Podlahové topení špičkových parametrů – aneb 6- sti vrstvá podlahová trubka

Podlahové topení špičkových parametrů – aneb 6- sti vrstvá podlahová trubka

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Představuje se nám nová generace podlahových trubek. Tyto trubky byly vyvinuty speciálně do podlahových otopných systémů vytápěných tepelným čerpadlem. Tyto trubky zlepšují přechod tepla a zlepšují hydrauliku. Tím dochází ke zvýšení výkonu tepelných čerpadel, zvýšení topného faktoru a snížení celoročních provozních nákladů na vytápění objektů.



 

Obrázek podlahové vytápěníJde o první šestivrstvou trubku  slovenského výrobce. Je to první podlahová trubka s dokonalou kyslíkovou bariérou.  Jejím vývoji předcházelo 16 let zkušeností s výrobou a instalacemi podlahových otopných systémů. Nyní má vytápěno cca 2 500 rodinných domků. Jedná se tedy o největšího česko-slovenského výrobce podlahových otopných systémů. Při vývoji byly použity i know-how  získané  v rámci vesmírných projektů.

 Obrázek podlahove topeni 2

Konstrukce trubky i konstrukce podlahového otopného systému přispívá k vynikajícím    energetickým vlastnostem. Trubka neleží na polystyrénu ani není „zastrčena“ mezi  „štuple“, tak jak se to dříve dělávalo. Kvůli perfektnímu přechodu tepla je trubka vyzdvižena speciálními spojkami doprostřed betonu! Použité Kari sítě navíc přispívají k výborné tepelné vodivosti betonu a v neposlední řadě zpevňují beton. Popřípadě anhydrid, použijteli li bezvodý beton.

Osobně mám vyzkoušeno, že při vhodném dimenzování trubky DN 20, postačuje teplota do podlahového otopného systému jen + 28 0 C ! i v době extrémních mrazů.

Trubka je vyráběna v rozměrech : 18, 20, 27, 34 mm. Maximální provozní teplota je + 95 o C. Max. provozní tlak  2 MPa.

 

Další použití trubky :  kromě podlahových otopných systému lze trubku použít i na rozvody topné vody do radiátorů, rozvody stlačeného vzduchu v průmyslu, rozvody pitné a teplé užitkové vody. Nyní je nabízena za zaváděcí cenu : 36,- Kč /m. Dříve používaný tzv. plastohliník ( 3 vrstvá trubka   PE – Al – PE) při dimenzi 20 mm je v ceně 60 – 70,- Kč/m.

Celý otopný systém, včetně rozdělovačů a sběračů lze pořídit i jako stavebnici. Lze realizovat i podlahový otopný systém svépomocí. Běžný rodinný dům plocha 10 x 10 m, 2 vytápěná patra, při rozteči podlahového potrubí  15 cm, ( celková dálka trubek  1 340 m) je v ceně cca  jen 70 – 100000,- Kč. 

Obrázek podlahové topení 3 

Jádro je vyrobené z polyetylénu DOWLEX 2344E. Je to osvědčený materiál s vysokou termooxidační stabilitou, osobní vnitřní stavbou makromolekulového řetězce, což umožňuje použití i při vysokých provozních teplotách se zachováním korozní stálosti. Díky této zvláštní stavbě řetězce potrubní síť výrazným způsobem zvyšuje tlakovou odolnost, což prodlužuje životnost.  Díky své vysoké elasticity vrchní nakoextrudovaná polyetylénová vrstva účinně chrání protidifůzní vrstvou. Trubka je proto výjimečně odolná  při montáži a betonáži. Vlastnosti materiálu se nemění ani při teplotách blízkých bodu mrazu a nezarostou vodním kamenem.   

 

Obecně lze říci, že použitím a správným dimenzováním této speciální  6-sti vrstvé podlahové trubky lze překonat dosud nejvyšší topný faktor v ČR 7,3 !  Dosažení tohoto topného faktoru je přitom potvrzeno výzkumným ústavem Arsenal Vídeň. Nejedná se tedy o tvrzení některých nezodpovědných firem, ohánějících se tím, že dosažené topné faktory získaly ze skandinávské literatury.

Slovenský výrobce se 16 letou zkušeností ve výrobě představuje jistotu kvality. Nejedné se o drahou značkovou trubku, vyrobenou levně v Číně, která se zdražila pouze „ natisknutím  nálepky s drahou značkou“. 

 

Kvalita není o penězích. Kvalita je o informacích.

 

Poznámka autora: Topný faktor je podíl: energie z primáru ( ze studny) lomeno  energií příkon elektřiny na kompresoru.

 

Autor: ing. Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

související články:

Podlahové topení snadno a levně II. - Zalévání betonem
Podlahové topení snadno a levně I. - Výhody nevýhody
Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl