Zdražování elektřiny

Zdražování elektřiny

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Zdražování elektřiny je již dnes „trvalý refrén.“ Obecně však platí Baťovské kdo je připraven, není ohrožen.



elektrika 007.jpgČR je dnes jedinou zemí střední Evropy, která má vyšší produkci elektřiny, než spotřebu. Dříve bylo občanům – zákazníkům tvrzeno: musíme dohnat ceny elektřiny v Německu. Nyní jsme ji již téměř dohnali.  Ovšem nyní se používá jiný argument. V Rumunsku, kam ČEZ elektřinu dodává,  je ale cena elektřiny dvojnásobná. Rumunská ekonomika jde nahoru.  Proto je nutno dohnat Rumunskou cenu. V roce 2012 přestane být ČR energeticky soběstačné. Elektřina se tedy bude zdražovat, zdražovat a zase zdražovat. 

 

Již je ohlášeno cca 30 % zvýšení velkoobchodních cen elektřiny pro rok 2008. Cena elektřiny již dokonce svazuje růst českého hospodářství. České firmy, které mají pobočky v Rumunsku vyrovnávají vysokou  cenu elektřiny levnou prací. Je jasné, že zdražování  elektřiny se promítne i do ostatních výrobků. 

 

V ČR je elektřina dokonce již dnes  dražší, než ve Francii. Investice do elektráren, tepelných čerpadel, kogenerací, solárních systémů mají stále kratší návratnost. Ekologie si nakonec na sebe velmi rychle vydělá sama.

 

Je však nutno kupovat kvalitní zařízení. Mnohá tepelná čerpadla s nižší účinností již dnes nepřináší úspory. Mohou být sebedražší. Není to o ceně, ale o účinnosti celého  systému. Nikoliv jen výrobku. Tepelné čerpadlo včetně instalace  je dílo, nikoliv „rohlík na krámě“.

 

Roku v roce s elektřinou půjde nahoru i cena zemního plynu. V Maďarsku je již cca 16 Sk/ kubík. ( 100 HUF).  Česká ekonomika je založena na automobilovém průmyslu. V případě celosvětové recese každý nejprve snadno odloží nákup nového auta. A to může mít na českou ekonomiku dramatický vliv. To, co dnes občan pořídí za 50, zas 2 – 3 roky bude možná stát 300.

 

Není moudré odkládat investici do energeticky úsporných zařízení. 

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl