Topení bez elektřiny a bez plynu

Topení bez elektřiny a bez plynu

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Zajímavé řešení vytápění jednoho rodinného domu na Břeclavsku.



Obrázek topení bez elektřiny 2Rodinný dům u Břeclavi není malý. 140 m2 zastavěné plochy, + podkroví. Zeď 27 cm plynosilikát, + 15 cm polystyren. Okna plastová 1,1. Všude v domě je podlahové vytápění.

 

Vytápění si vymyslel sám majitel. Má plastovou akumulační nádobu. 600 l . Do ní topí 4 solárními kolektory a kamny s vodním výměníkem. Když mu tento systém „odborná“ topenářská firma instalovala, tvrdili, že s tím dům nevytopí. Do kotelny natáhli trubku na zemní plyn. Majitel však  kotel na zemní plyn nikdy neinstaloval. Vzhledem k pohybu cen zemního plynu již tak ani v budoucnu  neučiní.  Není zde ani elektrokotel. Roční náklady na energie jsou : 14 000,- Kč za elektřinu (sporák + osvětlení) a 12 – 14 kubíků tvrdého dřeva do kamen. Tedy cca 2 Tatry.

 Obrázek topení bez elektřiny

Kamna mají i tu výhodu, že na nich může ohřívat jídlo.  Jsou umístěna v obývací místnosti. Zatím však přípravu jídla obstarává sklokeramická varná deska.  S dalším zdražováním elektrické energie to bude stále zajímavější. Hořící oheň v kamnech dává domu pocit útulnosti a pohody.

 

Akumulační nádoba, na fotce bez tepelné izolace, má tu výhodu, že nikdy nezreziví. V roce 2001 nebyla drahá. Cca 30 000,- Kč. Dnes už jsou ceny materiálů, po několikanásobném zdražování, někde jinde. Akumulační nádoba plně postačuje zásobovat dům teplem a teplou vodou do koupelen. Navíc jsme našli ještě další možnosti, jak bezinvestičně snížit o 30 % náklady na elektrickou energii. Dále se uvažuje o bezkompresorovém chlazení. Ve zdejším kraji je v létě poněkud teplo.  Klasická kompresorová klimatizace by v letních obdobích  měla nízkou účinnost,  malý výkon a vyšší spotřebu elektřiny.

 

Dříví získává majitel převážně z bouraček. Zatím je ho dostatek. Tento dům je optimální, odmyslíme – li práci s dřívím, pro danou lokalitu. Na Valašsku, nebo v Krkonoších, by se spálilo mnohem více dřeva.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Energetický auditor 606902026

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl