Studny a jejich návratnost

Studny a jejich návratnost

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Vyplatí se mi studna? Vždyť všude je dnes vodovod. Jaká je návratnost studny.



studny-navratnost.jpgVyplatí se studna?

Vyplatí. Počítejte, že běžný rodinný dům spotřebuje ročně 250 m 2 vody. Při ceně vodné stočné 60,- Kč / kubík je to 15 000,- Kč. Pokud zalévá zahradu pitnou vodou, je spotřeba samozřejmě vyšší. Je jasné, že voda se bude zdražovat. Některé odhady hovoří o zdražení až o 500 %. Hlavním důvodem je dosažení kvality vody evropské úrovně.

Zahraniční vodárenské firmy s oblibou nakupují české VAKy. (Vodárny a kanalizace). Např. nedávno na Moravě. Za 15 miliard Kč, s návratností 25 let. Tato návratnost jim vůbec nevadí. Ona ale ve skutečnosti bude mnohem nižší.

Návratnost studny v rodinném domku?

Cena studny, vrtané nebo kopané, dnes dosahuje dle hloubky, podloží a průměru 36.000 – 80.000,- Kč.  Prostá návratnost investice je tedy výborná. 3 – 6 let. Další důležitou výhodou je, že lze pořídit studnu se zárukou na pitnost vody. Nejedná se tedy o nejistou investici s neurčitým výsledkem. Další výhodou je, že studnu, včetně případné filtrace lze pořídit na splátky. 2000,- Kč měsíčně. Nízký úrok, RPSN jen 13,5 %.

Kvalita vody

Obecně bývá hlubinná voda velmi kvalitní. Díky současným filtračním technologiím lze garantovat 100 % kvalitní vodu včetně kontinuální kontroly kvality.

Vrtaná nebo kopaná studna

To je nutno rozhodnout na základě hydrogeologického průzkumu. Dle složení podloží a hloubky pramenů.

Legislativa

Legislativa se stále zpřísňuje. Čím později studnu budete budovat, tím to bude obtížnější. A dražší, samozřejmě. Otázka tedy nezní – Vyplatí se nám studna? Ale proč ještě nemáte kvalitní vlastní vrtanou nebo kopanou studnu? Proč platit za kvalitní vodu, když ji můžete mít zdarma? 

Autor:Ing. Sýkora Pavel

Zdroj: www.studnyvrty.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Studny a jejich návratnost - Autor: Dap 22. 10. 2008
 Studny a jejich návratnost - Autor: Ff 6. 1. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl