Ceny energií stále stoupají. Jaké se nabízejí možnosti, když nechcete s energií zbytečně plýtvat?

Ceny energií stále stoupají. Jaké se nabízejí možnosti, když nechcete s energií zbytečně plýtvat?

Kategorie: JAK UŠETŘIT

I přes mírně klesající či stagnující ceny energií se stále více lidí odhodlává aktivně řešit svou energetickou spotřebu, a tím samozřejmě i celkové roční náklady za daný objem spotřebovaných zdrojů.



Šetrnost při spotřebovávání energie si také vzala za jeden z cílů Evropská unie, která toto vtělila do legislativy o energetické spotřebě budov, která začne v našich zemích naplno platit od roku 2019. Pokud tedy chceme jít s dobou a brát energetickou úsporu vážně, jaké se nám nabízejí možnosti technického řešení? Je vůbec možné efektivně snížit svou spotřebu a zachovat si současný komfort?

Pasivní dům jako cesta k úspoře?

Pokud se odrazíme od základních oblastí, kde chtějí lidé ušetřit nejčastěji, pak se budeme bavit zejména o vytápění interiéru a ohřevu teplé užitkové vody. Velkým trendem v těchto oblastech jsou tzv. pasivní domy, tedy stavby rodinných či činžovních domů utěsněné tzv. tepelnou obálkou, což si můžeme pro zjednodušení představit jako mimořádně silnou vrstvu izolace, která utěsní nejen plochu obvodových zdí, ale též základy domů či spáry a otvory kolem oken či prostoru vchodových dveří. Pasivní domy mají ovšem dlouhodobě některé technické nedostatky, jako jsou zejména málo účinná rekuperační větrání, vysoké pořizovací náklady na jednotlivé komponenty či riziko přetopení interiéru díky snaze o maximalizaci solárních zisků. Tento typ domů je zkrátka poměrně složitým organismem různě provázaných komponent, které je nutné pravidelně udržovat.

Jak vidíme ze stručného nástinu technologie pasivního domu, není toto řešení vhodné do každé situace, zvláště ne tam, kde lidé nechtějí každé dva roky utrácet za čištění rozvodů a rekalibraci nejrůznějších komponent či nemají čas se o taková zařízení sami starat. V takovém případě pak nastupuje jako adekvátní alternativa unikátní česká technologie iClima, která v sobě spojuje výhody stabilního klimatu s minimálními energetickými vstupy a dostatečným pohodlím obsluhy a provozu.

energie

Unikátní systém iClima zajistí chlazení i vytápění

Princip systému iClima je velmi jednoduchý a spočívá v rovnoměrné distribuci tepla pomocí nízkoteplotních kapilárních rozvodů umístěných v celé ploše vytápěné místnosti, tedy jak ve stropech, ve stěnách, i v podlahách každé obývané místnosti. Díky koncentraci těchto rozvodů je pak možné dosáhnout velmi nízkého teplotního spádu, což zase umožní využití maximálních výkonů tepelných čerpadel, které zajišťují konstantní tepelný výkon celé soustavy a tím i stále klima v daném interiéru. Tím máte vyřešeno nejen ohřívání interiéru v zimě, ale i jeho chlazení v létě, jelikož systém iClima zajistí po celý rok optimální teplotu místností kolem 22 stupňů Celsia.

Díky tomu, že jsou rozsáhlé rozvody koncipovány jako nízkoteplotní, není nutné využívat vysoké výkony, a tím pádem i příkony tepelných čerpadel, čímž opět snižujete spotřebu energie, kdy vaše roční náklady mohou klesnout o desítky procent, v některých případech až o 95%. Vyjádřeno v absolutních číslech, průměrný rodinný dům má s iClima vyřešené vytápění i chlazení doslova za několik tisíc Kč ročně. O tom se můžete přesvědčit prohlídkou realizovaných projektů iClima.

Pokud to tedy myslíte se snižováním spotřeby energií vážně, pak je pro vás komplexní řešení tepelné pohody iClima alternativou, kterou byste neměli minout. V případě, že vás systém iClima zaujal nebo se chcete dozvědět něco dalšího ze světa vytápění a chlazení, můžete se jakýmkoliv odkazem v tomto článku prokliknout na pravidelně aktualizovaný blog iClima, kde vychází každý měsíc 5 a více článků o vlastnostech systému, nových trendech, realizovaných projektech aj.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl