Teplá voda. Jak snížit náklady na ohřev? Moderní příprava TUV

Teplá voda. Jak snížit náklady na ohřev? Moderní příprava TUV

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Zkratka TUV znamená teplá užitková voda. To, že máme teplou vodu 24 hodin denně, bereme dnes za samozřejmost. Ještě před 20 lety to samozřejmost nebyla. Mnozí ještě pamatují kotle Brutar, ve kterých se topilo dřevem a uhlím přímo v koupelně.



Kde se bere teplá voda?

Když se děti mé známé, která je z činžáku ptaly, mami, čím jste topili v činžáku, odpověděla : „Nevím, teplá voda tekla z kohoutku ve zdi“. Dnes, díky zdražování energií, příprava teplé vody začíná být společensky diskutované téma. Na toto téma lze dnes i „vést lehkou společenskou konverzaci“. Teplá voda začíná být otázkou peněz.

Nároky na přípravu TUV

Jak se připravuje TUV ? Norma spotřeby TUV je 60 l /osobu a den. Žije – li v bytě osamělý člověk + kočka, cena energie za ohřev vody ho téměř nebude zajímat. Ani pro manželský pár, tedy 2 lidi, není spotřeba TUV výrazná. Pokud nemají vířivou vanu. V případě, že máte v domě 4 dcery, popř. jsou zde 2 rodiny  a vaří se doma, cena za přípravu TUV může být i několik desítek tisíc korun ročně. A to už je výrazné.  Obvykle se počítá cca 7 % spotřeby tepla domu na TUV. U činžáků , hotelů apod.  je toto procento několikanásobně vyšší.

1. Elektřina

Elektrický bojler, ať už průtokový, nebo zásobníkový zná každý. U průtokového bývá potíž v případě tvrdé vody. Bod vodního kamene je asi 63 oC, průtokové ohřívače vody bývají poruchové, zanáší se. U zásobníkových je zase nutnost mít zásobu teplé vody. V případě nízkých teplot se mohou vyskytovat bakterie, např. Legionela.

Nevýhodou je cena tepla. Ještě před 2 roky,  akumulační sazba elektřiny ( noční proud) stál 0,89 Kč/kWh. Tedy ohřev bojleru 200 l denně byl v ceně cca 9 Kč. Ročně 3 285,- Kč.  Dnes, je sazba, tuším  cca 1,53 Kč/kWh. Denně 15, 30 Kč ročně 5 584,- Kč + paušály a to není málo. 

Známý žil v rodinném domě na podnájmu. 2 rodiny, 10 lidí. Elektrický bojler na noční proud 160 l. Roční spotřeba 6 500,- Kč, při ceně elektřiny 0,89 Kč/kWh. Neustálý nedostatek teplé vody. Proto později dal další 2 bojlery, celkem 620 l vody. Ohřívá je kotlem na tuhá paliva. Jednou za 3 dny natopí – nabije všechny bojlery , a má klid. I v létě kotel přepne pouze na topení do bojleru. Do radiátorů nejde nic. Spálí kbelík uhlí, na plný výkon a za 2 hodiny má natopeno.  Nemusí kotel dusit, kotel jede ekologicky na plný výkon. Toto množství teplé vody,   by jej, při dnešních cenách elektřiny, stálo minimálně 20 000,- Kč/rok.

2. Tuhá paliva

Původně se používaly brutary, nebo lázeňská kamna. Výhodou je přímý, vysoce účinný ohřev, nevýhodou pracnost, prašnost, nároky na čas, nemožnost centrálního rozvodu teplé vody. Tyto kotle jsou beztlaké. Tedy s otevřenou hladinou, zpravidla zakrytou poklicí.

Pokud používáte teplovodní kotel na tuhá paliva, musíte mít bojler, který vezme celý výkon kotle. Minimálně plášťový ( 2 m2 teplosměnná plocha) nebo negativní ( nekonečně velká teplosměnná plocha). Běžné bojlery mají 0,6 m2, a to je málo. To by jste museli topit půl dne – kotel dusit. Cena tepla – 30 – 50 hal/kWh !!! Topíte – li uhlím.  A to je cenově velmi  zajímavé. Myslím, že tuto cenu výrazně nezvýší ani ekologická daň. Může ji ohrozit  zdražování velkých uhelných dolů.

Tuhá paliva

3. Plyn zemní

Dříve se používaly Karmy. Plynové průtokové ohřívače. Dnes buď průtokové ohřívače jsou součásti plynových kotlů, nebo bojlery na zemní plyn. Ty jsou asi, z hlediska zemního plynu nejúspornější. Ovšem, cena zemního plynu stále roste.  

4. Solární systémy. Teplo zdarma.

Solární systémy jsou určitě perfektní věc. Viz články solární vytápění.  Nevýhodou je vysoká cena, tudíž dlouhá návratnost. Dále nespolehlivost. Jsou závislé na slunečním svitu.  ( Přesto že kolektory na obrázku topily, i když slunce bylo za  mrakem.)  Sluneční svit  je v zimě velmi krátký. V zimě dají kolektory 20 % tepla, v létě 80 % tepla. Taky je zde požadavek mít nestíněnou střechu na jih. A tu nemá každý.  

5. Tepelná čerpadla.  

Tepelná čerpadla jsou spolehlivé zdroje teplé vody. Zmáčknete tlačítko, a máte teplou vodu. Nezávislou na počasí. Mají někdy i 10 x kratší dobu návratnosti, než solární systémy. Nevýhodou je komplikovaná kotelna. Kvůli tomu, aby nedošlo k cyklování ,  se musí  přesměrovat celý výkon tepelného čerpadla do bojleru. To znamená speciální bojler, servo, ventil,…kotelna je složitá, ne levná. Proto některé vyspělejší firmy řeší kotelny 2 tepelnými čerpadly. Jedno na topení, druhé na teplou vodu. Investice je podobná, systém je mnohem úspornější – viz bojler s tepelným čerpadlem a hydroblok.

Některá tepelná čerpadla mají Desuperheather. Ohřev vody na vysokou teplotu přehřátými párami chladiva. Tedy vysokým topným faktorem. I já to mám doma. Je zde vysoká efektivita – účinnost. Nevýhodou je, že se jedná o sezonní ohřev.

7.Topná věž

Topná věž je velmi výhodná. Pokud by jste takovou kotelnu realizovali, sebere Vám minimálně 3 x 2 m. Zde je to kompakt. Necelý 1 m2. Navíc je perfektní estetické provedení, hlučnost jako lednička. Lze umístit např. do kuchyňské linky, do chodby apod. Odpadá Vám tedy nutný prostor pro kotelnu. Cena ? Jen do 200 000,- Kč. Za ty peníze je to vynikající kotelna.

8. Bojler s tepelným čerpadlem

Velmi jednoduché elegantní řešení. Má to kamarád. Montuje 9 let solární systémy a tepelná čerpadla. S obojím má dlouholeté zkušenosti.  Měl 3 solární kolektory, prodal je a koupil toto zařízení.  2 x za den ohřívá 250 l teplé vody, ( 2 rodiny)  celková spotřeba za den 7 kWh elektřiny. Tedy 12,50 Kč za den. To je výhodnější, než solární systém.  Není to sice teplo zdarma. Je to teplo, za mizivou cenu. Zato však 100 % spolehlivé, nezávislé na počasí, slunečním svitu, náladě topiče,…

Přímo na bojleru teplé vody je umístěno malé tepelné čerpadlo. Umísťuje se zpravidla do sklepních místností.  I když někdy bývá umístěno i v bytě. Provozuje se buď na akumulační sazbu elektrické energie, nebo na přímotopnou sazbu. Více, než 2/3 energie získáte zadarmo. Z okolního vzduchu sklepní místnosti. Toto řešení chci mít doma.

Další výhodou je, že tepelné čerpadlo vysušuje sklepní místnost. Pro svoji úspornost se používá od rodinných domků, po hotely, šatny sportovců na hřištích. Investice, včetně nerezového bojleru 300 l  cca 50 000,- Kč. Tato tepelná čerpadla s bojlerem mají velkou budoucnost. Snadná instalace, spolehlivost, vysoká efektivita. Velmi výhodné řešení pro nízkoenergetické i pasivní domy. U pasivních domů cena za teplou vodu může být vyšší, než za vytápění !

9. Tepelné čerpadlo pro přípravu TUV – hydroblok

Jedná se o malé tepelné čerpadlo - průtokový ohřívač teplé vody . Ten napojíte na stávající bojler. Nezabírá Vám tedy místo. Teplo odebírá z měděné trubky, zakopané v zemi. Investice včetně Cu trubky  55 000,- Kč. Není nutno mít sklep, nezávislé na počasí. Přímé vypařování ( měděná trubka v zemi) znamená vysokou  účinnost tepelného čerpadla. Měď vede teplo 4 x více, než nerez. S plastovou trubkou, ve které koluji líh, to nelze ani srovnávat. Udává se, že měděný zemní kolektor má až 1000 x vyšší účinnost, než plastová trubka, ve které koluje líh. Velmi výhodné řešení pro nízkoenergetické i pasivní domy.

Čím ohříváte vodu vy? Pozor, monopoly opět zdražují energie!  Jde jim jen o Vaši peněženku. Jak se do ní dostat.

Autor: Ing. Sýkora Pavel

(autor je energetický auditor, má vzdělání v oboru chladírenství  a vytápění, je  poradce v energetice )

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Teplá voda. Jak snížit náklady - Autor: znalec 24. 9. 2009
 Tepelné čerpadlo mám doma, jsem s ním  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 5. 5. 2010
 tomu nerozumím - Autor: Tomáš Kopecký 19. 2. 2011
 Vysušuje, neboť jej vychlazuje.  - Autor: Ing. Sýkora 10. 4. 2011
 odpověď znalci - cenu teplé vody máte zde - Autor: Ing. Sýkora 10. 4. 2011
 hydroblok je taky úžasně úsporný. Na fotce - Autor: Ing. Sýkora 10. 4. 2011
 noční proud již bude asi 1,80 Kč / kWh - Autor: porád zdražují 2. 2. 2012
 Zdražuje se  - Autor: olga 11. 5. 2012
 Zdražuje se  - Autor: olga 11. 5. 2012
 Zdražuje se - Autor: olga 11. 5. 2012
 já brutar pamatuji. Né každý žije v činžáku - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 5. 2012
 noční proud je již v roce 2015 drahý - Autor: Ing. Pavel Sýkora 28. 12. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl