Domy kryté zeminou. Pasivní domy.

Domy kryté zeminou.  Pasivní domy.

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Pokud stojíte před jeho průčelím, neuvěříte, že se jedná o dům krytý zeminou. Vidíte 3 nadzemní etáže. Když jej obejdete, můžete s vnoučaty pohodlně po trávníku vyjít na střechu.



domy kryté zeminou 2.jpgChytrá, efektivní, úsporná, příjemná, zdravá, ekologická, energeticky bezpečná architektura. A zatraceně levná na provoz. Téměř zdarma. Pomalu jako perpetum mobile.

 

Koncepce těchto domů vznikla v 70 – tých letech, v USA, při energetické krizi.  Jsou energeticky pasivní. To znamená, že mají spotřebu energie na vytápění nižší, než 15 kWh/m čtvereční a rok. ( pro srovnání, dům 10 x 10, 2 patra, s tepelnou izolací 10 cm polystyrenu má spotřebu 70 – 100 kWh/m čtvereční a rok). I velká města ve světě mají zájem o budování těchto čtvrtí. Domů krytých zeminou Poskytují totiž  energetickou bezpečnost. Jsou odolné proti selhání sítí, ať  už energií, tak třeba vodovodů a kanalizací.  Znáte to, v zimě v tuhých  mrazech  bouchne parovod, a celé čtvrti  velkých měst hrozí  zmrznutí. Nebo vypadne elektřina, a celý New York je potmě. Není třeba ani teroristů, stačí porucha.

 

Jak se domy vytápí?

Ve zkratce, nijak. Ve skutečnosti: Dům na fotce je v kolonii těchto domů ve Zlíně. Funguje jako ukázkový. Můžete si jej přijít prohlédnout. Z hlediska stavebnictví mohu říci, že se jedná o technologickou bombu. Přesto že slouží spolehlivě svým majitelům již asi 10 let.

 

V domě není topení. Ani podlahové, ani radiátory. Ani v koupelně. Jen vzduchové rozvody s rekuperací. Tedy, vzduch, který odchází ven ohřívá vzduch, který proudí dovnitř. Jen v době extremních mrazů se přitápí výměníkem do vzduchotechniky. Vzduchotechnika je dobře spočítána. Není slyšet hučení vzduchu. Výdechy jsou pod okny, v rozích, odtah nade dveřmi pod sádrokartonem.  Díky jednoduché úpravě vzduchotechnické rozvody nepřenášejí  ani hluk z jiných místností. V kotelně je 800 l akumulační nádoba. Do ní topí 5 solárních kolektorů, chytře umístěných na slunolamu. Popř teplovodní vložka z krbu, popř. záložní elektropatrony. Ale jen vyjímečně.

 

I krb se využívá spíše esteticky. V domě je několik bytových jednotek. Nejníže   je garzonka. Má velké francouzské okno. Vedle garzonky je zeď – 7 m hlíny. Tato konstrukce domu nabízí akumulaci tepla a chladu. Tím je zajištěna tepelná pohoda.  V létě se větrá naplno. I ve vedrech. V domě je příjemné klima, i když venku všichni naříkají na vedra. Tím se naakumuluje teplo do zdí. V zimě je zde zase příjemně teplo. Bez extrémů letního přehřívání a zimního chladu.

 

Garáž

V domě je velká dvojgaráž. Nevytápěná, odvětraná mimo Z hlediska zásad architektury Domů krytých zeminou  by neměla být průchozí do domu.  Do domu však chodí zástupy lidí, je to praktičtější.

 

Slunolamdomy kryté zeminou.jpg

Zajišťuje, aby slunce v létě  dům nepřetápělo, v zimě je slunečními paprsky vytápěn. Na něm jsou umístěny solární kolektory.

 

V zimě paprsky slunce prosvítí celý dům. Dostanou se až dozadu. Kritické je jaro. Konec března. Slunce je již vysoko na obloze, neprosvítí celý dům ( topí méně), ale venku jsou ještě jarní plískanice. Zima. Možná by to chtělo nastavitelný slunolam.

 

Sluneční studna

Je zdroj světla pro dům. Návštěvníci domu jsou překvapeni, že v domě je více světla, než venku. Je to tím, že  když např. večer zapadá slunci, okna běžného domu přijímají světlo z boku. Kdežto sluneční studna z oblohy. I v noci, svítí – li měsíc, není nutno v domě pro běžný pohyb po domě svítit.

 

Zkušenosti s vnitřní teplotou

Jsou velmi dobré. Předloňská zima, která trvala až do května, dům prověřila. V domě se netopilo. V nejnižší části domu neklesla teplota pod + 15, v garáži + 6.

 

Vlhkost

Vlhkost v nejnižší části domu regulují zdi z nepálené hlíny. I v koupelně. Jejich další vlastností je, že tlumí zvuk. Nikde nic nevlhne, žádná plíseň.

 

Zemní registr pro rekuperaci

Je zájem nových investorů nasávat vzduch do rekuperace přes zemní registr. Aby nedošlo k množení plísní v registru, požívají se postříbřené trubky.

 

Požadavky na pozemek

Dům je citlivě architektonicky zasazen do malá „ráztoky“. Pokud bychom se odmyslili tuto špičkovou technologii, můžeme říci, že se jedná o nevyužitelnou „ ráztoku“. Tady obtížně využitelné pozemek – jeho jižní břeh. Ostatní domy jsou v jižním svahu. Bylo by možné dům realizovat i na rovině, ale nemohly by být několikapatrové. Bylo by nutné navézt hodně zeminy. Je to tedy velmi vhodná architektura do horských a podhorských oblastí, do svahů. Tedy levných pozemků.

 

Názory návštěvníků

Velmi zajímavé. Při příchodu manželské dvojice je zpravidla muž nadšen, manželka nevěřícně podezřívavá, odmítavá. Při ochodu, po prohlídce domu,  manželka je nadšená , říká“ toto chci“, muž má vrásky, přemýšlí jak to vybudovat.  

 

Co by šlo ještě vylepšit ?

Majitel domu má zájem o hydroblok. Malé tepelné čerpadlo, které nezávisle na počasí zajistí  velmi levně teplou vodu. Solární kolektory jsou určitě dobrá věc, když ale venku týden prší,…

 

Co daně ?

Správná otázka. Pokud má  běžný dům spotřebu energií cca 100 000 Kč za rok, nevydělají jen monopoly. Ale i stát. Minimálně  DPH. Tedy 19 000,- Kč každý rok. K tomu je potřeba ještě přičíst poplatky za vodné, stočné, daň z nemovitostí,…U těchto domů, tyto finanční toky odpadají. Pokud mne neklame paměť, neplatí ani daň z nemovitostí. Příjemná, že ? „Stát by měl zakázat stavbu těchto domů.!“

 

Názor energetického auditora

Zde skutečně pasivní dům funguje. Osvědčené , vyzkoušené. Mnoho stavebních firem se dnes snaží prodat pasivní domy. Jako montované, tím že tam zesílí vrstvu skelné vaty. Kdo někdy viděl tento dům, ví, že montovaný pasivní dům nebude mít tak dobré vlastnosti. Jiná konstrukce domu.  Sám mám zkušenosti, že v montovaných rodinných domech je nutno již koncem dubna pouštět klimatizaci. Jsou přehřívané, nemají kam akumulovat. Skelná, nebo kamenná vata neakumuluje. Ani teplo, ani chlad. Dům krytý zeminou nadchnul i mou manželku.

 

Autor: Ing. Sýkora , Energetický auditor

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 A co daně? - Autor: Doudová 10. 3. 2010
 Velmi perspektivní domy. Jak přežít. Survival.  - Autor: Zkušonosti z Bosny 24. 4. 2012
 Daň z nemovitostí je případ sám pro sebe.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 24. 4. 2012
 To paní Dudová - článek jsem psal asi v roce 2007 - Autor: Ing. Sýkora 24. 4. 2012
 Dotace 585 000,- Kč na novostavby.  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 12. 1. 2014
 Povinnost zelených střech na novostavbách - Autor: na západě 19. 1. 2014
 Povinnost zelených střech na novostavbách - Autor: na západě 19. 1. 2014
 Domy, které se dají bránit- video - Autor: ooo 14. 8. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl