Bio ethanol aneb jezdíme na líh

Bio ethanol aneb jezdíme na líh

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Ve Švédsku se jezdí na líh. V přepočtu na Kč vychází 1 litr lihu 23,- Kč. Musíme ovšem uvážit, že benzín je zde cca 45 Kč / l. Díky spotřebním daním, ze kterých se platí sociální program.



Obrázek autoÚprava aut je jednoduchá. Ford dokonce vyrábí oficiálně auta již upravená pro provoz na líh.  Bez cenové přirážky. Dochází jen ke změně složení hlavy motoru, neboť líh je agresívnější než benzín. Spotřeba stoupá  o 15 %.

 

V zemi je spousta čerpacích stanic Ethanolu. Jezdí zde cca 20 000 aut na líh. V ČR jsou ceny lihu následující : 55 Kč/l v maloobchodě. Velkoobchodně cca 20 Kč/l.

 

Líh je vhodný do benzínových motorů. Naftové motory mají tu výhodu, že jsou „universální“. Pozor na experimentování s novými motory s přímým vstřikem vysokým tlakem! Ideální pro naše „ pokusy“ je „ holý“ diesel, nejlépe japonského původu. V návodech těchto motorů se dočtete, že v zimě lze použít i směs 30 % benzínu s naftou.

 

Dříve bezvýznamná poznámka. Vždyť nafta byla vždy levnější. I zdanění nafty je o cca 2,6 Kč/l nižší než benzín. I výroba nafty je levnější.  Dnes je ale realita jiná. Distributoři si s cenami pohrávají, těžko se jim prokazují kartelové dohody. Benzín je mnohdy levnější než nafta.

 Obrázek motor

Já sám osobně přimíchávám líh v zimě do nafty. I benzínu. Cca 1 litr na nádrž.  Líh „ absorbuje“ vodu. Lihové páry s vodou hoří !

 

Někteří majitelé motorových pil mají dnes  potíže s kvalitou benzínu. Profesionální motorová pila v ceně 25 000,- Kč se dá zničit za 1 den provozu.

 

Známý zničil 2 pily za jeden  týden.  Výrobce motorových pil mu záruku neuznal. Porucha vznikla vodou v benzínu. S dodavatelem benzínu se může soudit, ale je to zbytečné. I bez našeho vědomí, čerpací stanice v ČR dělají pokusy na našich motorech, se spalováním různých směsí. Výsledky kontrol ČOI nám to potvrzují.

 

 

 

Ing. Sýkora

 

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl