Teplo zdarma. Solární systém pro rodinné domky "za dvoje cigarety" měsíčně.

Teplo zdarma. Solární systém pro rodinné domky za dvoje cigarety měsíčně.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Každý by chtěl dnes, při neustálém a nekonečném zdražování energií solární systém. Teplo zdarma. Už navždy. Jak se k němu ale elegantně dostat? Jak jej pořídit, aby nás investice příliš nezatížila ?



teplo za cigarety.jpgUvedené rodinné domky vystavěla obec pro své občany. Pozemek není velký, domky jsou ve vnitř prostorné. Jejich hlavní výhodou je velká střecha obrácená k jihu. Navíc, domy jsou na kopci. Zde je mnohem větší sluneční zisk, než v údolí.

 

Nevýhodou je vysoké ovětrování domů. Tedy, stále je zde čerstvé povětří. V životě už to tak bývá, něco za něco. Domy spotřebují cca 18 000,- Kč za zemní plyn, + elektřinu. Vytápění je podlahové s radiátory. V kopci je velké množství vody, a ne hluboko, ale ne každá studnařská firma zde ale dokáže provést kvalitní studnu. Občané chtějí využít to, že domy jsou stále v majetku obce.

 

Tím pádem mohou získat dotaci 80 %. Nejprve podají žádost, pak, po jejím kladném vyřízení budou investovat. Praxe ukázala, že ve zdejším kraji nejsou vhodné trubicové vakuové kolektory.  Bude tedy zájem realizovat deskové kolektory.

 

Zásadně doporučuji, kvůli účinnosti měděné. Dost se dnes prosazují nerezové. Nerez, ve srovnání s mědí, je však „izolant“. Špatný vodič tepla. Znáte to, nalejete – li si horké kafe do nerezového hrnku, tento vás nikdy neopálí. Nerez je „izolant“. Naopak, hliníkový, nebo plechový hrnek s horkým čajem byl problém udržet v ruce.

 

Osobně bych doporučoval zakopat v garáži do země akumulační nádobu. Cca 4 m3. Tato může být kovová, nebo plastová. Schována ve výkopu průměr cca 1 m, hloubka 3 – 4 m, tepelně zaizolovaná. Tedy aku nádoba by neubrala ani metr podlahové plochy, dalo by se nad ní parkovat auto. Byla by jako studna krytá betonovým, nebo litinovým poklopem. Tím pádem, by se naskladnilo i dostatek tepla pro vytápění.

 

A jak to vypadá ekonomicky? Při instalaci 2 velkoplošných kolektorů s akumulační nádobou 300 l, pro ohřev TUV a přitápění, s využitím  státní  dotace 80 %, zbytek částky lze splátkovat  jen cca 138,- Kč měsíčně. Tedy za cenu dvojích cigaret. U většího solárního systému budou splátky vyšší.

 

Jaký může být energetický zisk?

Jeden dům v Jižních Čechách má 10 vakuových solárních kolektorů deskových na střeše. V domě je aku nádoba 6 m3. Středem domu.  Dům je 10 x 10, 2 patra. Všude podlahové vytápění. Před 3 lety se akce realizovala. V domě nikdo nebydlel, netopilo se. Solární systém, v době od vánoc do jara, udržoval teplotu na + 16° C. Nikdy neklesla teplota níže.

 

Při vhodné volbě solárních kolektorů dojde k výraznému snížení nákladů na energie. A to je důležité. Solární kolektory  čerpadlo kupujete jen jednou. Energie  budete platit do smrti.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

Vytápění domu může mít spotřebu jen jako rychlovarná konvice


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl