Konec plynofikace

Konec plynofikace

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Co je konec plynofikace ? Odpověď zní: Automatický ekologický kotel. Proč? Protože získáme 3 krát levnější teplo!



Obrázek ekologický kotelPan J.P. ze Stříteže u Rožnova měl vysoké náklady na vytápění zemním plynem. Říká: „ protopil jsem v roce 2006  35.000,- Kč a moc jsem se neohřál. V domě + 18°C“. Dům není velký, je nezateplený, má stará okna. Proto se rozhodnul pro radikální řešení. Odhlásil zemní plyn, zrušil plynový kotel a vyhodil jej.

Je tak možno u něj zdarma – za odvoz získat dobrý, plně funkční plynový kotel. Stacionární.

 

Místo něj nainstaloval automatický ekologický kotel. Přikládá se 1 x za 5 dnů, zapaluje 1 x za rok. Kotel má vlastní ventilátor, je nezávislý na počasí. Vyrábí se už cca 20 let. Nedehtuje, nezanáší se, netrpí nízkoteplotní korozí.

 

Původní náklady 35.000,- Kč, dle zkušeností ostatních uživatelů kotlů, by neměly převýšit 12.000 – 13.000,- Kč. V brzké době ještě na kotel napojí elektrický bojler. To bude další výrazné snížení nákladů. Neboť noční proud – elektřina, je v ceně 1,28 Kč /kWh. Kotel vyrábí teplo v ceně 0,30 Kč. Tedy ročně může uspořit dalších cca 5000,- Kč.

 

Automatické kotle stále více nahrazují kotle na propan, dřevoplyn, ale i zemní plyn. Spalují vysoce účinně – ekologicky  tuhá paliva. Proto dávají levné teplo.

 

Topíte – li starým kotlem na uhlí, můžete ušetřit i 8.000 – 9.000,- Kč/rok.

 

Ekologie si na sebe dokáže rychle vydělat.   

 

Faktem je, že i na ministerstvu životního prostředí jsou překvapeni. Nikdo již nežádá dotace na plošnou plynofikaci. A obce, které plynofikovaly nedávno, mají potíže. Zpravidla se jim nepřipojilo ani 50 % občanů, takže musí vracet dotace.

 

Plynofikace obcí byl celkem podivuhodný projekt.  Obce získaly dotace a dlouhodobě se zadlužily. Vybudovaly rozvod plynu. Cca 7 – 10 milionů Kč. Tento za cenu jedné Kč předaly plynárnám! Občané za plynofikaci rodinného domu zaplatili 50 – 70 000,- Kč. Pokud si v jedné obci sečtete tyto částky a vydělíte počtem domů, vyjde vám, že každý rodinný dům mohl mít zdarma tepelné čerpadlo.

 

Autor: Ing. Sýkora

Energetický auditor 606902026

Zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Topíme úsporně, ekologicky, pohodlně.
Bojler s tepelným čerpadlem. Teplá voda téměř zdarma. Zato však nezávisle na počasí. 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Konec plynofikace - Autor: Ing. Sýkora 2. 11. 2006
 Konec plynofikace - Autor: Sýkora 8. 11. 2006

     



bydleti.cz


Životní styl