Jak reagovat na zdražení plynu III.

Jak reagovat na zdražení plynu III.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Jak se má zachovat občan ? Zvednout telefon, zavolat si na statistický úřad do Rakouska, Německa, Polska. Zjistí, že cena zemního plynu v těchto státech je mnohem vyšší než v ČR. Mnoho lidí si pouze zanadává. A bude sedět u televize v kabátě. Jiní začnou přemýšlet. Kam až se bude energie zdražovat? Vždyť v EU stojí 1 m3 zemního plynu 0,5 EUR. Nyní se energie celosvětově zdražují. Pokud dojde k vyrovnání cen do 5 let, znamená to 20 % nárůst inflace v palivech!



Zemní plyn je fosilní palivo, jako každé druhé. Uhlí, ropa…

Je omezeno  vyčerpáním své zásoby. Další nevýhodou je politická nestabilita v zemích dodavatelů. ( Rusko, Ukrajina – z těchto zemí ČR odebírá 80 % zemního plynu).

V roce 1985  na mezinárodní konferenci v Aténách byly vyčísleny celosvětové zásoby tuhých paliv takto :

 

Ropa vydrží do roku 2038

Zemní plyn cca do roku 2070

Černé uhlí  300 let

Hnědé uhlí 500 let

 

Není to jen o tom, že v roce 2039 nebudeme mít co nalít do nádrží aut. Ale se ztenčujícími se zásobami té které suroviny roste prudce i její cena. Zemní plyn již v mnohých zemích EU úspěšně nahrazuje benzín a naftu. Dokonce v některých zemích jsou dotace, pro přechod na toto palivo.

 

Ekologie?

 

Dnes už není zemní plyn považován za ekologické palivo. Produkuje oxidy dusíku, které je v přírodě mnohem náročnější odbourat, než například síru z uhlí. Pokud centrální kotelna spaluje uhlí ve fluidní kotelně, lze na komíně získat nulové znečištění sírou. Pokud  se lesy vápní, odstraňuje se z přírody zamoření sírou.  Oxidy dusíku se však nenaváží, stoupají nahoru a likvidují ozonovou vrstvu.

 

Říká se, že Gazprom je jedna z nejmocnějších organizací na světě. Může tedy snadno ovládat média i politiky. V ČR se například podařilo plynofikovat velmi rozsáhlá území. Za peníze ministerstev a obcí se vybudovaly rozvody plynu, které se za cenu 1 Kč převedly do majetku plynáren. Plynárny tak získaly obrovský majetek a přirozený monopol na zákazníka. Do každého domu vede jen 1 trubka se zemním plynem. Její majitel si snadno „ může“ diktovat cenu.  Výběr dodavatele situaci příliš nemění.

 

Co tedy dělat?

 

Obrázek zdražení 5Jak se má zachovat občan ? Zvednout telefon, zavolat si na statistický úřad do Rakouska, Německa, Polska. Zjistí, že cena zemního plynu v těchto státech je mnohem vyšší než v ČR.

Pokud už si nechá zemní plyn zavést, nepočítat s ním jako s jediným, celoživotním zdrojem tepla. Nebo včas se rozhodnout pro jiný zdroj tepla.

Automatické ekol. kotle, tepelné čerpadlo, účinný solární systém apod.

Jedná – li se o novostavbu, preferovat podlahové topení a minimálně 10 cm polystyrenu, nebo jiné tepelné izolace. 

 

 

 

 

 

    

Čas jsou penízeObrázek zdražení 3

 

Kam až se bude energie zdražovat? Vždyť v EU stojí 1 m3 zemního plynu 0,5 EUR. Nyní  se energie celosvětově zdražují. Pokud dojde k vyrovnání cen do 5 let, znamená to 20 % nárůst  inflace v palivech!

 

Zdražuje se i  stavební  materiál: beton, železo, měď…Čím dříve si pořídíte úsporné zařízení, tím lépe.Za 5 let to může být investice  i 2 x dražší. Proto je dobré rozhodnutí neodkládat.  

 

Zvlášť vyšší zdražení lze očekávat na Slovensku. Tato země získává za tranzit celou svou spotřebu zemního plynu. Rusko již začalo budovat nový ropovod a plynovod přes moře do Německa. Tím mu poklesnou poplatky za tranzit. I Slovensko již nebude tranzitní zemí, ale zákazníkem.

Již dříve se ve slovenských médiích objevovala informace o snížení dodávek ropy do slovenské ( mol =maďarské) rafinérie v Bratislavě.

Rusko raději dodává ropu do exponenciálně rostoucí Čínské ekonomiky v ceně  cca 70 – 80 dolarů za barel, místo cca 50 dolarů za barel  do Evropy. Na Slovensku byla prezentována cena za 1 l nafty 60 – 70 Sk. Což není tak moc, již nyní je tam cena cca 40 Sk/ l nafty.

Nebude to podobně i s přesměrováním dodávek zemního plynu ?

 

Ing. Pavel Sýkora

Související odkazy:

Jak reagovat na zdražení zemního plynu I.

Jak reagovat na zdražení zemního plynu II

 

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl