Fotovoltaika. Dnes anebo nikdy.

Fotovoltaika. Dnes anebo nikdy.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Jsou dotace na fotovoltaiku? Jaká je výkupní cena elektřiny? Vyplatí se mít doma fotovoltaiku? Jaké jsou očekávané trendy?



elektrika 007.jpgZnáte to. Když je něco dobrého, dlouho to nevydrží. Například dotace na tepelná čerpadla. Dříve byly i 130 000,- Kč, dopředu jste věděli, zda ji dostanete, velmi výhodná sazba D55. Pak se dotace komplikovala a snižovala, dnes vám přiřknou již jen sazbu D56.  Nehledě na to, že investice „morově“ rostou.  Kdo zaváhal, má smůlu. Dnes buduje vše mnohem dráž (vyjma nekvalitní – neúčinné, dokonce životu nebezpečné Číny) než třeba před 8 lety.

 

Podobná situace je dnes ve fotovoltaice.  Loni byla dotace až 210 000,- Kč, letos již nula.  Proslýchá se, že příští rok se sníží výkupní cena elektřiny. Firmy dodávající fotovoltaiku začínají být přetíženy. V Německu je fotovoltaika téměř na každé druhé střeše. Dle studií, do 10 let má být cena elektřiny taková, že se v Německu vElektrárna-Rokytnice.jpgyplatí elektřinu spotřebovávat doma v rodinném domku i bez dotací, dotované výkupní ceny, nebo zeleného bonusu.

 

Je zajímavé, že lidi reagují mnohdy jinak, než si vládní představitelé představují. Tak dlouho p. Bursík strašil lidi zákazem uhlí, až jsou kotle vyprodány do února 2009. Některé typy, zatím ne všechny. Lidé nejsou hloupí. Mít vytápění běžného rodinného domku nezatepleného za 9.000 – 12.000 Kč ročně, je zajímavé. Výhodný je hlavně ale komfort. Zapalujete 1 x za rok, přikládáte 1 x za 2 – 5 dnů. Bez práce, vysoce účinné, efektivní, dříve i ekologické. Na peletkové kotle lze dokonce získat dotaci 50.000,- Kč.

 

Současné zdražování

 

Je velmi rychlé. Radiátory letos zdražovaly již 2 x. V lednu o 15 %, v květnu taky o 15 %. Nerez zdražuje pomalu každých 14 dnů. Litina, měď,… Kari sítě loni stály 150,- Kč, letos 250,- Kč. Američané pracující v Praze tvrdí, že inflace v Eurozoně znehodnocuje peníze mnohem více, než devalvace dolaru peníze občanům v USA. V USA prý jsou ceny, vyjma benzínu, celkem stabilní. Příští rok má být dokonce zavedena daň z nemovitostí pro novostavby. Tak dlouho ji rušili, jak před volbami slibovali, až ji pomalu 5 x zvýšili. 

 

Budete – li čekat, mám obavu, že ničeho dobrého se nedočkáte. Již od té doby, co jsem se narodil, se vše jen zdražuje. A narůstá byrokracie. Dnes už bez povolení nesmíte pomalu nic. Ale to je, obávám se, běžný trend v evropských zemích.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora

Zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dost nadčasový článek. Sazbu D55 dávali - Autor: frank 22. 7. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl