Peletkový kotel

Peletkový kotel

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Čím topit? Plyn zdražuje, elektřina zdražuje, svět zažívá energetickou krizi horší než 2. energetická krize v 80 – tých letech. Jak snížit náklady na topení? Víte, že dotace na peletkový kotel mohou být až 61.000,- Kč.



Náklady na topení menšího nezatepleného rodinného domu 100 GJ tepla za rok, tedy 27 780 kWh tepla.

naklady-na-topeni-008.jpg 

U větších domů budou samozřejmě náklady na vytápění vyšší.

 

Elektřina: uvažujeme přímotopnou sazbu, 1,91 kč / kWh, paušál (dle velikosti jističe) cca 4500,- Kč ročně. Cena je včetně ekologické daně.

 

Plyn: 1 m3 v ceně 11,93 Kč, paušál 321,59 Kč / měsíc. Běžný kotel, nikoliv kondenzační.  S rostoucí cenou ropy roste i cena zemního plynu.

 

Peletky:  Výhoda – není zde paušál. Je různá cena. Při ceně 4,142 Kč / kg (včetně DPH) bude roční vytápění v ceně 26 757,- Kč. Při ceně pelet 6,50 Kč / kg bude roční vytápění 41 989,70 Kč.  Tedy ve srovnání se zemním plynem téměř nedojde k úsporám.  V případě dlouhých zim, jako před 2 lety, jde cena peletek skokově nahoru – není z čeho vyrábět a je velká poptávka. Průmysl vyprodukoval velké množství peletkových kotlů. Je pravděpodobné, že peletek nebude dostatek.  Peletkové topení může být levné, pokud peletky levně seženete. Topení peletkami je topení pro střední vrstvu.

 

O dřevobriketách ani nepíšeme. Jsou podstatně dražší, je zde nižší účinnost spalování. Jde spíše o „fajnové“ topení do krbu.

 

Ekologické uhlí: Jedná se o ořech 2. Cena včetně DPH, ekologické daně je 1,40 Kč / kg až 1,95 Kč / kg. Při nižší ceně je roční vytápění 9 249,50 Kč. Při vyšší ceně 12 883,- Kč.

 

Zde vidíte, jak je výhodné mít kotel na více druhů paliv. Můžete si vybírat, nejste závislí. Současně je výhodné topit tím nejlevnějším teplem. I když vám jej zdraží o 30 %, „je to vlastně sranda“.  Pokud Vám zdraží ale drahé topení o 30 %, to je pak tragédie.

 

Firma KODEK instaluje automatické ekologické kotle již 14 let v oblasti celé ČR. Od rodinných domků, přes Horské chaty až po fabriky v centru Prahy. Stovky realizací, i v náročném prostředí, jako je Krkonošský Národní Park. 

 

Dotace:

 

Na peletkové kotle lze získat dotaci 50 % investice, max. 50 000,- Kč.  Navíc výrobce poskytuje dotaci 11 000,- Kč na zřízení demonstrační jednotky na Vsetínsku. Je zde nutnost mít kotel přístupný pro případné zájemce a sdělení jim zkušeností. Takových demonstračních jednotek máme po celé ČR mnoho, v praxi se zájemci jen zajímají o to, kdo kotel má a jak je s ním spokojen. Návštěvy a prohlídky jsou spíše výjimkou. Žádejte dotace, dokud jsou.

 

Další úspory

 

V domácnostech lze uspořit i další částky. Např. vlastní vrtaná studna Vám ušetří i 12 - 20 000 Kč ročně za vodu.  Lze ji přitom pořídit levně na splátky cca 2 000,- Kč měsíčně. S úrokem jen 13,5 RPSN. Pokud máte vlastní domovní čističku odpadních vod, její provoz je až 8 x levnější, než poplatky za centrální kanalizaci. Vlastní čistička taktéž znamená, že nejste napojeni na síťový monopol. Méně sítí, méně závislosti. Možná jste překvapeni. Mnoho domácností ani neví, za co platí, jaké jsou ceny.

 

 

Autor:Ing. Sýkora Pavel

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Teplo v roce 2008 výrazně zlevňuje

Budeme stavět dum

Energetická krize

Studny a jejich návratnost


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kotle na tuhá paliva, zvláště  - Autor: trek 7. 7. 2008
 peletky nie sú lacné kúrenie.  - Autor: Laco 24. 8. 2008
 Výhřevnost peletek - Autor: tu 12. 2. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl