Jak ušetřit za elektřinu

Jak ušetřit za elektřinu

Kategorie: JAK UŠETŘIT

abortion clinics in delaware

buy abortion pill

Elektřinu bych označil za rychle zdražující položku. Ať již ve firmách, nebo ještě rychleji v domácnostech. Úsporu elektřiny bych viděl jako prioritu.



Málokteré položka v rozpočtech domácností zdražovala takovým tempem, jako elektřina. A vzhledem, k tomu co se v elektroenergetice děje, tím myslím fotovoltaiku, propad spotřeby elektřiny v průmyslu, stavba nové jaderné elektrárny, tempo zdražování bude spíše ještě zrychlovat!

Ona i ta spotřeba domácností mnohdy roste. Energetický expert p. Josef Tichý říká: „ Dejte do každé místnosti plazmu (televizi), a nemusíte ani topit.“ Něco na tom bude.

Jak ušetřit za elektřinu

Máte levnou elektřinu? Topíte nočním proudem? Noční proud již dávno není levný. Zdražování je nejlépe vidět na přímotopné sazbě. Ta byla ještě před asi 4 lety 1,1 Kč / kWh, dnes 2,40 Kč / kWh. A to nás média vždy opatrně upozorňovala na meziroční zdražování cca o 9,5 %. Ovšem noční sazba taky již není 0,89 Kč / kWh, ale tuším 1,80 Kč / kWh. A o to dražší je pak denní proud. Údajně dosahuje až k 6 Kč/ kWh. Je nutno zjistit přesně nejlépe z vlastní faktury. Příští rok nás pravděpodobně čeká další skokové zdražování. Takový ohřev vody v bojleru levným nočním proudem, při početnějším osazenstvu rodinného domu lze počítat v desetitisících Kč. A tady se již vyplatí radikální změna.

Spořitele elektřiny bych rozdělil na 2 základní tábory. Relativní a absolutní.

Relativní spořitel říká: Platím jen 2 – 3000,- Kč měsíčně za elektřinu, není to moc. Porovnává svoji spotřebu se svými sousedy, ale mnohdy spíše s příjmy. Vždyť na to vydělám, říká si.

Absolutní spořitel elektřiny neustále sleduje svoji spotřebu elektřiny. Eviduje si ji. Neustále přemýšlí, jak ji snížit. Nikdy není spokojen s dosaženým stavem. Tedy provádí tzv. energetický management. I kdyby dosáhl spotřeby 0,- Kč / rok, bude přemýšlet dál, zda si nedat na střechu fotovoltaiku a nevydělávat tak na sousedech.
Já i můj otec, se řadíme k absolutním spořílkům. Ale sousedům nic zdražovat nebudeme.

Co dělat se zdražováním elektřiny?

Prostě počítat s tím, že elektřina bude zatraceně drahá. Ať již kupujeme jakýkoliv domácí spotřebič, nebo výrobní technologii do firmy, elektřině se pokud možno úplně vyhýbat, volit jiné druhy energií, nebo spotřebiče maximálně úsporné. A možnosti jsou. Například někdo má doma tepelné čerpadlo, které má v zimě topný faktor 2,7 jiný 7,3. Tedy několikanásobně účinnější. A to je velký rozdíl již při současných cenách elektřiny.

Nejhorší variantou je, že máte doma spoustu kotlů, avšak levných, málo účinných. Ať topíte čímkoliv, máte teplo drahé. Zpravidla platí laciný kotel = drahé teplo. Kotel kupujete jen jednou, teplo budete platit každý rok až dosmrti.

Jak tedy řešit elegantně a inteligentně otázku tepla v době nekonečně rostoucích cen energií ?

1. Změnit dodavatele elektřiny. Sleva i 2 000,- Kč ročně. Pro někoho málo lákavé řešení. Proto je nutno doplnit jej dalšími kroky.

2. Zhodnotit všechny své elektrické spotřebiče. Pokud to jde, nahradit je plynovými, popřípadě jinými. Pokud již volíte, nebo kupujete elektrické, vybírejte ty nejúspornější. Indukční varná deska … apod. Pokud topíte elektřinou, uvažujte o změně. Snížíte náklady několikanásobně.

3. Doplňte kotelnu o solární systém. Kvalitní solární systém vám může dodat dalších pomalu 40 % energií na vytápění a teplou vodu. Nyní, díky dotacím, lze mít solární systém zdarma! Pokud zrovna nemáte peníze, dnes může na dotaci čekat firma, místo vás.

4. Zateplete dům. Tím lze ušetřit až 70 % energií na vytápění a investici lze pořídit za státní peníze.

5. Je – li to možné, poříďte si nějaký zdroj elektřiny. Fotovoltaiku, malou větrnou elektrárnu, apod.

Kumulací opatření lze zajistit, aby vás faktura za elektřinu každý rok nedostávala do stavu vzteku.Perspektiva elektřiny je následující: bude zdražovat, zdražovat a zase zdražovat.

Autor: Ing: Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz

Související články:

Cena teplé vody
Úsporné elektrospotřebiče
Zateplení bytovky za sparty a pivo měsíčně
Fotovoltaika – časovaná bomba
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Nebo zdražovat.  - Autor: Doplatek 21. 8. 2010
 ČEZ neoprávněně odmítl stovky smluv  - Autor: kopír 5. 9. 2010
 rozumi nekdo... - Autor: klo 5. 9. 2010
 průměrná cena elektřiny v ČR - Autor: šetřič 5. 9. 2010
 Dnes jsem koukal na účet za elektřinu od ČEZu - Autor: yara 16. 5. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl