10 000 kWh zadarmo aneb jak na zdražování energií

10 000 kWh zadarmo aneb jak na zdražování energií

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Energie zdražují a zdražovat budou. Dnes jsem mluvil s jedním akcionářem ČEZu, ČEZ vyplácí prý hezké dividendy, podařilo se mu prodat 2 roky výroby elektřiny někam do zahraničí.



Vážské kaskády prodaly levně 3roční výroby Němcům. A nyní Slováci nakupují drahou elektřinu přes burzu v Německu. České elektrárny taky vyrábějí levně elektřinu, prodávají ji do zahraničí a Český občan pak má drahou elektřinu nakupovanou přes energetickou burzu v Lipsku. Vzniká již dnes skupina, která chce zrušil obchodování elektřiny přes burzu v Lipsku, ale to se zase nelíbí ČEZu. Zásobníky na plyn prodal stát Němcům, již za doby Klause a Zemana, a nyní v době špičky a nedostatku od nich nakupujeme snad 10 x dražší zemní plyn.

energie

Rodinný dům s dotací

Rodinný dům získal na kotlíkovou dotaci krásný nový plynový kondenzační kotel. Jenže záloha na plyn vyskočila ze 4 000,- Kč měsíčně na malém úsporném rodinném domku na 14 000,- Kč. To máte ročně 168 000,- Kč. Ale plynárny ty peníze nedostanou. Majitelka domku postavila hned 2. komín, přehodila plynový kotel a nainstalovala kotel na dřevo a uhlí. Zplyňovací. Včetně akumulační nádoby. Je velmi ráda, že to udělala nyní, obratem, hned na podzim. Jakýkoliv odklad znamená zdražení investice a odsání neuvěřitelných finančních prostředků plynárnami. Tyto peníze Vám pak mohou chybět při rekonstrukci kotelny.

Mocné zlé kouzlo funguje již dávno.

Z Českých kohoutků teče česká voda a odvádíme za ni miliardy Francouzům. České elektrárny vyrábí levně elektřinu a český občan a české firmy ji draze nakupují přes energetickou burzu v Lipsku. Dnes jsem mluvil s jedním slavným Švédem. Před rokem 89 utekl z Československa do zahraničí. Ptal jsem se ho, jak on, ze zahraničí vidí Českou republiku. Má světový přehled, zítra odlétá do New Yorku, ale má chalupu na Šumavě.

Říkal: "Česko je úžasná země. Nádherná, v centru Evropy. Proto zde chce každý bydlet. Jsou zde perfektní a úžasní lidé. A je zde klid a pořádek. To v zahraničí se střílí ve školách…Ale Česká republika má již 30 let špatnou vládu. Špatné lidi, kteří špatně vedou stát. To ve Švédsku se vláda radí s lidmi a pak udělá to, co je pro Švédsko dobré. Třeba se ptali lidí, zda mají jít do NATO. Lidé řekli nechceme a vláda řekla ano a do NATO vstoupili. Pak se ptali lidí na Jaderné elektrárny. Švédi řekli nechceme, ale vláda řekla ano, budeme je potřebovat. A šli do toho. Tolik pohled ze Švédska.

Zdá se, že v EU, jako celku, se něco začíná dít. Ředitelé českých firem říkají, že nejvíce je škrtí emisní povolenky. Zdražují energie a tyto velmi drahé energie pak musí výrobci promítnout do cen svých výrobků.

Emisní povolenky

Polská vláda požádá o okamžité zastavení prodeje emisních povolenek, do provedení reformy systému. Pokud tak EU neučiní, Polsko požádá o vystoupení ze systému Emisních povolenek. Systém byl v EU přijatý v roce 2005, v roce 2016 byla cena 6 EUR /t CO2, nyní se blíží ceně 100 EUR / t.

Spekulativní struktura EU ETS vede k bezprecedentnímu nárůstu cen energií, což je hrozbou pro bezpečnostní energetický sektor Polska a celé Evropské unie,“ uvádí se v dokumentu dolní parlamentní komory. V důsledku toho se tyto náklady přenesou na spotřebitele energie, kteří budou v roce 2022 čelit drastickému nárůstu cen elektřiny a tepla o několik desítek procent. Jde o přímý zásah do ekonomického zabezpečení milionů polských rodin a polských podniků, které jsou ohroženy chudobou a bankrotem. Sejm Polské republiky nemůže zůstat pasivní tváří v tvář tak katastrofickým dopadům klimatické politiky EU,“ zdůrazňují polští poslanci.

Povolenky začaly zdražovat před dvěma lety, když je evropský regulátor začal stahovat z trhu, aby povzbudil jejich cenu. K prudkému zdražení však dochází od začátku letošního roku, kdy se do obchodů s nimi ve velkém zapojili velcí finanční investoři. Tedy spekulativní kapitál.

bude to ještě horší. Další změna systému je součástí Fit for 55, kde dojde k jejímu rozšíření na dopravu a budovy. Systém je centrálním bodem snahy Evropy o dekarbonizaci. V České republice na to jdeme jinak. Občané se snaží starat o vlastní soběstačnost a nezávislost, cestou úspor.

Dům v Krkonoších

Dům je v Krkonoších. Dříve topil elektrokotlem do radiátorů. Nyní instaloval Fotovoltaiku + tepelné čerpadlo. To je ideální kombinace. Sami si elektřinu vyrobíte a sami si ji spotřebujete. Tepelné čerpadlo + fotovoltaika dosahuje až 80 % energetické soběstačnosti.

Tepelné čerpadlo

Jde o vzduch voda. má nejvyšší účinnost v České republice. topný faktor 5,2 včetně energie na odtávání. Účinnost tepelného čerpadla je důležitá. Pokud si koupíte levné, málo účinné tepelné čerpadlo, to jako byste nabírali vodu cedníkem. Nebo měli děravý účet v bance. Tepelné čerpadlo má on-line diagnostiku přes internet. A plnou diagnostiku chladivového okruhu. A to je důležité. To znamení nízké náklady na servis, pro zákazníka i firmu. Tepelné čerpadlo je inverter 5 - 12 kW. Tedy, mění otáčky a výkon, umí nastavit svůj provoz v oblasti nejvyšší účinnosti. Jeho výkon lze řídit podle výkonu fotovoltaiky.

Fotovoltaika

se uvažovala fotovoltaika 7 kWp. Hned po kauze Bohemia Energy, investor zvýšil výkon na 9,6 kWp. Akumulátory jsou 14,4 kWh. Cena květen 2021 je 200 tis Kč + 200 tis Kč dotace. Za tyto peníze Vám velcí dodavatetelé, kteří dodávají i elektřinu, dodají výkon maximálně 4,6 kWp. Navíc, třeba EON má na stránkách oznámení, že letos již nepřijímá poptávky. Poptávky, ne objednávky. Nejsou lidi, nejsou panely, nejsou měniče,.... V domě se ještě připravuje přípojka na naftový generátor elektřiny. Kvalitní se sínusovkou, na který pojedou i počítače, stojí již od 20 000,- Kč.

Rekuperace, klimatizace, Fancoily

V domě se instalovala i rekuperace. Tedy řízené větrání s rekuperací tepla. To víte, ve zdravém těle zdravý vzduch i duch. Rekuperace se ovládá na grafickém dotykovém despleji. Součástí je i čidlo CO2. Jde i decentrální rekuperaci.

Aby bylo možné rychle měnit teploty v tělocvičně, instalovaly se i fancoily. S dálkovými ovladači. Je zájem vytopit tělocvičnu, kvůli joze na + 37°C. Uvidíme, zda toho dosáhneme, říkají pracovníci dodavatele firmy www.masterenergy.cz

Podkrovní místnosti se v létě přehřívaly. Proto se instalovala klimatizační jednotka 1 - 5 kW na chlazení. Protože jsou tam nízké stropy, použila se Kanálová klimatizace. Bylo by možné s ní i topit, jedná se o klimatizaci s tepelným čerpadlem. Tedy tepelné čerpadlo vzduch vzduch.

Dům má vlastně 2 tepelná čerpadla. Vzduch voda a druhé vzduch vzduch.

Dotace

Tepelné čerpadlo + fotovoltaika dosahuje nejen až 80 % energetické soběstačnost ale i zajímavých dotací.

Tepelné čerpadlo - 140 000Kč
Fotovoltaika - 200 000 Kč
Bonus za kombinaci - 10 000 Kč
Na projekty- 5 000 Kč
tedy celkem - 355 000 Kč

To ale není všechno. Ještě lze žádat 2 x 30 000,- Kč na Wallboxy + 10 000,- Kč bonus, tedy dotace může být až 425 000,- Kč.

Takový dům, s velmi nízkými náklady na provoz, je lepší než penzijní spoření. Důchod v teple, v dostatku a bez práce.

Dům bude připraven na:

- zdražování elektřiny
- blackouty
- zelený úděl
- nulovou uhlíkovou budoucnost
- energetickou krizi
- ekonomickou krizi
- elektromobilitu

Synergie, tedy spolupráce fotovoltaiky s tepelným čerpadlem jde ještě dál. Jaro, léto, podzim máte elektřinu zadarmo a v zimě velmi levně, díky tarifu na tepelné čerpadlo. Pokud máte tepelné čerpadlo, máte levnou elektřinu. Dnes asi 2,80 Kč / kWh.

Psal mi p. Zapletal, který má fotovoltaiku a nemá tepelné čerpadlo: " Já mám na střeše FV 2,4 kW, střídač on grid 2kW s limiterem a baterky LIFEPO4 5kWh. Stálo to asi 50 000 kč svépomocí. Vyrobím za rok asi 2MWh. V létě mi to stačí, v zimě musím dokupovat od EONu. Protože mám drahý tarif D01 za 6,50 Kč(Nemám žádné velké spotřebiče), návratnost bude tak 5 let. "

Budoucnost

do budoucna z této situace vyplývá, na pozadí šedi drahé elektřiny, blackoutů a upadající ekonomiky, jasně se rýsující triumvirát: Tepelné čerpadlo + fotovoltaika + elektromobil. A budete ho nabíjet i v zimě levně. Alespoň 1 elektroauto se vám určitě bude hodit do rodinné flotily. Energie, to jsou dnes peníze. Jak vidíte, je to o skloubení technologií. Není jednoduché všechny tyto technologie skloubit, tak aby se vzájemně podporovaly.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: https://www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl