Topíme úsporně, ekologicky, pohodlně.

Topíme úsporně, ekologicky, pohodlně.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Topíte dřevem? A nebo o tomto způsobu vytápění uvažujete? Dobře si rozmyslete výběr kotle. Své zkušenosti s tímto způsobem vytápění nám zaslal náš čtenář. Inspirujte se.



Mám rodinný dům v Mimoni. Kotel vidíte viz foto. Dřevoplyn.  Mám ho asi 7 let.  Jsem s ním spokojen.

 

Obrázek kotel_dřevoplyn

 

Jen jsou potíže s palivem a obsluhou kotelny. V zimě musím přikládat pomalu každé dvě hodiny. „De facto“  jsem součást kotelny. Další potíže jsou s dřívím. Nemám tolik času, abych běhal celé léto po lese a sháněl dříví. Musím ho koupit. Dostávám se na cenu cca 22 – 24 000,- Kč za rok. Podnikám, jsem dost na cestách. Potřebuji přijet a mít doma teplo. Navíc, roky budou přibývat a síla topit dřívím ubývat.

 

Člověk si musí vybírat topení nikoliv podle kotle, ale podle paliva. Mám to vymyšlené. Soused má automatický ekologický kotel od firmy KODEK. Asi 8 let. Přikládá jednou za 2 – 3 dny, reguluje termostatem z obýváku. To je „topení z křesla.“ Kotel od společnosti Kodek není zplyňovací. Nedehtuje, nezanáší se, netrpí nízkoteplotní korozí.  Má náběh na plný výkon do 3 minut. Tedy podobně jako zemní plyn, nebo elektřina. Cena tepla je však několikanásobně nižší. Roční vytápění cca 12 000,- Kč. To bude to pravé, ekologické, úsporné a pohodlné vytápění i do důchodu.

 

 

 Obrázek dřevoplyn a kodek

  

Za 10 let uspořím  minimálně 100 000 ,- Kč. Jako soused. A množství času. Pokud bych si ho měl ocenit 80,-  Kč na hodinu, tak je to dalších 20 – 30 000,- Kč ročně.

 

M. P. Mimoň.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl