Zateplujeme bez dotací

Zateplujeme bez dotací

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Zato však s rozumem. Daleko levněji, než s dotacemi. Na co se tedy dotace z programu zelený úsporám vyplatí?



dotaceV současné době mnoho majitelů rodinných domků zatepluje. Drtivá většina však bez pomoci dotací z programu zelená úsporám. Proč?

 

Podmínky programu jsou velmi tvrdé.  Žádá velké tloušťky zateplovacích materiálů. Navíc je zde nutnost projektu, energetického posudku, kontrol, a dalšího zákazů a příkazů. Pro jednoduchost lze uvést, že přes obrovskou mediální masáž dosud (konec června 2009) požádalo 20 (slovy dvacet) rodin. 

 

Zkušenosti občanů jsou následující. Za cenu projektů mám polystyren na celý dům. Na zateplování ve většině případů není nutný projekt. Do programu zelená úsporám však ano. Pokud si občan nechá nacenit  zateplení domku podle podmínek dotačního programu, dostává se cenově na cca 300 000,- Kč. Minus dotace.  Pokud si to zateplí svépomocí, bude to sice trvat déle, cca i půl roku po sobotách. Občan se však mnohdy dostane na nějakých 117 000,- Kč.  A ušetřit takové velké peníze v době krize je lákavé.

 

Znám technického ředitele jedné střední firmy (500 zaměstnanců)  - zatepluje svépomocí. Jeho konstruktéři ve firmě – taktéž svépomocí.  Je to pěkná práce na víkend, rychle přibývá.  Pokud v daném domě současně bydlíte, 2 – 3 hodiny denně není problém si vyšetřit. Navíc podmínky jsou opravdu tvrdé. Některé domy ani nelze zateplit na požadovaných 70 kWh/ m2 a rok. To je požadavek komplexního zateplení. Naprostá většina občanů pak zatepluje s pomocí místních zedníků. I to je poměrně levné, víte kdo, jak umí dělat práci.

 

Šéfmontáž

 

V minulosti dokonce jedna z největších firem dodávala fasádní zateplovací systémy způsobem šéfmontáže.  Přijeli k zákazníkovi, dodali mu materiál. (Tehdy 5 % DPH). Vysvětlili mu, co má dělat, jak má dělat.  Ještě ho jezdili kontrolovat.  Kvalita díla byla dokonce vyšší, než od odborných firem, neboť lidé to dělali pro sebe.

 hypotéka-005a.jpg

Certifikované firmy

 

Je to další kámen úrazu. Jakési dublování snad živnostenského úřadu, nebo co. Je zajímavé, že do databáze se téměř druhý den dostaly některé „vybrané firmy“, jiné firmy marně již několik měsíců žádají o zápis.  Je to obrovsky náročné na administrativu, navíc formuláře požadují citlivé informace obchodního charakteru. Mnoho firem, již např. 12 let pracující v rámci projektů ministerstva životního prostředí, se na registraci – „rovnou rezignovalo“.

 

Ono ani není důvod, trávit týden pracovního času nějakou registrací, když o dotace požádalo 20 rodin. To je opravdu mizivý zájem. Nevýznamný. Pro žádnou firmu. Dříve dotace fungovaly mnohem lépe. Sám jsem jich v průběhu minulých 11 let vyřídil, jako energetický auditor, několik set. Nejen pro rodinné domky.

 

Vyplatí se tedy někomu dotace?

 

Ačkoliv původně byl vlajkový název souboru dotací Dotace na zateplování, ve skutečnosti jsou dotace na zateplování, vhledem k výše uvedenému, nejméně výhodné.

 

Mnohem výhodnější je žádat dotace na okna (nutno spojit s dalšími požadavky), na novostavby v pasivním standardu (až 400 000,- Kč), na solární systémy až 80 000,- Kč, na kotle na biomasu až 80 000,- Kč, na tepelná čerpadla až 75 000,- Kč.

 

Je to logické, okna a topenářské technologie, na rozdíl od fasády,  si svépomocí nevyrobíte. Mám ale dojem, že dotace se přece jen rozběhnou. Zájem je, jen zpracování chvíli trvá.  Snad už koncem příštího měsíce by mohly být počty žádostí v tisících kusů.

 

Autor:Ing. Pavel Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz

 

Pokud se potřebujete poradit na téma Zelená úsporám využijte moderované diskuze: http://www.jakbydlet.cz/kategorie/zelena-usporam.aspx

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jo, jo, certifikované firmy v  - Autor: stavař 20. 7. 2009
 Zateplujeme bez dotací - Autor: franta 3. 8. 2009
 Pozor. Od 17.8. se podmínky ve - Autor: Ing. Pavel Sýkora 15. 8. 2009
 Pardon. Zlepšují. Navíc jsou d - Autor: ing. Pavel Sýkora 15. 8. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl