Pasivní domy. Vytápění a větrání. Daň z kanalizace.

Pasivní domy. Vytápění a větrání. Daň z kanalizace.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Není pravdou, že když si postavíte pasivní dům, nebudete za energie platit téměř nic. Ing. Klobušník z Energy centra České Budějovice na přednášce Pasivní domy 29.10. 2007 v Českých Budějovicích potvrdil: „pasivní dům má větší náklady na energie, než můj byt 3 + 1 v centru Českých Budějovic. Byt je vytápěný zemním plynem“. Taková je realita dle Sítě center pro poradenství v oblasti pasivních domů.



nízkoenergetický dům 007.jpgJe to možná překvapující informace. Běžný občan je masírován slogany typu : „Investice do pasivního domu je nejlepší formou důchodového připojištění !“ apod. Pasivní dům není nulový dům. I pasivní dům je nutno vytápět. Běžný pasivní dům má tepelnou ztrátu 3 – 5 kW. Ovšem dnes běžné domy jsou významně menší, než dříve.  Dříve bylo 90 % domů 10 x 10 - 2 patra, tedy 200 m2. Dnes je většina domů 140 – 160 m2. Mnohdy tedy porovnáváme neporovnatelné. Záleží, jak velký pasivní  dům je. Viděl jsem realizované pasivní  domy, které již v projektu měly uvedenou  tepelnou ztrátu 20 kW. ( Běžný RD, 10 x 10 -  2 patra, nezateplený, stará okna, má tepelnou ztrátu 14 kW. Pro srovnání. ).  

 

Síťový dodavatelé energií si hlídají zisky. Přesouvají tržby do paušálních poplatků.  Přesto, že občan spoří, k „úsporám nedojde“.  Uspoří sice kilowathodiny, ale neušetří peníze. Pokud se například se zemním plynem dostanete se spotřebou pod 1000 m3  za rok, cena zemního plynu je výrazně vyšší. U elektřiny je to podobné. Paušální platba při sazbě přímotopné, nebo u tepelných čerpadel – D55, D56 je dnes, dle jističe 4 500,- Kč. A cena  elektřiny za poslední 2 roky skokově zdražila. Zatímco v roce 2005 byla cca 0,94 Kč/kWh, později několik let 1,1 nyní je 1,79 a od 1.1. 2008 to bude 1,93 Kč/kWh. Budujeme – li pasivní dům  jako jistotu na stáří, musíme si energií všímat i u pasivních domů.    

 

Pasivní dům jako standard

 

Zatímco v ČR působí  slovní spojení  pasivní dům jako všemocné zaklínadlo, řešící mor, choleru, porodnost i nezaměstnanost a celou budoucnost lidstva, v Německu je to standard. Všechny „státní budovy“ školy, školky, administrativní budovy,…musí být stavěny v pasivním standardu. Tedy běžná věc. 

 

Nejen energie

 

Nejen energie Vám tahají peníze z kapsy. „100 x spláchnete a pajcka je v kanále“ , říká Ing. Klobušník. Myslí tím 50 Kč. Skutečně, voda a kanály jsou  dnes druhou nejvýznamnější položkou po energiích. Protože pasivní domy a nízkoenergetické domy se dnes koncipují jako nízkonákladové, vodě a hospodaření s ní se věnuje pozornost. V pasivních domech se dnes realizuje trojí rozvod vody. Pitná ( městská-obecní ) do kuchyně, studniční zbytek domu a dešťová pro splachování a závlahu.

 

Možná se Vám to zdá přehnané. Ovšem uvědomme si, že stejně jako kubík zemního plynu stál kdysi 20 hal, i voda podražila. V současné době se počítá kubík vodné stočné 50,- Kč. V severních Čechách již téměř 100 Kč. V minulých dnech proběhla konference vrtařů  studnařů v ČR. V sídle Akademie věd.  Dle ní má být do 5 let vodné 100 – 150 Kč / kubík.   Pesimistické názory tvrdí, že to bude již v roce 2008. Proč ? protože ČR „projela“ miliardové dotace do kanalizací a vodovodů.  Bude nutno investovat miliardy „ bankovní.“ Ty se projeví v ceně produktu. Tedy vodného a stočného. Při běžné spotřebě domu 250 kubíků vody ročně to je 25 000 Kč / rodinný dům  a více. Tedy budovat pasivní dům a bezhlavě se připojit na místní VAK není příliš moudré. Naopak, je snaha využít i každé kapky vody, která dopadne na pozemek. Nenechat ji bez užitku zmizet v řece.  Ideální řešení tedy je čistá voda zdarma viz www.akvatik.cz

 

Vyčištěná voda se čistí v místě znečištění. A zde se opět užívá.  Není nutno rozkopávat obec v řádu stovek milionů a budovat centrální kanalizaci. Tím, že se realizuje centrální kanalizace, dochází k poklesu spodních vod. Voda nevsakuje do země, ale je odváděna do řeky. Z řeky do země již nevsákne, jen minimum. Že by na obzoru byla ekologická daň z centrální kanalizace? „Městská voda“  ne vždy bývá pitná. Ani balená voda nemusí být nejvíce prospěšná lidskému zdraví. Špatná voda zkracuje lidský život o 20 - 30 let. Viz www.studnyvrty.cz

  

Jaké jsou ceny pasivních domů?

 

Ceny ve stavebnictví rostou. Nejen ve stavebnictví, to víte. To, co před 2 – 3 lety bylo cca 4 000 Kč/m3, dnes již se v Praze pohybuje pasivní standard hrubě přes 8000 Kč  m3.  Montované domy. Tedy dům 2 x 80 m2 cca 400 m3 je v ceně 3,2 milionu Kč.

 

Záleží, jaké materiály používáte. Tepelná izolace základů, ideální je Pěnosklo. Československý vynález z roku 1960. Tím, že se nepatentovalo, dováží se nyní z Belgie jedním výhradním distributorem. Jedna cihla jev řádu stokorun. 

 

Velmi zajímavé je, že např. ve Finsku neuvidíte dřevěné eurookno. Tak jako v ČR. Používají se špaletová okna, vnější okno dvojsklo. Tedy, zateplení oken u starých domů můžete provést celkem levně. Jsou investoři, kteří si nechali  dvojsklo připravit u sklenáře, přesklení si provedli sami. S běžným RD se dostali na cenu do 20 000,- Kč za celý dům. Montované domy se stále rozšiřují. Zatímco po revoluci tvořily 0,5 % trhu, dnes 5 – 6 %.

 

Vytápění, větrání

 

Pasivní domy nemají otopný systém. Mají větrání – vzduchovou nucenou ventilaci. Ta zabezpečuje nejen výměnu vzduchu přes rekuperaci, nebo regeneraci ( tepelným čerpadlem), ale i vytápění. Pokud do nich instalujete krb, je vhodné napojit jej na rozvody vzduchu. Krb je lépe mít akumulační – šamotový. Aby držel teplo. Hodně se do pasivních domů realizují pece a kamna. Drží teplo. Někdy se instalují i peletkové kotle. Garáže se nikdy nevytápí. Žádná garážová vrata nesplňují standard PD, nebo NED. ( pasivního domu nebo nízkoenergetického domu. ) Rekuperace nemusí být drahá. Neznačkové jsou od 10 000, ale spíše od 20 000 Kč do 50 000 kč. Značkové kolem 100 000 Kč. Ideální je topná věž. Ta Vám zajistí regeneraci, rekuperaci i přípravu teplé vody a přitápění tepelným čerpadlem. Zabere málo místa. 1 x 1 m, výška 2 m. Při ceně 8000,- Kč/kubík obestavěného prostoru i velikost kotelny hraje význam.

 

Tepelné čerpadlo bych do pasivního i nízkoenergetického domu rozhodně doporučoval. Je – li možno, i přidat několik solárních kolektorů.

 

Pasivní kontra nízkoenergetický dům

 

Tím, že si pasivní dům postavím, nebo nechám postavit, požadavky domu na mne jako investora a obyvatele rozhodně nekončí. Spíše začínají. Pokud se budu přesně chovat podle pravidel provozování pasivního domu, mám šanci, že dosáhnu spotřeby energií 15 kWh/m2 a rok. Což nás omezuje. Nesmíte větrat okny, přetápět, mít dveře na sever,…V praxi majitelé pasivních domů, kteří se nechovají, jak dům vyžaduje, dosahují 28 – 30 kWh/m2 a rok. Můžete zrovna s velmi zajímavým článkem Nízkoenergetický dům bez zateplení

 

Majitel, Ing. Haško tepelným čerpadlem KODEK dosáhl nákladů 23 kWh/m2 a rok, při běžné zimě. Ne té loňské, která nebyla. Dále instaloval novou regulaci, která mu snížila spotřebu o dalších 23 %. Takže i tudy vede cesta. Jiné spotřeby tepla budou v Krkonoších, kdy i v srpnu sněží, a jiné v Praze, či Brně, kdy je průměrná  venkovní teplota vzduchu v topném období + 3,8oC.  

 

Dotace

 

V ČR je lépe s dotacemi nepočítat.  Rakousku je dotace nároková. Pokud splníte to a to, máte nárok. EU nemá zájem podporovat fyzické osoby.

 

Autor:Ing. Sýkora KODEK

Zdroj:www.kodek.cz

 

Související články:

Nízkoenergetický dům bez zateplení


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Pasivní domy. Vytápění a větrá - Autor: frnk 5. 11. 2007
 s pěnosklem je to dnes již snadné.  - Autor: Ing. Sýkora 24. 4. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl