Elektroměr v tepelném čerpadle

Elektroměr v tepelném čerpadle

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Lidé začínají šetřit, a tak se zajímají o to, kolik spotřebovávají doma energie. Tak nějak podobně začíná jeden titulek článku.



Cena elektřiny rychle a nekonečně stoupá. Je nutno mít přehled o spotřebě elektřiny, ideálně on – line. Tedy přes internet. Proto se dnes stále více přímo do tepelných čerpadel montují elektroměry. Není to drahá věc. Jednofázové provedení je kolem 3 000 Kč, 3Fázové kolem 7 000 Kč plus DPH. Můžete tak on – line sledovat spotřebu elektřiny Vašeho tepelného čerpadla. A spotřeba elektřiny, u tepelného čerpadla, je zásadní. Tepelná čerpadla se kupují kvůli úsporám.

elektroměr

Na trhu je dnes všechno možné. Tepelná čerpadla, která mají v zimě vyšší spotřebu než elektrokotel, například vzduch voda, která pořád odtávají, nebo tepelná čerpadla která v zimě netopí, ale i tepelná čerpadla, která mají i v zimě vysokou účinnost.

Například tepelné čerpadlo země voda, s masivním plastovým zemním kolektorem u Železného Brodu. Systém tepelných čerpadel země voda je stále více instalovaný. Proč? Pro peníze. U systému země voda v zimě neklesá výkon, ani účinnost, ani nespotřebovávají energii na odtávání výparníku. Ani nepotřebují v tuhých mrazech topit jiným, tedy bivalentním zdrojem tepla, například elektrokotlem. Topení elektrokotlem, to je dnes, po 5. zdražení elektřiny v letošním roce, drahá záležitost.

Proto se dnes stále více hledí na spotřebu elektřiny, tedy účinnost tepelného čerpadla. Zde ve výkonové charakteristice můžete vidět vliv teploty primáru, tedy zdroje, na účinnost tepelného čerpadla. Při teplotě + 10 / 35 se dosahuje topného faktoru až 6,1. Tepelné čerpadlo je inverter, tedy mění otáčky a výkon, samo si snadno najde ten nejlevnější a nejúčinnější provoz. Zemní kolektor je důkladně nadimenzován. Je zde, na výkon 5–12 kW zakopáno 1 200 m Pe potrubí.

elektroměr

Při spuštění tepelného čerpadla byla teplota lihu + 12,6 °C. Samozřejmě, s postupem času blíže zimy, tedy při čerpání tepla bude teplota klesat, ovšem díky masivnímu dimenzování a zvodnělému podloží, bude i na konci topné sezony velmi kladná teplota. Tedy, i na konci zimy, bude kompresor pracovat s vysokou účinností. Tedy s malou spotřebou elektřiny a malým opotřebením, tedy dlouhou životností. A o to jde, u tepelných čerpadel. O peníze.

Elektřina, to jsou peníze! A díky on – line elektroměru, budete mít peníze pod kontrolou, jako na účtu v bance.

Kontrolovat spotřebu elektřiny je perfektní diagnostika celého systému tepelného čerpadla, a stejně tak i podmínka energetického auditu. A hlavně nebudete překvapeni, až vám přijde faktura za elektřinu. Případně získáte čas něco dělat, než vám ta faktura přijde. Třeba nějaká úsporná opatření.

elektroměr

Další článek bychom chtěli: „Jak snížit spotřebu elektřiny tepelného čerpadla?“ Možnosti jsou. Právě se realizuje u Mladé Boleslavy. Odhaduji, že ze spotřeby velkého rodinného domku s 22 let starým tepelným čerpadlem, z hlubinných vrtů 19 000 kWh asi 60 000Kč. by se spotřeba měla snížit na 6 - 8 000 kWh. Za celou domácnost.

Dnešní doba nás nutí do úspor. Po dobrém, nebo po zlém. Můžete topit levně, anebo můžete mít zimu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl