, stárnoucí a nekvetoucí trsy cibulovin (tulipánů a narcisů), které potřebují přesadit. Zálivkou a mírným přihnojením se snažíme udržet listy odkvetlých cibulovin co nejdéle zelené, protože se tak lépe vyvinou cibule. Pokud chceme cibuloviny rozsadit nebo přesadit, učiníme tak později (na jaře nebo v létě). Cibule opatrně vyjmeme, necháme oschnout a uskladníme na suchém a větraném místě až do podzimu, kdy je můžeme vysadit.  

Autor: -Š.E.-

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dotaz. Mohu v květnu připustit kozu ?  - Autor: alojz 2. 5. 2010
 Kdo máte kozla na připuštění ? Vsetín.  - Autor: alojz 2. 5. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl