Neplaťte za teplo

Neplaťte za teplo

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Jaká je skutečnost o energetické náročnosti nízkoenergetických rodinných domů a pasívních domů? Různé firmy nabízí tyto domy. Realita ovšem může být jiná, než stavební firmy slibují.



nízkoenergetický dům 007.jpgNízkoenergetický rodinný dům má spotřebu pod 50 ( někdy 70) kWh /m čtvereční a rok. Právě zde je hodně zajímavý článek Nízkoenergetický rodinný dům bez zateplení.

 

I Váš dům, tedy může být nízkoenergetický. Nezateplený rodinný dům v Trenčíne, 10 x 10 2 patra dosahuje spotřebu energie 23 kWh / m čtvereční a rok.  Majitel jej zateplovat nebude, nemělo by to smysl. V domě je příjemně teplo. Nahoře + 21, dole + 23. Teplo se drží dole! Roční náklady na vytápění 12 000 Sk. Ty se mu ještě podařilo snížit o 23 % novou regulací. Údaje jsou z dlouhodobého sledování, 7 let zpět, nikoliv zima 2007, která vlastně nebyla.

 

Pasivní dům

 

Na Zlínsku má myšlenka pasivních domů dlouhou tradici. Je zde celá kolonie domů. Lze tedy čerpat ze zkušeností majitelů těchto domů.  Někteří tito majitelé si domy stavěli sami, jiným je stavěla firma. Domy jsou kryté zeminou. To má hned několik výhod. Nízké nároky na energie - v zimě příjemně teplo, v létě příjemně zima. Jak se tyto domy vytápí ?

 

V létě se topí "na plné pecky". Větrá se co nejvíce, aby stavba naakumulovala teplo. V domě není otopný systém. Jen vzduchotechnika. Tato vzduchotechnika zajišťuje hygienickou  výměnu vzduchu. Není dnes problém tepelně zaizolovat dům. Jako ponorku. Problém je zajistit hygienickou výměnu vzduchu. 1/2 vzduchu by se měla v místnosti za hodinu vyměnit. V každém domě. Nejen nízkoenergetickém, nebo pasivním. Jinak je v domě vlhko, plíseň, děti jsou nemocné, dospělí unavení. Ve starých domech tuto výměnu vzduchu zajišťovala netěsná kastlová okna. Stává se občas, že po výměně oken za perfektně těsnící plastová, nebo po neodborně provedeném zateplení starého domu tento začal plesnivět. Jsou i případy, že majitelé po 3 letech otrhávali z domů polystyren - zateplení. U pasívních domů se vzduchotechnikou topí i chladí. Používá se Rekuperace, nebo ještě účinnější regenerace.  Není zde klasický otopný systém. Nejsou zde radiátory ani podlahové topení. 

 

Rekuperace

 

Vzduch, který odchází ven, přes výměník ohřívá vzduch, který proudí do domu. Rekuperace může být stacionární ( účinnost 50 - 80 % dle vlhkosti vzduchu) nebo rotační. Vyšší účinnost. Pozor ! Na trhu se dnes objevuje vše možné. I značkové - renomované firmy, mohou dodávat "strašné" výrobky. 

 

Jako energetický auditor jsem viděl rekuperaci, špičkového německého výrobce tepelných čerpadel, u které jsem nestačil žasnout. Hlučnost 55 dB ( to je jako žentour  křížený  se sečkovicí, nebo bucharem). Použití do + 6 stupňů celsia! To je strašné. Právě v zimě, kdy  rekuperaci nejvíce potřebujete, je tato mimo provoz. Je jasné, že firma tento výrobek někde kupuje k doplnění svého sortimentu. A lepí na něj svou drahou značku - nálepku, aby vzbuzovala dojem kvality. Cena 95 000,- bez DPH + montáž.

 

Regenerace

 

Teplo ze vzduchu, který proudí ven, odebírá nikoliv výměník, ale ještě  mnohem účinnější tepelné čerpadlo. To jej předává do vzduchu, který proudí dovnitř. Taková "topná věž ", spíše regenerační věž pro pasivní rodinné domy, zajišťuje současně i chlazení - reverzním chodem a ohřev teplé vody. Je včetně bojleru a výměníků. Zabírá málo místa cca 1 m čtvereční, výška 2,2 m. Výhoda je, že máte profesionální komplet s perfektní regulací na obrazovém display. Není to žádná skládačka na koleně od "5 různých" výrobců.   Cena přitom není nijak drahá. Cca 195 000,- Kč bez DPH. Značkový švýcarský výrobek.

 

Ohřev teplé vody. Výhodněji, než solární systém. Ohřev teplé vody může být nákladná záležitost. Záleží na počtu dětí - velikosti rodiny - spotřebě teplé vody. Pokud počítáte 300 l teplé vody denně , je to cca 17 kWh tepla. Platíte - li elektřinu v běžném domě bez zvláštního tarifu, je to 68 Kč. Denně!  Máte - li noční sazbu, je to cca 25 Kč. Známý však má malé tepelné čerpadlo.

 

Ohřívá s ním teplou  vodu do bojleru 2 x denně 250 l. Tedy 500 l teplé vody. Pro 2 rodiny. Denní spotřeba energie cca jen 7 kWh, cca 13,60 Kč.  To je výhodnější, než solární systém. Kolik stojí takové malé tepelné čerpadlo ? Včetně 300 l bojleru nerez, kolem 60 000,- Kč. Ohřev vody je velmi levný a hlavně spolehlivý. Nezávislý na počasí. 

 

Pasivní dům Vás může omezovat

 

Máte - li pasivní dům, nemůžete v něm dělat, co chcete. To není  jako běžný rodinný dům. Nesmíte otevírat okna. Z toho často pramení klaustrofobie. Ve Zlíně můžeme srovnávat energetickou náročnost pasivních domů, dle chování majitelů. V jednom domě krytém zeminou, obyvatelé přísně zachovávají všechny požadavky, na ně pasivním domem kladené. Dosahují 15 kWh/m čvereční a rok. Jejich soused nezachovává přísně požadavky na něj pasivním domem kladené. Dosahuje 30kWh/m čtvereční a rok. To pak již není pasivní dům, ale jen nízkoenergetický! Koupil si dům pasivní, ale má dům nízkoenergetický.

Náklady na vytápění pasivního domu mohou být v praxi  mnohem vyšší, než běžný rodinný dům s dobře navrženým účinným tepelným čerpadlem !!! Viz článek vytápění pasivních domů.

 

Riziko montovaných pasivních domů

 

Pokud jsou pasivní domy kryté zeminou, zkušenosti s jejich chováním jsou výše popsané. Co lze čekat od montovaného domu?

 

Montované domy se stále více prosazují. Bydlíte hned. Mají výborný tepelný odpor. Ovšem akumulace tepla je mizivá. Je problém dosáhnou tepelnou pohodu. Zatopíte - li, ihned přetopeno. Otevřete okno, ihned zima. Není tam zdivo, které by akumulovalo v zimě teplo, v létě chlad. Byl jsem v takovém domě v dubnu. Již tehdy bylo nutno pouštět klimatizaci. Slunce dům přetápělo. Nebylo zde zdivo, které by teplotní výkyvy vyrovnávalo. Energie na chlazení může výrazně zvýšit energetickou náročnost budovy. Stejně tak i náklady na energie.

 

Termodům

 

Firmy dnes zkouší prodat cokoliv. Známý chtěl realizovat termodům. Z polystyrenu. Byl tím nadšen. Do té doby, než zjistil, že jednomu majiteli Termodomu se po zatopení v krbu roztekla zeď. Již termodům  nechce.  Ani v montovaných domech nelze topit v krbu. Zkusíte to jen jednou.  Ihned přetopeno.

 

Čáry s čísly

 

Zajímavé čáry s čísly. Zde prodejce pasivních domů tvrdí. Tepelná ztráta domu 3,24 kW, roční vytápění přímotopem 4 854,- Kč. Je to možné?

 

Pokud bude běžná zima, nikoliv ta loňská, kdy zima nebyla, při tepelné ztrátě 3,24 kW protopí min. 7 452 kWh tepla Při současné sazbě elektřiny – přímotop, je to 13 413,60 Kč + paušál. Nikoliv tedy uváděné 4 854,- Kč !!! Při akumulační sazbě to bude 11 476,- Kč.

 

To jsou reálná čísla. Vždyť vytápět dnes nezateplený byt 2 + 1 elektřinou přímotopnou sazbou  vychází pomalu  na 40 000,- Kč. Prodejce těchto montovaných pasivních  domů zřejmě počítá s tím, že zákazník si to stejně nesrovná. Než dojde k realizaci pasivních domů, dojde mezitím ke zdražení elektřiny.

 

Navíc hrozí, že při tak nízkém odběru ani nízkou sazbu elektřiny nedostanete. To by pak cca 4,- Kč /kWh znamenalo roční náklady na vytápění pasivního domu 29 808,- Kč.

 

Výstavbu montovaných  „pasivních“ domů jsem konzultoval i s odborníky Zeleného bydlení, kteří mají praktické zkušenosti s výstavbou a víceletým provozem pasivních domů.  I dle jejich názoru se jedná o „brutální marketing“. Dle jejich názoru Developer nabízí někomu něco, co nemůže splnit.  

 

Po loňské zimě, která vlastně nebyla, by bylo možno 1/3 domů v ČR prohlásit za nízkoenergetické. Každému zbyla spousta uhlí ve sklepě. Doufám, že tyto informace Vám pomohou snadno se orientovat ve změti reklamy kolem úsporných domů. Fakta jsou fakta.

 

Autor: energetický auditor Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Nízkoenergetické domy


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl