Šetřím energii. Konec zemního plynu

Šetřím energii. Konec zemního plynu

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Velká část obyvatelstva topí zemním plynem. Není to nijak levné, ani příliš ekologické. Navíc, pro Evropu, jde o dovoz z politicky nestabilních zemí. Co se s tím dá dělat? Odsunout pohovku od radiátoru mnoho nepomůže. Chce to radikálnější řešení.



úspory-007.jpgZemní plyn je fosilní palivo. Jako každé jiné. Pravidelně zdražuje. Jeho cena se odvozuje, kdoví proč, od cen ropy. A cena ropy nyní láme rekordy. V Evropě, ale i USA,  je běžné, že se zemní plyn plní do aut. Ve Francii dostanete dotaci 1000 EUR na to, aby jste nejezdili na benzínku. Aby jste si zemní plyn plnili do auta  doma v garáži. V ČR se stát usilovně brání nahrazovat ropu. Jde o daně. Jen loni stát získal na spotřební daní z benzínu a nafty 75 miliard Kč.  K tomu je nutno přičíst DPH, mýto, dálniční známky, výběr pokut,…

 

Jak je to s vytápěním?

 

Na Vsetínsku jsou 2 domy, vedle sebe. Obdobné. Nezateplené, stará okna, běžné radiátory.  Menší dům 11 x 9 m, 2 patra , 2 rodiny,  je vytápěn zemním plynem. Náklady za loňský rok, kdy navíc byla velmi slabá zima, : měsíční paušál 5000,- Kč + 6000 Kč doplatek. Celkem 66 000,- Kč. K tomu elektřina pro dům cca 26 000,- Kč. Společně neuvěřitelných 92 000,- Kč.  Částka je pro ně příliš vysoká, chtějí instalovat zpět kotel na uhlí.

 

(Obdobně, avšak ekologicky, to řešil investor v článku Konec plynofikace). Investor koupil automatický ekologický kotel na uhlí. Zapaluje 1 x za rok, přikládá 1 x za 2 – 5 dnů. Vedle sousedi mají  obdobný dům, nezateplený, stará okna, radiátory, 2 rodiny. Jsou chytří. V minulosti si vykopali studnu a s pomocí státní dotace instalovali tepelné čerpadlo KODEK systém  voda -  voda. Celkové náklady za elektřinu pro dům, topení ( tepelné čerpadlo), svícení, vaření 26.000,- Kč.  Investice do tepelného čerpadla se již dávno vrátila. Díky tepelnému čerpadlu má celý dům velmi levnou elektřinu.  Elektřinu by stejně platit museli, mají tak vlastně „Teplo zdarma.“  Přínosy tepelného čerpadla však mohou být mnohem vyšší.

 

Studna topí za Vás.

Tím, že má dům vlastní  studnu, úspory jsou ještě vyšší. Běžný rodinný dům má spotřebu vody cca 250 m3 za rok. Při ceně vodné stočné 50,- Kč / m3  (mnohde již Vodovody a kanalizace ohlásily zdražení na vodné stočné 100 Kč ) . Tedy voda a kanalizace dalších 12 500,- Kč – 25 000,- Kč ročně.

 

Kvalita, ekologie, úspory, jsou o informacích. Nikoliv o penězích. Pokud Vám „100 000 Kč utíká komínem,“  můžete je přesměrovat. Tím, že tepelné čerpadlo nebo studnu koupíte na splátky. Úspory Vám pokryjí splátky i úroky. Tepelné čerpadlo tak může být ziskové již 1. rok.

  

Autor: Ing. Sykora  Pavel

zdroj: www.studnyvrty.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Šetřím energii. Konec zemního  - Autor: jouda 22. 11. 2007
 Eutomatický ekologický kotel.  - Autor: trek 26. 11. 2007

     



bydleti.cz


Životní styl