Invertní rekuperace

Invertní rekuperace

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Rekuperace šetří energii. Vzduch, který odchází z domu, ohřívá čerstvý vzduch, který je do domu nasáván. Vzduch je navíc čištěn. Je zde běžný prachový filtr, který může být doplněn pylovým filtrem. Díky výměně vzduchu lze zamezit i tvorbě plísní v domě. Jde tedy nejen o komfort, ale i o zdraví.



Invertní rekuperace bývá často nesprávně označovaná spíše jako invertorová.  Je jednoduchá, levná, poměrně vysoce účinná. Jak to udělat, abychom v domě měli rekuperaci bez drahých složitých, místo zabírajících vzduchových rozvodů, které je navíc nutno obtížně čistit?  Je to vůbec technicky možné? Ano, je.

 

Jak invertní rekuperace  funguje?

 

Ve stěně je kruhový otvor, cca 300 mm. V něm je válec se stejnosměrným ventilátorem. Má možnost měnit otáčky, podle potřebné výměny vzduchu. Při plném obsazení domu výrobce doporučuje vyměnit vzduch 12 x za den. Trubka u ventilátoru je oboustranně osazena filtry. Za ventilátorem je keramická vložka.  Například 2 – 3 místnosti jsou vzduchově propojeny přes vzduchotechnické netěsnosti. Např. vzduch proudí pode dveřmi. Vždy 2 ventilátory jsou regulací „spřaženy“. Jeden je tažný, jeden tlačný. Jejich úloha se vždy po 70 sekundách mění.

 

To je totiž době, kdy se teplo v jedné keramické vložce akumuluje z odcházejícího vzduchu, a ve druhé předává do přicházejícího vzduchu. A po 70 sekundách zase naopak.

 

invertni-rekuperace-009a.jpg

 

Jaká je účinnost iInvertní rekuperace?

 

Dle výrobce je špičková účinnost na začátku cyklu 92 %, průměrná 85 %. Tedy poměrně velmi vysoká.

 

Jaká je cena invertní rekuperace?

 

Cena včetně instalace tvoří zlomek částky běžné rekuperace.

 

Co hlučnost invertní rekuperace?

 

Je velmi nízká. Ventilátory nemají ložiska, točí se v magnetickém poli.

 

Jaké jsou náklady na provoz?

 

Dle výrobce velmi nízká. Ventilátory mají několikanásobně nižší spotřebu elektřiny než ventilátory běžných rekuperací. Dovozce udává spotřebu elektřiny 4 EUR za rok! Ventilátor  má příkon jen  2 W.

Naopak, rekuperace šetří energii. Domy, které mají PENB (průkaz energetické náročnosti budov) třídy C, díky rekuperaci se dostávají do třídy B.  Rekuperace tedy šetří energii na vytápění.

 

Chlazení rekuperací

 

Každá rekuperace rekuperuje teplo i chlad. Máte – li v domě teplo, chrání teplo. Máte – li v domě chlad, chrání chlad. Chcete – li v létě chladit,   na programátoru večer zadáte funkci chladit. Ventilátory dostanou povel neměnit směr proudění vzduchu po 70 sekundách, ale celou noc „natahují“ chlad do domu, bytu. Ráno se zapne cyklus rekuperace a chlad v domě, který tam byl nasán v noci,  se udržuje celý den. 

 

Rekuperace tedy velmi levně zajistí tepelnou pohodu a zdravé klima ve vašem domě a bytě.

 

invertni-rekuperace-009.jpg

 

Jaká je údržba?

 

Snadná. Dle prašnosti vzduchu, 1 x za půl roku vyprat filtry. V pračce. Pylové filtry, pokud je použijete, se neperou, ale mění.  Keramické jádro, které plní funkci tepelného akumulátoru, lze vyprat v myčce, cca 1 x za půl roku. Vstup na fasádě je kryt protivětrným vstupem. Vítr nám tedy rekuperaci neprofoukne.  Je vidět, že výrobce myslel na vše.

 

Jak je vidět, rekuperace může být velmi jednoduchá a přitom účinná.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Invertní rekuperace - Autor: m.d.  22. 6. 2009
 Invertní rekuperace - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 6. 2009
 ovšem moderní bezpotrubní rekuperace dnes - Autor: Ing. Pavel Sýkora 13. 8. 2011
 invertní rekuperace - Autor: Oldřich Kunc 15. 3. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl