Kotliková dotace

Kotliková dotace

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Pod názvem kotlíková dotace se ukrývá souhrn dotací vedoucí k masivní výměně neekologických zdrojů tepla za ekologické.



Nejde jen o dotace „ na kotlíky“, ale jde o krajské dotace na zateplení, plynové kotle, tepelná čerpadla i solární systémy. Dokonce i na plynová tepelná čerpadla.

Kotlíkové dotace

Jde o poměrně velké dotační částky pro občany. 70 – 85 % investice, maximálně 150 000,- Kč. Dotace by měla běžet ve všech krajích. Co je velmi zajímavé, lze žádat i na dotace, na uhelné automaty. To je velmi zajímavé pro občany, tedy uživatele ekologických kotlů.

Vysoce účinným spalováním levného tuzemského paliva – uhlí, se tak dostanou na velmi příznivou cenu tepla, kterou například marně hledají uživatelé ekologických peletkových kotlů. Toto je velmi, „kotelníky“ vyhledávaná varianta. Dostanou dotaci, a ne malou, na novou kotelnu, budou mít velmi nízkou cenu tepla, komfort, pohodlí a „přírodní prostředí“ se bude radovat z ekologického provozu.

Kotlíková dotace

Jaké jsou podmínky dotací?

Je možno žádat třeba jen na ekologický zdroj tepla, nebo současně „mikroenergetická opatření.“

Souhrn opatření „mikroenergetická opatření“:

Číslo opatření/ Typ opatření
1. / Zateplení střechy nebo půdních prostor
2. / Zateplení stropu sklepních prostor nebo podlahy
3. / Dílčí zateplení dalších konstrukcí (např.severní fasáda apod.)
4. / Oprava fasády, např. prasklin a dalších poruch fasády – eliminace tepelných mostů
5. / Oddělení vytápěného prostoru rodinného domu od venkovního (např. zádveří)
6. / Dílčí výměna oken
7. / Výměna vstupních a balkónových dveří
8. / Instalace těsnění oken a dveří, dodatečná montáž prahů vstupních dveří
9. / Výměna zasklení starších oken za izolační dvojskla

Dotace na zdroj je svázána s požadavkem úspornosti domu. Dotace může být svázána s dotačním titulem Nová zelená úsporám. Pokud chcete dotaci jen na kotel, dům musí vyhovovat PENBu C. Tedy mít Průkaz energetické náročnosti budov C.

Dotace na teplovodní solární systém je svázána s požadavkem na ekologický zdroj tepla. Nelze tedy žádat solární systém a používat „starý litinový kotel“. Dotace vypracovává např. Master Energy. Doporučují neváhat s žádostí o dotace, je to poměrně časově náročnější záležitost.

Vyplatí se zateplovat? Vyplatí se tepelné čerpadlo? Vyplatí se solární systém?

Mnohdy čteme různé, zklamané názory investorů. Pro příklad bych uvedl třeba dům v Severních Čechách. Velký, málo zateplený dům, cca 350 m2. Měl jen přímotopy. Za teplo zaplatil 160 000,- Kč. A to byla tehdy elektřina přímotop levná. Ale dům byl silně nedotápěn, topilo se jen v některých místnostech. Později proto instaloval 2 invertory - tepelná čerpadla vzduch vzduch. Cena elektřiny klesla na 140.000,- Kč.

Později nastoupila firma Kodek, instalovala radiátory, účinný solární systém, účinné tepelné čerpadlo. Dále se zde instaloval měřící a regulační systém Inteligentní dům. Dům je tak osazen 9 kalorimetry ON line přes internet.

Solární systém má 3 x vyšší účinnost, než jiné domy osazené a měřené ON line přes internet, s vakuovými trubicovými kolektory s účinností 80 % a tepelné čerpadlo má 2 x vyšší účinnost, než tepelná čerpadla Teplo z nitra hlubin země. Celkové náklady, přesto, že obratem přišla Sibiřská zima, klesly na 24 000,- Kč. A v domě je všude příjemné teplo.

Tak myslíte, že se tepelné čerpadlo a solární systém nevyplatí?

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický specialista – dříve energetický auditor
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Kotlíková dotace je pojem - Autor: Loto Toto 23. 9. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl