Slovníček pojmů u domácích spotřebičů – část 1

Slovníček pojmů u domácích spotřebičů – část 1

Kategorie: ELEKTRO

Domácí spotřebiče mnozí z nás nekupují každý den. Když se čas od času k tomuto kroku odhodláme (nebo jsme poruchou starého spotřebiče donuceni), nestačíme se v obchodech a v nabídkových letácích divit, kolik pojmů a různých zkratek si na nás výrobci vymysleli. Vyznat se v nich, a hlavně jim porozumět, není vždy jednoduché.



Proto společnost Indesit Company přichází s malým slovníčkem pojmů, který by měl usnadnit všem zákazníkům orientaci při nákupu domácích spotřebičů značky Hotpoint-Ariston. U vybraných spotřebičů – typických zástupců dané kategorie – naleznete pojmy, jejichž název vám vždy nemusí napovědět, o jakou technickou vymoženost se jedná. S pomocí slovníčku bude však od nynějška výběr spotřebičů z kategorie "bílá technika" hračkou! 

Třída účinnosti A+ ++

Spotřebič s nejvyšší účinností A+++ je přívětivější k životnímu prostředí a také k vaší peněžence. Takto označené pračky spotřebují méně elektrické energie, přestože nabízejí tu nejvyšší prací účinnost. 

Super Silent

Díky funkci Super Silent lze prát, aniž by vás obtěžoval nepříjemný hluk pračky – například v noci, kdy spíte. Tichý chod zabezpečují speciální materiály absorbující zvuk a nový třífázový motor, který dosud nebyl v pračkách použit. Díky jeho vlastnostem dosahují pračky Hotpoint-Ariston vynikajícího výkonu. Úroveň jejich hlučnosti lze přitom přirovnat k šepotu. 

Super Wash

Díky funkci elektronické kontroly Super Wash dokáže pračka zpracovat údaje o množství a typu prádla, a s vysokou přesností stanovit správnou kombinaci vody, teploty a rychlosti odstřeďování. Dynamický systém praní zajišťuje i speciální pohyb kalibrovaného pracího bubnu, který ještě více zvyšuje účinnost pracího prášku a pomáhá odstranit veškeré stopy po zašpinění. 

Program Bed & Bath

Stačí jediná várka a můžete vyprat zároveň povlečení i ručníky pro celou rodinu, čímž ušetříte čas i elektrickou energii. Chcete-li vyprat v pračce Aqualtis například jedno ložní povlečení na dvojlůžko, dvě povlečení na jednolůžka a čtyři ručníky, potřebujete pouze jediný prací program, který trvá bez pěti minut 2 hodiny. U tradičních praček na 5 kg prádla byste místo toho potřebovali dva prací cykly s celkovou délkou 3 hodiny 30 minut. 

Program pro peřiny

Tento speciální prací program ošetří prachové prošívané pokrývky nebo prošívané bundy s nezbytnou péčí a se správným množstvím vody. 

Program pro košile

Tento program, vytvořený speciálně pro praní košil, poskytuje košilím při praní maximální péči a zajišťuje jejich snadné žehlení. Program umí nastavit specifické otáčky bubnu a správné množství vody, proto (s ohledem na barvy i tkaninu) dochází k minimálnímu pomačkání prádla. 

Mini-náplň

Funkce mini-náplň pro každodenní předpírání umožňuje dosáhnout kvalitního výsledku praní, i když je pračka naplněna jen malým množstvím prádla. Díky ní lze ušetřit až 25 % vody a 40 % elektrické energie. Naopak v pračkách s velkou maximální náplní (7,5 nebo 8 kg) lze takto úsporně prát běžné množství prádla. 

Snadné žehlení

Se speciální funkcí snadné žehlení je pračka Aqualtis schopna vybrat ty nejlepší podmínky pro praní a odstřeďování podle specifické tkaniny. V průběhu pracího programu mění buben směr otáčení, čímž významně zabraňuje mačkání. Pokud není prádlo vyjmuto ihned po skončení praní, buben se pomalu a v pravidelných intervalech otáčí, dokud pračku nevypnete. 

Program Hedvábí

S pomocí programu Hedvábí můžete prát hedvábné prádlo úplně běžně, stejně jako bavlněné. Teplota vody a intenzita otáček je přizpůsobena jemným tkaninám tak, aby nedošlo ke zlámání či ohnutí jemných vláken. 

Časovač odloženého startu

„Chytrý“ časovač umožňuje naprogramovat začátek praní na kteroukoliv denní dobu, i když třeba zrovna nebudete doma. Čas si můžete nastavit až 24 hodin předem. 

Tyto prací výsledky umožňuje minimální rychlost otáček bubnu, které odstředivou silou udržují prádlo na jeho stěnách. Prádlo se čistí stálým namáčením v pomyslné vaničce s vodou vytvořené na spod bubnu, ne tedy otíráním jemných vláken o buben (jako u jemných programů ostatních praček).

Nízká teplota

Tento typ pečení umožňuje kynutí těsta, rozmrazování, výrobu jogurtu, ohřev nebo pečení při nízké teplotě po delší dobu:

400 C rozmrazování, kynutí těsta a příprava jogurtu

650 C ohřev

900 C pečení při nízké teplotě 

Automatický program – moučníky

S touto výjimečnou automatickou funkcí můžete připravit kynuté pečivo, dorty a vynikající zákusky, které jsou dozlatova vypečené na povrchu a nadýchané a perfektně propečené uvnitř. 

Automatický program – pizza

Program pizza mění teplotu podle potřeby. Díky tomu upečete stejně dobrou pizzu, jako tradiční pec na dřevo: dokonale propečenou uvnitř i na povrchu za pouhých 30 minut. 

Automatický program – maso

Tento program nabízí pro každý druh masa ideální způsob pečení, který předpokládá tři různé fáze: zezlátnutí, vnitřní pečení, změknutí. Poslední fáze, která je kombinací tepla a ventilace, zabrání tomu, aby maso bylo příliš vysušené. Mimoto je možné zvolit stupeň propečení masa – dobře propečené, střední nebo krvavé – dle vlastní chuti. 

Automatický program – chléb

Díky této funkci se vám povede chléb křupavý, měkký a dobře uvnitř propečený. Program zadá automaticky jednotlivé fáze pečení, stanoví čas a teplotu a přitom dovolí upéct chléb nebo koláče různých velikostí současně. Na programu oceníte 50% úsporu času oproti tradičních metodám přípravy. 

Dotykový displej piezo

Displej piezo je speciální dotykové ovládání spotřebičů Hotpoint-Ariston. Ovládání trouby je jednoduché, stačí dotyk a několik snadno srozumitelných symbolů Vás dovede k dalšímu kroku tak, abyste dokázali připravit všechny vaše oblíbené recepty. Oproti klasickému dotykovému ovládání se ještě lépe čistí a udržuje. 

Katalycké samočištění

Tři vnitřní strany trouby jsou pokryty plechy s porézní smaltovou úpravou. Tento materiál dokáže zničit tuk ulpělý na stěnách. Po ukončení pečení stačí pouze ponechat troubu v provozu při     2000 C po dobu 20 minut. Plechy je nutné každých 5 – 6 let vyměnit. 

Fast Clean

Pod názvem Fast Clean se skrývá program, který pomocí samočisticí funkce (pyrolýzy) nastaví teplotu v troubě na 5000 C. Díky tomu se na prach rozpadne i ta nejtvrdší nečistota a zůstane po ní pouze malá hromádka popela. Celý program trvá pouhých 90 minut a patří tak mezi nejrychlejší samočisticí programy na trhu. 

Absolutní bezpečnost zajišťuje automatické zavírání dveří s trojitým sklem a odvzdušňovací systém, který přináší tepelnou izolaci. Náklady na pyrolycké čištění jsou menší, než na čištění pečící trouby klasickým ručním způsobem. 

Ever Fresh

Potraviny zůstanou déle čerstvé díky vakuovanému uložení v ledničkách Hotpoint-Ariston. Jednoduchý systém Ever Fresh je zabudovaný přímo do interní přihrádky lednice. Pokud se potraviny zcela vyhnou kontaktu se vzduchem, zachovají si déle svou kvalitu, výživové hodnoty a také chuť, vůni a původní čerstvost. 

Duo Wash

Program Duo Wash umožňuje spustit dva různé cykly mytí nádobí současně. Můžete tak společně umýt skleničky a pánve. Pokud vložíte křehké sklenice do horního koše a masivní hrnce a pánve do spodního koše, chytrá funkce Duo Wash udělá zbytek za vás – nastaví správný tlak vody a teplotu pro každý koš zvlášť. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl