X odpovědí, které vás zbaví strachu z tepelného čerpadla vzduch-voda

X odpovědí, které vás zbaví strachu z tepelného čerpadla vzduch-voda

Kategorie: ELEKTRO

Tepelné čerpadlo vzduch/voda odebírá energii přímo z venkovního vzduchu a získané teplo využívá pro ohřev vody v topném systému nebo zásobníku teplé vody.Nejideálnější pro rodinné domy. 



Náročnost instalace

Nemějte obavy z náročné instalace. Tepelná čerpadla typu vzduch-voda nevyžadují dramatické přípravy ani úpravy terénu jako např. tepelná čerpadla země-voda nebo voda-voda. Pokud máte k dispozici místo na umístění venkovní jednotky a technickou místnost nebo kotelnu na umístění hydroboxu (vnitřní jednotky), tak máte vyhráno. Venkovní jednotka se s hydroboxem propojí měděným potrubím a to celé se napojí na topný systém. Venkovní jednotka by měla být v dosahu hydroboxu, aby nedocházelo k nežádoucím tepelným ztrátám.

Hlučnost

Hydrobox, i vzhledem k jeho umístění v technické místnosti nebo kotelně, neuslyšíte. Venkovní jednotka je při správném používání také velmi tichá. Např. tepelná čerpadla Toshiba Estia dosahují maximálního akustického tlaku v denním režimu od 48 do 53 db(A) (dle výkonu) a v nočním režimu pak od 46 do 47 db(A).

Cena provozu

Tepelné čerpadlo je aktuálně nejlevnějším zdrojem vytápění. Kromě toho je také ekologické a bezúdržbové.

Příklad: pro vytopení novostavby nízkoenergetického domu s plochou 140 m² s běžnou venkovní teplotou do -14 °C potřebujeme topný výkon alespoň 4,6 kW = 8 280 kWh. Vydělíme-li potřebné kWh za rok sezónním topným faktorem (SPF), získáme elektrickou spotřebu. To vypadá následovně: 8 280/3,88 = 2 134 kWh. Při ceně 2,731 Kč/kWh se tak dostáváme na 5 282 Kč/rok za náklady za vytápění.

tepelné čerpadlo

Sazba elektřiny

Od 1. 4. 2016 byla zavedena nová distribuční sazba D57d. Tato sazba je určena pro domácnosti vytápějící přímotopem a hybridním vytápěním nebo tepelným čerpadlem. Jedná se o dvoutarifovou sazbu s platností nízkého tarifu po dobu 20 hodin denně.

Životnost tepelného čerpadla

Životnost tepelného čerpadla je závislá na jeho správné údržbě a zátěži (ta se odvíjí od správného výpočtu výkonu). Zpravidla se životnost tepelného čerpadla pohybuje v rozmezí 15 - 20 let.

tepelné čerpadlo

Dotace na tepelná čerpadla

Pořizovací cenu tepelného čerpadla můžete snížit dotací. Dotačního programu Kotlíkové dotace mohou využít všichni, kteří vymění kotel na tuhá paliva, který nesplňuje požadavky 3., 4. nebo 5. třídy dle ČSN EN 303-5, za nový, ekologický zdroj tepla - např. tepelné čerpadlo. Výše dotace může pokrýt až 80 % způsobilých výdajů, nejvýše však 120 000 Kč.

Chcete se do výběru ponořit více? Přečtete si také článek Tepelná čerpadla: co jste o nich nevěděli a co by vás mohlo zajímat.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl