Solární vařič

Solární vařič

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Solární vařič sci-fi nebo realita? Je možno využít slunce i k vaření? V létě určitě ano i v podmínkách ČR. V jiných zeměpisných šířkách je to možné celoročně.



solarni-varic-008a.jpgV ČR je zařízení určeno pro fandy, milující ekologii a solární systémy. V důsledku stálého, vytrvalého a nekonečného růstu energií však se k solárním vařičům bude obracet stále více zákazníků.

 

Jde o parabolu složenou z pásů s vysokou odrazivostí. Tyto koncentrují teplo – sluneční záření do bodu, kam se umísťuje např. pekáč s husou. Nastavování paraboly tak aby byla zaměřena na slunce, se zajišťuje buď ručně, nebo automaticky. Zaměření na slunce postačuje upravovat cca 1 x za  30 až 60 minut.

 

Solární vařič umožňuje vaření rýže, kávy a čaje, smažení, grilování, ale i pečení pizzy a sterilizaci. Používá např. v Eritreji.   Nahrazuje plynové, elektrické sporáky a sporáky na tuhá i tekuté paliva.

 

Ochrana deštných pralesů

 

V Africe má zařízení velký dopad na ochranu deštných pralesů. Domorodci nemusí kácet stromy, aby měli palivo.  Zařízení lze využívat celý den, pokud svítí slunce i v našich zeměpisných podmínkách. 

 

Umístění

 

Solární vařič potřebuje rovnou plochu v závětří. Aby vám foukající vítr neodvál teplo „z pekáče“. ¨

 solarni-varic-008b.jpg

Zahradní párty

 

To je dnes hit. K solárnímu vařiči se používají hrnce, pekáče, pánvice, ale ideálně jednoduchý je lávový kámen. Tedy grilování solárním vařičem na lávovém kameni. Vysoce zdravé a vysoce příjemné – vaříte na zahradě. 

 

Zařízení na obrázku je plně funkční prototyp. Někteří lidé v ČR obdobné zařízení běžně využívají.

 

Nedáte si kávu „plnou slunečních paprsků“?  Pizza pečená v peci na dřevěném plameni má jinou chuť.  Se solárním vařičem je to podobné.

 

Stirlingův motor

 

Podobně pracuje i solární Stirlingův motor. Tento vyrábí ze slunce mechanickou práci. Pokud „točí hřídelí generátoru“, může vyrábět i elektřinu.  Solární Stirlingův motor má dokonce několikanásobně   vyšší účinnost, než fotovoltaika. Tedy solární panely vyrábějící elektřinu. Je jasné, že růst cen energií vyvolá „ růst“ technologií. Proč nevyužívat energii, které je  všude kolem nás obrovské množství a která je zadarmo?

 

 

Solární zbraně

 

Slunce je mocný zdroj energie. To věděli lidé již před tisíci let. Např. Pythagoras bránil svoje město při útoku nepřátel. Nařídil vyleštit asi 80 kovových štítů do kovového lesku. Odraz slunečních paprsků zamířili na útočící dřevěnou nepřátelskou loď, kterou tímto na dálku zapálili a odrazili tím i útok dalších lodí.

 

Jak říká energetický expert Ing. Vítek: „ opravdu nové je jen to, co již bylo dávno zapomenuto“.    Se Stirlingovým motorem je to podobné.

 

solarni-varic-008.jpg 

Slunce je opravdu mocný zdroj energie. Vždyť i sluneční paprsek přes skleněný střep v trávě může zapálit les. Slunce je velmi velký, ba přímo obrovský radiátor mocně ovlivňující celou Zeměkouli. Při studiu průběhu teplot, cca 1000 let zpět, bylo zjištěno, že „oteplování zeměkoule“ není způsobeno množstvím CO 2 v atmosféře, ale slunečními erupcemi.  Procento CO 2 v atmosféře roste až následně za růstem teplot, při poklesu teplot opět klesá, CO2 se ukládá do oceánů. Lidstvo, ať znečišťuje přírodu jakkoliv, dokáže ovlivnit procento CO2 v ovzduší asi tak zanedbatelnými 4 %. To není návod na to, abychom se chovali neekologicky, ale spíše, abychom brali s rezervou zastrašování „některých ekologů“.

 

V nedávné době – v 70 tých letech minulého století hrozila naopak malá doba ledová, lidstvo mělo strach. Že Evropa zamrzne a bude neobyvatelná. Dnes, po 30,40 letech, politici straší občana zase oteplováním.

 

Neplaťte za to, co můžete mít zadarmo. Třeba za energie.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

Zdroj:www.kodek.cz

 

Související články: 

Solární vytápění

Automobil s nulovou spotřebou paliva

Lunární kolektory

Stirlingův motor


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 trochu víc něco praktického - Autor: Honza 20. 3. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl